Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  fÅRMINERALAER  (läst 5923 gånger)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #20 skrivet: 07 maj-08 kl 14:06 »
Men snälla nån...
 Det nämns på två ställen i denna tråd BIRGIT  ;) att finull vräker i sig mineral. Och denna tråd är väl inte den enda om fårens behov?
  Min erfarenhet av djur över huvud taget är att ju mer mjölk/kött de producerar ju mer mineral går det åt. Mina hästar åt inte ett dugg mineraler förrän de var dräktiga och digivande, men då gick det åt dessto mer... Var det för att de var Varmblodstravare (förädlade) och inte "Lantras Nordsvenskar" eller var det för att de istället för att bara gå i hagen och må gott nu behövde producera något?!?
 Det är roligt att dina Gutar producerar så bra. Men om du någon gång kunde läsa vad jag skriver istället för att hugga direkt, så ser du att jag inte alls skrivit att det ÄR så att Sveafåren producerar snålare än vad dina Gutar gör, utan att möjligheten finns. De som jobbat med SVEA fåren har väl ändå inte gått in för att skapa en ras som kostar så mycket som möjligt att föda upp? Och är så oekonomisk som möjligt? Man har nog jobbat en del med foderutnyttjande tex
   Om du läste skulle du nog också se att jag ganska noggrannt beskrivit hur jag ger mina får mineraler...
    Att jag  (som du kanske upplever det) "skriver emot" dig och dina åsikter är oftast inte för att jag inte håller med dig i viss mån, men vi lever ju också i en verklighet som faktiskt är så att om vi ska sälja lamm på slakteri så är det ännu så länge EUROP skalan som gäller. Så mina Åsen må vara hur billiga i drift som helst och jag kan älska dem hur mycket som helst :) men om jag ska sälja dom till slakt så hjälper väl inte det om jag inte får vettigt betalt??? Ett faktum som MYCKET sällan tas upp när man vill tipsa om vilken ras som är lämplig, eller hur?
 Och jag tycker det är märkligt att svärta ner de allra flesta svenska fårbönder som producerar lamm från köttraser UTAN de djurhälsoproblem du beskriver. I min värld vill man hjälpas åt och dra åt samma håll oavsett vilken fårras man har.
Vi framhäver att det är en djurvänlig, ekologisk produktionsform att ha beteslamm oavsett om det är Roslagsfår, Gotlandsfår eller Svea vi har :)
                                               Mvh
                                            Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #21 skrivet: 07 maj-08 kl 16:37 »
Men det var ju precis det jag skrev att de avlat fram sveafår för att få mer kött och tillfredställa slakterierna, detta under en period när spannmål var förhållandevis billigt. Om man nu är så mån om att hjälpas åt, varför gör man inte gemensam sak mot slakteriernas betalningssystem ??? Där skulle du väl verkligen hjälpa till :o
De djur som är anpassade till vårt landskap och klimat kan nog bäst tillgodogöra sig det landskapet erbjuder också.
Har skrivet det i flera trådar tidigare: allmogen såg till att bli kvitt de "fina" importfåren, för att de inte överlevde på det de gav sina "gamla" får. De var oekonomiska. Resursslösande.
Ska vi fortsätta med ekonomi, så kan du ha ca en tredjedel fler gutar mot finull på samma areal. Nästan dubbelt så många roslagsfår. Samtidigt som de inte kräver en massa tillskott för att klara lammningen. De kan gå ute längre på bete, släppas tidigare.
Jag har även haft oxford down och finull/texel i mitt tidigaste fårliv, så jag vet hu de fungerar.

Att hjälpas åt tycker jag är att erkänna de gamla lantraserna och inte bara se dom som kuriosa och gulliga keldjur. De var våra förfäders produktionsdjur och har en plats även idag!

En sak till: eftersom det är ekonomiskt försvarbart att föda upp får på människoföda, så är det nog för mycket betalt för köttet ::) Folk behöver inte fundera på sånt uppenbarligen!

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #22 skrivet: 07 maj-08 kl 18:59 »
Här känner jag att jag är delaktig i disskutionen, har ju själv nämnt (tror jag) att finullsfår glufsade i sig mer. Kanske "felet" var att jag i min enfald läste böcker och lyssnade för mycket på expertisen. Har haft får i ca. 30 år. Jösses! och som mest 70 finullstackor. De var härliga tyckte jag men fåråret krävde för mycket. Lammningen Puh! trillingar och fyrlingar enfödda och tvillingar. Flaskor hit och dit. Det är klart man ville det bästa för dem med som jag tror nu, en viss överutfodring av både kraftfoder och mineraler.
Det mineralfoder som nu finns är så himla smakligt, förut kändes det bara som kalk. (kanske var det så) Jämför med de "smakförhöjare" som man använder i massor av mat. Det är klart att foderindustrin vill att vi köper mera, mera. Jämför med sk. Hästfoder....himmel . Troligen skulle även hästar må väldigt mycket bättre med "normal" mat än div. konstigheter som bla. Lantmännen saluför.
  Hur skulle det gå om rådjuren strök med för att ingen ger dem mineraler, vi har ngr. som får 3 st och även 4 st har vi sett. Det är klart att de har andra levnadsbetingelser ( kan söka o knapra i skog och mark). men generellt så tror jag numera att vi överutfodrar i vår iver att tillgodose de små liven allt.
   :)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #23 skrivet: 07 maj-08 kl 20:32 »
Jag är också helt övertygad om att dagens mineralfoder skiljer sig från det vi hade förut.
Mina fölungar som jag skrev om i ett tidigare inlägg är numera två 18-åriga madamer :)
Deras mammor åt ickesmaksatt komineral av någon typ på rekommendation av min hästskötarkurslärare, detta pga att det inte var melass i den som i hästmineralerna... Stona åt alltså inga mineraler förrän dom var dräktiga och digivande, därav min tro på att produktion avgör mineralbehov mer än vad rasen gör, kanske korkat att jämföra olika djurarter, men då får jag väl vara korkad då ;). Numera är det melass även i fårmineralerna, men i mina är det inte salt för att de inte ska "okynnesätas". Därav är jag lite undrande till varför man ger kosaltsten med koppar i till får som är känsliga för koppar? vore inte ren saltsten bättre?
                                      Mvh
                                    Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #24 skrivet: 08 maj-08 kl 07:31 »
Lantraserna behöver koppar. Dessutom är risken för överutfodring av koppar via kosaltsten osannolik om de dessutom går på naturbetesmarker med tillgång till diverse naturliga mineraler.
Nej, Charlotte det är inte korkat att jämföra djurslag. De har många likheter som tål att jämföras.

Som hustran skrev blir det lätt lite tokigt med ex. finull, för är de i för gott hull vid betäckning, producerar de många lamm och då har vi en tendens att ge dom ännu mer foder för att hålla uppe konditionen. Sedan är du lätt inne i en ond cirkel, många lamm, massor av kraftfoder o mineraler (naturligtvis) så att produktionen hålls på topp. Naturligtvis sliter detta på tackan också, att masskonsumera mat och att producera många lamm. Det var därför vi gjorde försöket att få finullarna "bakåt" till mer lantrasstuk. Det funkar, men det tar tid om man inte ska utsätta djuren för lidande samtidigt. 5 års successiv anpassning och på slutet ett mycket trevligt år. Tyvärr kvarstod betennden som fanns tidigare, som att ha dålig koll på lammen på bete. Det krävdes nog mer avelsarbete för att komma till rätta där.

Däremot är det helt klart så att dräktiga/digivande djur har ett större behov av mineraler. Säger ju sig självt. Men att ha smakförhöjare i är ju som hustran skrev, bara ett smart drag från tillverkaren att sälja mer. Dessutom är det inte så länge det funnits speciella får-saltstenar osv. När vi tog över vår gård -85, fanns det inte. Så hur klarade sig djuren då?

Dessutom märker jag tydligt på mina får att deras intresse för saltstenen är ganska ringa. Främst ser man det på att den räcker länge. Men också på vattenkonsumtionen som är väldigt låg även en varm sommardag. Finullsfåren var glupskare med allt, även rena saltstenar och detta gällde inte bara de som fick många lamm, utan rasen som sådan.

LazarusX

  • Inlägg: 248
    • Hälsingland
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #25 skrivet: 08 maj-08 kl 10:36 »
tångmjöl är ett fantastiskt mineralfoder - körde det till mjölkgetter i flera år - det syns även på utsidan när raggen glänser i solen
Några getter lite potatis och spannmål sedan klarar jag mig och några till

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #26 skrivet: 08 maj-08 kl 12:38 »
Tång överhuvud är väldigt nyttigt! Kust och öfår äter ju gärna det. Användes även förr innan mineralfoder uppfunnits, speciellt vid kusten.
Sheep-Isle fåren får endast tång som mineraltillskott. Fast de får gå ut på stranden o hämta själva ;)
Dessutom är det ju populärt att importera tång till islandshästar. (ett annat djurslag)

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #27 skrivet: 08 maj-08 kl 16:23 »
tångmjöl är ett fantastiskt mineralfoder - körde det till mjölkgetter i flera år - det syns även på utsidan när raggen glänser i solen
Hittar jag det hos Lantmännen?
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #28 skrivet: 08 maj-08 kl 16:39 »
Fast...det var något med tången som inte var riktigt bra, någon som kommer ihåg vad det var  ???

Kom ihåg det själv nu, det var tungmetaller (Kadmium) som fanns i tången.

/Rosa
« Senast ändrad: 08 maj-08 kl 23:27 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

LazarusX

  • Inlägg: 248
    • Hälsingland
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #29 skrivet: 08 maj-08 kl 19:31 »
för den som vill veta massor om havs-alger föreslår jag kontakt med firma algbörje i Valbo - det finns kommersiella intressen som inte vill se utbrett användande av alger . I algerna finns det ämnen som är grymma på att binda metaller ( används för att behandla tungmetall-förgiftning ) av information Börje samlat in verkar det som om algerna reglerar nivåerna i kroppen. Finns förstås alger som kan vara olämpliga pga altför  förgiftad omgivning
lantmännen tog hem algmjöl från Norge åt mig
Några getter lite potatis och spannmål sedan klarar jag mig och några till

gurkan

  • Inlägg: 255
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #30 skrivet: 11 sep-08 kl 08:59 »
Tång överhuvud är väldigt nyttigt! Kust och öfår äter ju gärna det. Användes även förr innan mineralfoder uppfunnits, speciellt vid kusten.
Sheep-Isle fåren får endast tång som mineraltillskott.


Har någon testat denna: http://www.lgprodukter.se/product_info.php?cPath=262&products_id=2229 ?

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #31 skrivet: 11 sep-08 kl 09:45 »
Har sett den men tyckte att 300 kr var ett för häftigt pris... :-\

när man dessutom får använda vanlig Mineralbalja till ekologiska djur.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

 

gurkan

  • Inlägg: 255
SV: fÅRMINERALAER
« Svar #32 skrivet: 11 sep-08 kl 11:39 »
Har sett den men tyckte att 300 kr var ett för häftigt pris... :-\

när man dessutom får använda vanlig Mineralbalja till ekologiska djur.

Ja, jag har tänkt lite likadant. Men kanske provar ändå. Det känns som lite naturligare. Kanske.  :-\


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

485 gäster, 2 användare (1 dolda)
LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser