Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lämplig slaktålder?  (läst 9996 gånger)

louise

  • Gäst
Lämplig slaktålder?
« skrivet: 05 sep-08 kl 18:02 »
har bara läst teoretiskt om kaninslakt å då står att man ska slakta dem vid 3 mån ålder. Men det är ju pyttesmå då, kan ju inte lbi nåt kött.

Vid vilken ålder slaktar ni?

klorofyll

  • Gäst
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #1 skrivet: 05 sep-08 kl 18:52 »
Vi har New Zeeland och vi brukar slakta vid 16 - 25 veckors ålder, eller när de väger
minst 3 kg.

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #2 skrivet: 05 sep-08 kl 20:15 »
Hanarna när de börjar bråka, ca 4 månader. Honor kan få gå lite längre.

Gotlänningarna växer rätt ojämnt, skulle tro ca 6 månader och ca 3 kg.... (tidigt slaktade hanar får bli småstekar).
Landsflykting i storstan...

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #3 skrivet: 06 sep-08 kl 17:19 »
Jag tar hannarna när dom börjar slåss, honorna sparar jag så länge det går ( även dom kan börja slåss men inte med samma blodiga allvar)...

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #4 skrivet: 06 sep-08 kl 17:40 »
 Om man är intresserad av skinnen får man tänka på att första ungdjursfällningen ska vara klar men den andra ska inte ha börjat, det brukar väl vara vid ungefär 20 veckor.
                                                Mvh
                                             Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Meissner

  • Inlägg: 162
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #5 skrivet: 07 sep-08 kl 08:25 »
Jag har slaktat vid ca 4 månaders ålder. Då är köttet gott och mört!  :)
Meissners Kaningård: www.meissners.se
Kontakt: anna@meissners.se

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #6 skrivet: 07 sep-08 kl 11:05 »
Slaktålder här helt beroende på ändamålet samt rasen. Allt från 12 veckor upp till 8 månader.
Rex t.ex. slaktas vid 8 månader för att få bästa pälsen. NZ slaktas från 12 veckor (ger då ca 1 kg kött). Försäljning till restauranger kräver lite tyngre djur. Livvikten bör då vara 3,5 kg vilket "ger" ca 1,9 kg kött. Detta räcker till ca 10 restauranggäster! :o De krogar som serverar kanin är ju ganska dyra och ju dyrare en krog är ju mindre mat får man ju 8) har aldrig förstått detta men faktum kvarstår.
Gotlandsraserna varierar ju ganska mycket i storlek men bör nog vara 20 - 25 veckor vid slakt.

louise

  • Gäst
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #7 skrivet: 07 sep-08 kl 15:10 »
Tack allihop!

Om man kan slakta dem när de är så gamla så förstår jag inte problemet med att det skulle vara svårt att ta till vara skinnen. Har de inte fällt klart då?

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #8 skrivet: 07 sep-08 kl 15:25 »
 Nästan direkt efter den första ungdjursfällningen börjar en till fällning innen pälsen är klar.
Den fällningen är färdig runt 30 veckors ålder.
Problemet med att behålla kaninerna så länge är att man inte kan ha unghanarna tillsammans så länge.
Så det behövs många burar...
                                           Mvh
                                        Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

louise

  • Gäst
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #9 skrivet: 07 sep-08 kl 20:59 »

aha... hur är kvaliteten på köttet när de är så gamla?

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #10 skrivet: 08 sep-08 kl 09:03 »
aha... hur är kvaliteten på köttet när de är så gamla?

Alldeles utmärkt men inget man säljer till resturanger etc då det  kroppen är för stor.

Och oftast för fet.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

louise

  • Gäst
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #11 skrivet: 08 sep-08 kl 09:30 »
hm. då skulle jag väl säga att kvaliteten är för kass. Fan.

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #12 skrivet: 08 sep-08 kl 14:24 »
De flesta kaninraser ändrar "struktur" på köttet vid ca 8 månader. Köttet försämras inte men det tar längre tid att laga till. Detta gör att åldern vid försäljning är viktig. Får t.ex. en krog 100 st kaninklubbor så ska de vara klara samtidigt. Skljer det i ålder för mycket så stämmer inte detta och då blir gästen som får en halvfärdig klubba förbannad >:(
Personligen har jag gjort gryta på en gammal NZ-hane. Han var 6 år 8) Smakade förträffligt 8)
Tog visserligen 2,5 timma att laga till ;)

Meritaton

  • Inlägg: 229
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #13 skrivet: 08 sep-08 kl 16:33 »
De flesta kaninraser ändrar "struktur" på köttet vid ca 8 månader. Köttet försämras inte men det tar längre tid att laga till. Detta gör att åldern vid försäljning är viktig. Får t.ex. en krog 100 st kaninklubbor så ska de vara klara samtidigt. Skljer det i ålder för mycket så stämmer inte detta och då blir gästen som får en halvfärdig klubba förbannad >:(
Personligen har jag gjort gryta på en gammal NZ-hane. Han var 6 år 8) Smakade förträffligt 8)
Tog visserligen 2,5 timma att laga till ;)

Väldigt intressant information.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #14 skrivet: 09 sep-08 kl 08:29 »
Lollo, du kan ju marknadsföra köttet som "slow food" dvs det tar lång tid att laga till. Annars kanske man kan tillverka något slags halvfabrikat, så att kunden inte riskerar att få "gummikött" - vilket lätt blir om man underlagar kanin  :P inget kul.

Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

louise

  • Gäst
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #15 skrivet: 09 sep-08 kl 22:35 »
visst ja, det är ju märkligt vad jag är långsam i hjärnan ibland. Det var ju all den där förädlingen jag planerar som gör att jag går en livsmedelshygienkurs i dagarna.

skogstomten

  • Inlägg: 97
    • -
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #16 skrivet: 18 sep-08 kl 20:46 »
Är 3,5-4 kg lagom slaktvikt oavsett ålder eller? Mina NZ/gotlandsblandningar börjar komma upp i den vikten redan vid 16 veckors ålder.
Har bara hundarna kvar sen lagården blev skadad

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #17 skrivet: 18 sep-08 kl 21:12 »
Är 3,5-4 kg lagom slaktvikt oavsett ålder eller? Mina NZ/gotlandsblandningar börjar komma upp i den vikten redan vid 16 veckors ålder.

 :o
Vad har du för turbofoder  ;) (Jag fick aldrig upp mina NZ till mer än 2,5 kg på 16 veckor, korsningarna ligger runt 3 kg).

16 veckor är en utmärkt slaktålder, innan dess tycker jag att de känns lite lösare i köttet (men fortfarande ätbara).
Landsflykting i storstan...

 

skogstomten

  • Inlägg: 97
    • -
SV: Lämplig slaktålder?
« Svar #18 skrivet: 19 sep-08 kl 09:43 »
Vad har du för turbofoder  ;) (Jag fick aldrig upp mina NZ till mer än 2,5 kg på 16 veckor, korsningarna ligger runt 3 kg).

Det är väl den nyttiga fjälluften kanske ;) ;D
Har bara hundarna kvar sen lagården blev skadad


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

441 gäster, 1 användare
skogaliten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser