Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  tuppslakt  (läst 2590 gånger)

Syster Yster

  • Inlägg: 110
tuppslakt
« skrivet: 28 jan-08 kl 08:07 »
Hejsan,

Slaktade en tupp igår (min första) och eftersom jag hade hört att de skulle hängas efter slakt så hängde jag upp den i ett träd över natten.   Jag är dock lite osäker på om jag gjort det hela i rätt ordning. Jag hade för mig att man skulle hänga tuppen, och sedan ta ur den och flå den...  Men inser nu att det troligen är så att man tar ur den med en gång, flår den, och sedan hänger den...  Har jag förstört min middag nu? :-)


Margit

  • Gäst
Re:tuppslakt
« Svar #1 skrivet: 28 jan-08 kl 17:04 »
Hej!

Jag kan inte tänka mig annat än att tuppen ska tas ur omgående...i vilket fall som helst gör man det med annat vilt  :)

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
Re:tuppslakt
« Svar #2 skrivet: 28 jan-08 kl 17:13 »
Som margit skrev så tas alla djur, även fåglar omgående.
Oavsett om dom sedan hängs oplockade eller ej.

Elolinon

  • Inlägg: 118
  • Det är mycket nu...., men det är det ju jämt!
    • Bohuslän
    • Åseby Hage
Re:tuppslakt
« Svar #3 skrivet: 28 jan-08 kl 18:00 »
Tror att der finns fler skolor vad gäller fåglar. På min första duvjakt så lät "gubbarna" då duvorna hänga hela i ett par dagar och tog sedan ur dem. Det är tydligen inte lika känsligt med fåglar, om det inte är så att de är skadade i magen. Det viktiga var dock att de hängde med huvudet upp och rumpen neråt.....

Själv vill jag dock gärna tar ur direkt....
Bor på en gård i Kållekärr på Tjörn. Har höns, hund och dammråttor.

Elolinon

  • Inlägg: 118
  • Det är mycket nu...., men det är det ju jämt!
    • Bohuslän
    • Åseby Hage
Re:tuppslakt
« Svar #4 skrivet: 28 jan-08 kl 18:10 »
Var tvungen att googla lite..... och hittade ett annat forum där en person skriver så här angående vad man ska göra efter skottet.

citat: ".... Personligen har jag väntat med att ta ur till fåglarna hängt klart, ända till i höstas då jag av en jaktkamrat fick anledning att testa att ta ur fåglarna direkt efter skott, och hittills så tror jag att jag kommer att fortsätta med det, eftersom jag märkt en förbättring i köttkvalitén och inte behövt kassera lika mycket kött pga förorening." slut citat

webadress: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?p=291175

Eller en annan sida:
citat: "Fåglar tas normalt inte ur förrän man har kommit hem till köket och de skall tillredas. Skall fågeln frysas kan man göra detta med inälvorna kvar. För att sedan när det är dags att tillreda fågeln, låta den tinas till hälften och där efter med hälp av en kniv eller kanske enklast en sax, snitta/klippa ett hål från tarmöppningen mot bröstbenet. Sticker in två fingrar och greppar tag i muskelmagen och inälvorna, och drar ut hela rasket. Där efter skrapar man bort eventuella inälvs rester med hjälp av en tesked. Det är främst mot bröstkorgen som rester brukar sitta kvar."
webadress: http://home.swipnet.se/~w-50536/passning.html

Naturligtvis har jag inte koll på hur säkra källorna är, men det verkar inte vara någon katastrof att inte ta ur direkt i alla fall...  ;) Och detta var dessutom bara två träffar av hur många som helst som jag inte gick in på.
Bor på en gård i Kållekärr på Tjörn. Har höns, hund och dammråttor.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:tuppslakt
« Svar #5 skrivet: 28 jan-08 kl 18:32 »
Varför i hela friden ska man spara inälvorna till senare?

Såvitt jag förstår ska de ju ändå ut?

Edgar

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:tuppslakt
« Svar #6 skrivet: 28 jan-08 kl 18:35 »
På nätet kan man hitta mycket information, både vin och vatten.

Jag läste att en fasan ska hängas i hälsenorna, tills den ramlar ner.

Den är säkerligen väldigt mör då, men det verkar inte särskilt aptitligt.

Edgar

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
Re:tuppslakt
« Svar #7 skrivet: 28 jan-08 kl 18:38 »
Varför i hela friden ska man spara inälvorna till senare?

Såvitt jag förstår ska de ju ändå ut?

Edgar
Det enda skälet jag skulle kunna tänka mig är kontamination. Det kan vara svårt att ta ur små ripor och liknande under fältmässiga förhållanden.
Men detta skall man väga mot risken för att enzymer vandrar genom tarmväggen och in i köttet vilket kan hända om fågeln hänger för länge opassad.

Syster Yster

  • Inlägg: 110
Re:tuppslakt
« Svar #8 skrivet: 28 jan-08 kl 19:13 »
ok, tack för alla svar.  Jag skall ta ur den nu, det har gått 24 timmar sen slakt ungefär, så får jag väl se hur köttet blir.  Man dör väl knappast av matförgiftning, utan det smakar väl bara sämre ...  Jag hängde den faktiskt i fötterna - kändes mest naturligt.


Margit

  • Gäst
Re:tuppslakt
« Svar #9 skrivet: 28 jan-08 kl 20:57 »
Varför i hela friden ska man spara inälvorna till senare?

Såvitt jag förstår ska de ju ändå ut?

Edgar


Precis  :)

 

seved

  • Inlägg: 24
    • seved
SV: tuppslakt
« Svar #10 skrivet: 13 feb-08 kl 18:20 »
Hejsan.

Jag har precis plockat och gjort i ordning en tupp. Jag tog ur den direkt, sen har den hägnt i tre dar, å det ser jätte fint ut.

Jag brukar låta fåglar som jag använder bröstet å benen  på hänga med maginnehåll å sen styckar jag bort det som jag använder.

När man hänger kött så kan man låta det hänga rätt länge, man använder helt enkelt näsan luktar det surt om det så är det ju inte bra annars är det ingen fara att äta det, det gäller bara att hålla bort flugor om dt finns såna vakna. Vilt kan man låta hänga till 40 dygns grader dvs är det 10 + grader så kan det hänga 4 dagar och det gäller gris å nöt oxå.

Seved


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

494 gäster, 3 användare (1 dolda)
simon.arvestrand, Mårten Falk

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser