Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Syllbyte  (läst 6022 gånger)

MKling76

  • Gäst
Syllbyte
« skrivet: 21 aug-07 kl 20:07 »
Vi funderar på att köpa ett trähus i 1+1/2-plan byggt -76. Nu är det tydligen så att syllarna behöver bytas på huset, något som vi inte kan någonting om alls.

Syllarna är i tryckimpregenerat trä, som antagligen har börjat reagera med fukt ifrån plattan.

Vad finns det för olika tekniker att byta syllarna och vad använder man för material? Är tryckimpregnerat virke något man använder också idag? Finns det något bättre alternativ?

annan

  • Inlägg: 918
Re:Syllbyte
« Svar #1 skrivet: 21 aug-07 kl 20:50 »
(skojar du?)
köp ett annat hus, låter som tidigt att behöva byta bottensyll efter bara 30 år! det skall helst inte behövas alls i ett friskt hus.
« Senast ändrad: 21 aug-07 kl 20:51 av annan »
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Syllbyte
« Svar #2 skrivet: 21 aug-07 kl 22:44 »
Å fy f-n. Tryckimpregnerat fuktskadat virke, det är riktigt äckligt. Och eftersom syllen är skadad lär det inte finnas någon fuktspärr mot plattan, så vem vet var de skadorna slutar.

En arbetskamrat köpte ett hus med fuktskadad syll. Medvetet dessutom, så jag antar att det var en kombination av lågt pris och till galenskap gränsande mod. De pallade i alla fall upp huset så det var öppet undertill mot omvärlden och så bodde de på övervåningen under renoveringen. Jag skulle inte göra en sådan grej.

Hemulen

  • Inlägg: 85
  • Mumindalen
Re:Syllbyte
« Svar #3 skrivet: 21 aug-07 kl 23:17 »
Vi bor i ett hus som är byggt på 20-talet. När vi skulle köpa huset upptäckte vi att golvbjälkar och delar av syllen på ena sidan var rejält skadad, både av fukt och därefter insektsangrepp. Man kunde trycka in skruvmejseln ca 10 centimeter i syllen utan motstånd där vi kom åt att prova. Orsaken till skadorna var sannolikt dels fuktig krypgrund pga dålig avrinning av dagvattnet + tidigare dåligt underhållen fasad så att det runnit in vatten längs fasaden.

Vi var medvetna om problemet vid köpet och kunde sänka priset med 150 000 pga av detta. Vi resonerade som så att vi enkelt kunde åtgärda orsaken till problemet och att om huset stått i 80 år skulle vi nog kunna lappa igen syllen så det står vår livstid och lite till... Vi rev ut golven i halva huset, det gick ganska bra att såga ur i syllen och lägga i friskt trä, vi hade hjälp av en snickare som är nästan lika gammal som huset. ;) Efter att ha bott i 6 månader med jordgolv och i damm från gammalt sågspån så var det klart (man har ju annat att sköta också).

Nu har ju ditt hus en annan konstruktion som inte jag riktigt känner till men jag kan säga att efter mina erfarenheter skulle jag knappast våga göra samma sak igen. Det är nästan omöjligt att veta hur stora skadorna egentligen är innan man rivit halva huset. I vårt fall gick det bra då skadorna var begränsade men jag vågar inte tänka på hur det skulle kunnat gå om det varit riktigt illa! Har mardrömmar om det ännu...

Om du är minsta tveksam på hur stora skadorna är eller hur dom ska åtgärdas är mitt råd att köpa ett annat hus!

 

Rödskägg

  • Inlägg: 789
    • Småland
Re:Syllbyte
« Svar #4 skrivet: 26 aug-07 kl 10:28 »
Skojar du, börja med att göra något åt orsaken till att syllen gått åt h-e eller ännu hellre köp ett annat hus. Men allt går att fixa, skulle bara behöva veta lite mer om hus/gundkonstruktion.
"Varje generation skrattar åt gamla moden, men följer rättroget de nya"

Henry David Thoreau


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

567 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser