Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur vinterförvara purjolök? Fryst - ger det annan smak?  (läst 15037 gånger)

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
Det här har diskuterats i (minst) en annan tråd men jag tar upp det på nytt för att kanske få lite input här.

Frågan är alltså: Hur förvarar ni er purjo? Min står fortfarande kvar i landet men jag känner mig inte riktigt bekväm med att ha den kvar när snön kommer och rådjur och älgar invaderar köksträdgården.

Har själv tänkt mig ett litet experiment och lagra på lite olika sätt, i jordkällare, i "pumpgrop" under huset och fryst. Så småningom kan jag kanske själv svara på min fråga men om någon redan kan säga att någon metod är bättre/sämre än de andra så kan det ju vara bra att veta.

Att frysa, skuren i tunna skivor, känns behändigt om den ska användas i matlagning. Jag tycker dock att gräslök smakar riktigt illa när den varit fryst. Är det likadant med purjo, tro? Blir det i så fall bättre om man förväller den innan frysen?
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Hur vinterförvara purjolök? Fryst - ger det annan smak?
« Svar #1 skrivet: 03 dec-14 kl 16:25 »
En vanlig orsak till att grönsaker (och t ex svamp) smakar illa efter frysning är att man inte har förvällt dem så att enzymer i varan fortsätter vara aktiva i frysen

köksträdgård

  • Inlägg: 13
    • Skåne
SV: Hur vinterförvara purjolök? Fryst - ger det annan smak?
« Svar #2 skrivet: 03 dec-14 kl 21:14 »
Jag brukar frysa in purjo utan att förvälla. Paketerar bitar på ca 1 dm i plastfolie och sen i plastpåse. Skivar knappt upptinad. Har aldrig märkt att smaken förändras, använder i matlagning men även rå i t ex sallad.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Hur vinterförvara purjolök? Fryst - ger det annan smak?
« Svar #3 skrivet: 04 dec-14 kl 11:15 »
Jag fryser också i utan att förvälla. Skivar den och fryser in i dubbla plastpåsar för att inte annan mat i frysen skall ta smak. Använder den aldrig rå utan bara i soppor, grytor, gratänger m.m. Har inte märkt någon annorlunda smak.
Förra året provade jag att torka, men då blev smaken mindre bra.
Tror man kan sätta ner i hinkar med sand eller jord och förvara i jordkällare. Det skulle jag ha gjort med en del av skörden om jag haft möjlighet.

 

vidar b

  • Inlägg: 14
    • Halland
SV: Hur vinterförvara purjolök? Fryst - ger det annan smak?
« Svar #4 skrivet: 13 jan-15 kl 12:18 »
 Jag jordslår dem i det för vintern tomma tunnelväxthuset. De rotar sig lite så att de inte torkar och sedan står de framför allt skyddade mot vilt och väta. När det är vinterväder hänger bladen lite men de hålls färska, och när våren närmar sig det allra minsta piggnar de till och blir som nya. Ett litet tag för sen börjar de blomma och blir oätliga. Hade jag ingen tunnel och inte lite för många purjo skulle jag satt dem i hink utan att skaka av all jord först, lagt på lite till och sedan ställt dem ute men skyddat i vedbod, altan eller vad som helst. Det gör jag när grannar o släktingar vill ha. Men det kan hända att de inte klarar vintern superbra om det är typiska sommarsorter som odlas, eller om man bor där det blir väldigt kallt väldigt länge. Det kan dessutom bli svårt att dra upp dem utan att de bryts.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

497 gäster, 3 användare (1 dolda)
Stengrim, jonsomvet

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser