Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Plocka ner timmerhus  (läst 7941 gånger)

Skogsnäsa

  • Inlägg: 2
Plocka ner timmerhus
« skrivet: 11 mar-07 kl 19:06 »
Hejsan.

Är det någon som har erfarenhet/tips/litteraturtips om hur man plockar ner ett timmerhus på bästa sätt?

Har planer på att köpa och flytta ett, men skulle vilja veta lite mer om vad jag ger mig in på först.

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:Plocka ner timmerhus
« Svar #1 skrivet: 11 mar-07 kl 19:58 »
Hej Skogsnäsa

Kolla i boken "Från stock till stuga" av Sven-Gunnar Håkansson.

Principen är att varje vägg får bokstäverna A, B, C, D och numreras nerifrån och upp 0, 1, 2 osv för att hålla ordning på stockarna så att de hamnar på rätt plats igen.

Lycka till.

Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

hasteus

  • Inlägg: 307
Re:Plocka ner timmerhus
« Svar #2 skrivet: 11 mar-07 kl 21:23 »
Inte flyttat något hus ännu, men Gysinge har gett ut en bok och jag har för mig att ämbetet gett ut en bok oxå. Hittar bara Gysinge

http://www.gysinge.nu/Products/ProductDetail.aspx?itemId=1356&sectionId=846


»Flyttning av gamla hus« är den första boken i serien »Byggnadsvård i praktiken«, som ges ut av Gysinge i samarbete med Byggförlaget. I boken beskrivs, steg för steg, hur arbetet med att flytta ett gammalt hus går till. Dokumentation, forskning i husets historia, märkning, rivning och återuppbyggnad. - - -  
« Senast ändrad: 11 mar-07 kl 21:25 av hasteus »

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Plocka ner timmerhus
« Svar #3 skrivet: 11 mar-07 kl 21:32 »
Ett annat boktips: Flyttning av gamla hus
Den har getts ut av Gysinge centrum för byggnadsvård, har jag för mig.

Det gäller att du är envis och målmedveten - men det är kul!  ;) Har du tid och möjlighet att göra jobbet själv, blir det billigare. Om du måste leja folk kan det bli nästan hur dyrt som helst.

Jag (tillsammans med några kompisar) har haft ett flytta-hus-projekt. Huset blev nedplockat men aldrig uppsatt pga tidsbrist. Vi sålde huset vidare och det skall förhoppningsvis komma upp i beboligt skick snart.

Jag har inte blivit avskräckt utan kan tänka mig att ge mig på det igen när tid och pengar finnes ;D
Landsflykting i storstan...

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Plocka ner timmerhus
« Svar #4 skrivet: 11 mar-07 kl 21:36 »
Jahaja, såg att du fick samma boktips typ samtidigt som jag började skriva  ;)

Det finns förövrigt fler böcker i serien, bla om värme i gamla hus. De är läsvärda!
Landsflykting i storstan...

statustrött

  • Inlägg: 160
Re:Plocka ner timmerhus
« Svar #5 skrivet: 11 mar-07 kl 22:47 »
 Jag vet inte så mycket om sånt, men vill bara tipsa om att vara försiktig när du river tak och gavelspetsar.  Eftersom de stöttar varandra och tappar styrsel under rivningen.

 

TW

  • Inlägg: 2688
    • Finland
Re:Plocka ner timmerhus
« Svar #6 skrivet: 12 mar-07 kl 09:32 »
Det är inte något omöjligt projekt.
Jag har vait med och monterat två gamla skadade stugtimror från början till slut och märkt och delvis rivit en. Allt på förtjänst.
Jag försöker skriva en anvisning hur du skall undvika de misstagen som vi har gjort eller varit nära att göra.

Märkning
Undvik vattenfast tush. Den bleknar. Vi måste prova oss fram med ett halvt hus sedan siffrorna hade försvunnit. Det vat ett väldigt arbete. Jag rekommenderar att du köper en sats billiga bokstavs och sifferstansar och stansar märknumrorna i tjock aluminiumplåt och spikar fast. Du kan säkert hitta billig aluminiumplåt på skroten.
Märk allt mycket noggrannt. Kom ihåg alla väggstumpar mellan fönstren och alla mellanväggar och alla svärd och mellantaksvasor. Gör en ordentlig märkritning.
Gamla hus är ofta timrade på ojämn grund eller så har grunden satt sig. Då kan man antaga att väggbandet varit i plan. Före man river mäter man ner från väggbandet och märker syllvarvet eller på nedersta friska stocken om syllen är rutten. Man kan borra ett grunt hål som märke. Då är det enkelt att ställa in syllvarvet så att hålen kommer på samma höjd kring hela huset. Försök också mäta in motsvarande märken nertill på alla mellanväggar.  Om man får dehär märkena att stämma inom en cm sparar man många dagers arbete vid monteringen. Om det finns större rötskador skall man göra motsvarande märken ovanför dem. Då får man göra de nya stockrna så att den nedersta gamla stocken kommer på rätt höjd och i rätt lutning.
Reservstockar
Se till att ha tillräckligt med reservstockar. De skall ha rätt tjocklek också. Man kan använda gamla stockar från ett annat hus eller nya stockar som man blocksågar till rätt tjocklek och torkar något år. Reservstockarna måste vara högre än de gamla för att man skall kunna få draget att passa. En återanvänd reservstock skall vara minst 3 cm högre än stocken den skall ersätta. Det finns alltid skador som man inte har sett och det är ofta snabbare att byta än att halvsula hela stockar.
Allt staplande av plankstumpar är en styggelse och ett fruktansvärt slöseri med tid. Det går fort 2 dagar på att lappa ihop en stock som man skulle ha bytt på en halv dag. Tro mig, jag har provat.

Man sparar mycket tid på att använda en stor stockkran vid rivningen men skall man montera ordentligt går det inte att ha en lejd kran som står och väntar och kostar för varje timme. Plötsligt hittar man en skada i timran och så stannar bygget en halv dag medan man reparerar.
Vi har lyft stockar upp till 14 m längd och det går bra på 2-3 man om man tänker först och har litet hemgjorda hjälpverktyg. En traktor med frontlastare är till stor hjälp i vissa skeden.

Boken Från stock till stuga är bra som prins tuvstarr säger.

Jag håller med om att man måste gjöra allt handarbete själv vid rivningen om det skall gå ekonomiskt. Riv all inredning och golv och brädfodring innan du tar dit kranen.
Menar du montera själv eller leja på monteringen?

Det här blev långt men jag vill inte att någon skall göra om våra misstag.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

420 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser