Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gotlandskanin som produktionsdjur  (läst 7954 gånger)

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
« Svar #20 skrivet: 23 mar-14 kl 12:57 »
Nu, John Rambo, får du upplysa mig om vilka kaninfoder som innehåller 30 - 80 % protein.


John Rambo

  • Gäst
SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
« Svar #21 skrivet: 23 mar-14 kl 14:04 »
Blandar man själv kan man blanda i upp till runt 80% maximalt.
Vissa växter (som kaninen inte äter naturligt) kan innehålla 10-15%.
Såg på youtube några som gjorde själv, som använde skopor som mått.
Så 30% är bara en grov uppskattning från min sida, efter ögonmått.
Men kan lika gärna vara 15%.

Gräs innehåller inte mer än runt 2,5 % som jämförelse.
« Senast ändrad: 23 mar-14 kl 14:11 av John Rambo »

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
« Svar #22 skrivet: 23 mar-14 kl 16:44 »
Proteinhalten i gräs varierar med vilken sort det är, och var i utvecklingscykeln det är. 2,5 % ser jag som lågt, tyder på gammalt gräs. Vissa växtdelar som kaninerna äter naturligt kan innehålla över 10 %.

Jag kan inte föreställa mig vad man ska blanda för att komma upp över 55 - 60 % protein. Fiskmjöl har ca 50 %, blodmjöl kanske har något högre, vet ej. Vad menar du man använder?

Sen ska en väl sammansatt foderstat inte innehålla för mycket eller för lite protein. Varför ska man experimentera med 30 - 80 % protein?





John Rambo

  • Gäst
SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
« Svar #23 skrivet: 23 mar-14 kl 20:30 »
2,5 % är ett snitt på färskt ängsgräs.
Att man ska ha 80% har jag inte sagt, bara att man kan.
Dom vill kalla det wassleprotein bland annat, finns även ägg och andra.


Det jag kan acceptera är i så fall malet ängsgräs utan tillsatser som görs till pellets.
Men man får inte glömma att både bra och dåliga bakterier dör vid tillverkningen.
Vilka i sin tur påverkar matsmältningen och annat.
Ska jag behöva säga att det inte är bra?

Annat än i nödfall, är det oacceptabelt.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
« Svar #24 skrivet: 23 mar-14 kl 21:48 »
Ägg och vassleprotein? Jag trodde vi talte om kaninfoder, och detta var inget jag satte i samband med kaniner.

Jag kan konstatera att dina tankar om bra kaninfoder inte stämmer överens med mina.


 

John Rambo

  • Gäst
SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
« Svar #25 skrivet: 25 mar-14 kl 05:47 »
Billigaste proteinet är nog sojaprotein.
Hur som helst är det inget som kaninen finner naturligt.
Matsmältningen hos en kanin är inte anpassad för en sådan koncentration proteiner.
En katt däremot.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

419 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser