Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att vara eller inte vara - genbank  (läst 2121 gånger)

Oregano

  • Inlägg: 29
    • Hälsingland
    • maskros.weebly.com
Att vara eller inte vara - genbank
« skrivet: 27 nov-13 kl 21:21 »
Jag behöver stöd och hjälp med att fatta beslut om att bli genbank. Eller - om att ta en kull över huvud taget, faktiskt. Jag ställer samma frågor på både gotlandskaninen.se och i alternativ.nu och hoppas få klarhet i om jag tänker fullständigt galet eller inte.

Jag är ny medlem här och nybörjare på kanin. Har två gotlandshonor (kullsystrar med genbanksintyg) sedan augusti i år, födda i april. Vi skaffade dem som sällskapsdjur, men har nu börjat fundera på att själva bli genbank och föda upp i mycket blygsam skala, nån kull om året. Men det är så många frågor och så många beslut att jag blir alldeles vimmelkantig. :-\

Syftet med att ta några kullar, är dels att lära oss mer om kaniner och kaninskötsel, och dels för att få vara med om miraklet med små ungar. Vi kan nog få hjälp i början, från den genbank vi köpte av, med att avgöra vilka ungar som blir bra avelsdjur. Någon enstaka unge vill vi nog behålla, men vi har inte möjlighet att själva ta hand om alla ungar, om de inte blir sålda. Det har vi inte plats för i vår lilla villaträdgård.

Efter att ha läst medlemstidningen har jag förstått att det behövs fler aktiva genbanker. Om vi bestämmer oss för att ta en kull, skulle det kännas bra att göra det inom den ramen.

Men hur skulle det kunna fungera för oss, som behöver sälja så gott som hela kullen? Hur/var hittar man köparna? Det verkar inte vara så många som har gotlandskanin som keldjur. Är det främst andra genbanker som köper av varandra, och hela tiden utökar/förändrar er uppfödning? Eller har ni stort behov av nya djur pga att de befintliga blir för gamla? Eller är det en del i bevarandearbetet, att fortsätta hitta helt nya som också vill bli genbank, så att vi hela tiden blir fler? Var/hur hittar man dem i så fall? Vilken årstid är det lättast att sälja, och vid vilken ålder på djuren?

Det vore nog ett enklare beslut om vi redan drev en gård och var hemtama med processen att slakta och äta de egna djuren. Då skulle det kännas logiskt att bli genbank, föda upp bra avelsdjur och äta överskottet. Som man har gjort i alla tider. Som jag förstått att många här gör. Men nu är vi Stockholmare, som aldrig träffar på kött annat än i anonyma, färdiga förpackningar på ICA ::) Att jag skulle slakta en kanin är otänkbart, även om jag inte har något emot att andra gör det. Men jag klarar det inte själv, klarar ju knappt att ta ur en fisk, utan att må illa...

Är det så enkelt, att såna som vi inte borde ta en kull över huvud taget, utan lämna det till er som bor på lantgårdar? Bör vi avstå från den underbara upplevelsen bara för att vi inte slaktar och äter kanin själva? Eller finns det många genbanker som inte äter kanin? Vad gör ni i så fall av de ungar som inte blir sålda? Eller säljer ni alla varje gång? Den vi köpte av tror inte det blir svårsålt, men jag behöver höra det från fler ;)

I ett annat kaninforum (mest sällskapskaniner av dvärgraserna) har jag läst massor av kommentarer i stil med "Para inte din kanin, det finns redan alldeles på tok för många hemlösa kaniner på Blocket" och "Det är oerhört oseriöst att ta en kull bara för att det är mysigt". Jag blir ännu mer osäker efter alla såna inlägg. Är det oansvarigt av mig att ta en kull utan att ha köpare klara redan innan? Jag känner det som ett tungt ansvar att hitta bra hem till dem, men jag vill ha en tydlig plan för ungarna, innan jag låter para våra honor.

Är det stor skillnad på marknaden för gotlandskaniner i olika delar av landet? Hur är det i Stockholmsområdet? Har det stor betydelse var på genbankslistan kaninerna ligger? Mamman till våra ligger i den övre delen av listan och pappan i den nedre, så jag gissar att våra kommer att hamna nånstans i mitten, eller hur funkar det?

Allra helst vill jag ju sälja alla som keldjur eller avelsdjur, men om det inte går, och det normala är att man äter upp överskottet - och jag inte vill vara med på just den biten - finns det då nån köttproducent i Stockholmsområdet som kan tänkas ta de ungar som inte är lämpliga i vare sig avel eller som sällskapskanin, eller som vi bara inte lyckas sälja? Eller är det fel av mig att tänka i de banorna? Egoistiskt? Vore det bättre att inte sätta dem till världen alls?

Jag är inte ute efter att tjäna pengar på den här verksamheten, utan bara att få nya erfarenheter och lära mig mer, men utan att riskera att översvämmas av osäljbara kaniner ;)
Aeon's kaniner - gotlandskaniner i genbank - http://maskros.weebly.com

tessg

  • Inlägg: 162
    • -
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #1 skrivet: 30 nov-13 kl 21:38 »
Kaninavel är intressant och det är trevligt med ungar. Behöver man fler djur behåller man ev. någon unge. Om någon vill köpa är det roligt och en bonus, men att räkna med att få sålt hela kullen är nog överoptimistiskt. Att inte vilja slakta är ok. Men skulle det inte kännas bättre med kött på tallriken som kommer från djur som du garanterat vet haft ett bra liv, än från en okänd producent? Det kanske finns någon som kan hjälpa till att slakta, typ mot lite kött? Själv slaktar jag hellre än att sälja till någon okänd. För kaninernas skull.
Rödkullor och Fjällkor, Gotlandsfår, Nordsvensk häst, Hedemorahöns, Fransk Vädur och Svensk Päls kaniner, vaktlar, hund & katter.
Nästa projekt: skaffa grisar!

Oregano

  • Inlägg: 29
    • Hälsingland
    • maskros.weebly.com
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #2 skrivet: 08 dec-13 kl 15:01 »
Jo, jag håller med om att det skulle kännas bra med köttet, men än så länge har jag svårt att tänka mig att äta upp de små gulliga djuren. Vi köpte dem ju som sällskapsdjur från början. Jag försöker vänja mig vid mat-tanken, dock. Ska nog köpa lite kaninkött i saluhallen först, för att prova om jag tycker det är gott.
Att slakta själv är däremot uteslutet för lång tid framöver. Jag känner ingen som skulle kunna göra det åt mig. Var ska jag börja leta efter någon som kan göra det mot ersättning? Jag bor i Stockholm, södra sidan. Hur gamla ska de vara vid slakt?
Aeon's kaniner - gotlandskaniner i genbank - http://maskros.weebly.com

tessg

  • Inlägg: 162
    • -
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #3 skrivet: 08 dec-13 kl 21:47 »
En annons här på Alternativ? Någon finns säkert på inte allt för långt avstånd som skulle kunna slakta typ mot kött. Fråga bekanta, särskilt i äldre generationen, säkert många som åt kaninkött under kriget, kanske även någon som har slaktat själv? Kaninavelsföreningen har ett uppfödarregister på skaf.info i vänsterspalten, de flesta uppfödare slaktar överskottet, kanske du kan hitta någon i närheten i det registret?
Åk på studiebesök till någon köttgård med svin- eller kycklingproduktion. Vips, så åker skygglapparna av, när man inser hur köttet i den där plasförpackningen i affären producerats, då känns det genast som ett mycket mera vettigt alternativ att slakta sina egna välskötta välmående djur och äta istället. Vill man inte slakta själv är det helt ok. Jag har inga renrasiga gottisar så svårt att säga exakt hur gamla de skall vara. Det beror på hur snabbt de växer (gottisar är ju rätt långsamma) och tillväxten beror förståss också på vad de äter. Men räkna med 4 månader. Det finns ju ingen bestämmelse som säger hur gamla de skall vara, men det känns ju bra om varje slaktad kanin ger rimligt med kött. 3kg levandevikt är lagom, ger slaktkropp på 1,5 kg. Mindre än 2 kg levandevikt är för futtigt.
Lycka till!
Rödkullor och Fjällkor, Gotlandsfår, Nordsvensk häst, Hedemorahöns, Fransk Vädur och Svensk Päls kaniner, vaktlar, hund & katter.
Nästa projekt: skaffa grisar!

Bonde-Fru

  • Inlägg: 35
    • Småland
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #4 skrivet: 09 dec-13 kl 19:15 »
Jag har renrasiga gotlands och dom växer inte fort alls om man jämför med andra raser. Sedan varierar dom jätte mycket i vikt.
Uppfödare av rasen Stora silver till utställning och hemhushåll.

Leineri

  • Inlägg: 187
    • Hälsingland
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #5 skrivet: 10 dec-13 kl 23:15 »
Du kan ju alltid skänka bort ungarna, eller sälja för en slant motsvarande vad de kostat i foder, till andra som vill slakta själva men som kanske inte kan/vill avla själva. Då är det i alla fall en liten del mer kött av det som äts som är producerat med kärlek och omtanke.

tessg

  • Inlägg: 162
    • -
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #6 skrivet: 17 dec-13 kl 09:28 »
Vill du "bli av" med dem och inte hittar någon som vill/kan slakta, brukar djurparker gärna ta emot (typ lejonmat, de avlivar såklart kaninerna innan de ges åt djuren så de blir inte stressade). Kanske känns som slöseri med kaniner, men lejonen ska ju ha mat de med...
Rödkullor och Fjällkor, Gotlandsfår, Nordsvensk häst, Hedemorahöns, Fransk Vädur och Svensk Päls kaniner, vaktlar, hund & katter.
Nästa projekt: skaffa grisar!

Oregano

  • Inlägg: 29
    • Hälsingland
    • maskros.weebly.com
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #7 skrivet: 17 dec-13 kl 19:54 »
Hmm, lejonmat... Tja varför inte? Jag har också läst om folk som ger rått kaninkött till sina hundar (självklart avlivade på ett schysst sätt). Känns lite sådär att ge dem till djur. Undrar varför jag tycker så, förresten. Vad är det för skillnad på att föda upp kaniner till människomat eller till mat åt andra djur? Förmodligen är det tanken på att föda upp till mat över huvud taget jag har problem med. Men samtidigt tycker jag det är mycket bättre att äta närproducerat och "lyckligt" kött. Jag är väldigt kluven i den här frågan, märker jag, vill helst att de ska få leva allihop. Jag kanske borde bli vegetarian ;)
Aeon's kaniner - gotlandskaniner i genbank - http://maskros.weebly.com

 

tessg

  • Inlägg: 162
    • -
SV: Att vara eller inte vara - genbank
« Svar #8 skrivet: 18 dec-13 kl 10:24 »
Men samtidigt tycker jag det är mycket bättre att äta närproducerat och "lyckligt" kött. Jag är väldigt kluven i den här frågan, märker jag, vill helst att de ska få leva allihop. Jag kanske borde bli vegetarian ;)

Vill du ha ett ärligt svar?
I så fall, ja.
Min åsikt är att man bara bör äta kött om man är säker på att det kommer från djur som haft det bra. Inte "Sverige har världens bästa djurskyddslag-bra" utan bra på riktigt. Jag äter kött från mina djur, lamm från kompisars uppfödning och vilt från skogen. Punkt. I övrigt är jag "hobbyvegetarian". Inget kött från affären, på restaurang osv.
Som sagt, detta är min personliga åsikt.
Rödkullor och Fjällkor, Gotlandsfår, Nordsvensk häst, Hedemorahöns, Fransk Vädur och Svensk Päls kaniner, vaktlar, hund & katter.
Nästa projekt: skaffa grisar!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

503 gäster, 2 användare (1 dolda)
mulle mullvad

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser