Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pepperrot  (läst 7629 gånger)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Pepperrot
« skrivet: 13 maj-10 kl 17:11 »
Jag har tänkt odla lite pepparrot.  Det lär vara ganska invasivt, och sprida sig lätt.
För att undvika detta tänke jag odla i en låda ute.  Roten ska ju växa på "tvären", så den behöver väl inte vara så djup. Jag har läst att man ibland gräver ner en bräda för att inte få ner roten så djupt. Hur djup bör lådan vara?

Var får man tag på rötter att sätta? Jag skulle behöva ca 10 st.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Pepperrot
« Svar #1 skrivet: 13 maj-10 kl 18:19 »
Hittar man fina rötter i matbutiken som inte är mjuka så brukar de funka utmärkt att använda som utsäde, pepparrot har inte så många sjukdomar så där brukar det gå bra att ta utsäde i matbutiken.

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Pepperrot
« Svar #2 skrivet: 13 maj-10 kl 20:20 »
Håller på att röja ett gammalt potatisland som har varit övergivit i minst ett par decenier. Bland de mer roliga fynden tillhör pepparrot som fortfarande mår alldeles utmärkt där. Tänkte försöka låta en eller par rötter få nytt liv någon annanstans här i trädgården som en liten kulturgärning och i minne av gamla odlarmödor.

Tyvärr så vet jag att jag kom bara några år sent till gården för att ha möjlighet att rädda en gammal allmogesort av potatis och undrar nu om det finns/funnits gamla allmogesorter av pepparrot. Isf måste man kanske lägga ner lite extra möda med att få denna pepparrot att överleva.

skum

  • Inlägg: 73
    • Dalarna
SV: Pepperrot
« Svar #3 skrivet: 14 maj-10 kl 13:31 »
Hej,
jag vet att man förr gärna odlade pepparrot i en zinkhink utan botten för att den inte skulle sprida sig.  Man grävde ner hinken i jorden.
Skum

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Pepperrot
« Svar #4 skrivet: 14 maj-10 kl 13:45 »
Jag har inte kollat om det finns namnsorter av pepparrot, men antar att det finns, och att man haft lokala sorter, där man gjort urval efter vilka som passar bäst på platsen och för de egna behoven. Kolla in Sesams hemsida om du är intresserad av allmogesorter.

Jag har lite vildväxande pepparrot på min tomt, och så farligt tycker jag inte att de sprider sig, de stannar där de är, sprider sig möjligen 1 dm i sidled per år om jag inte rensar bort den. Problemet med pepparrot är snarare att om den inte växer i lucker jord där man kommer åt att skära bort sidorötterna kontinuerligt under säsongen, så får man en väldigt grenig och svåranvänd rot, som gärna blir extra träig också.

För bäst resultat tar man alltså en (eller så många man vill ha såklart) fin rak rot och placerar den i lucker jord, gärna i en upphöjd list, och gärna planterad på snedden i ca 45o så att den kan bli lång utan att man behöver gräva så djupt. Placerar man den horisontellt växer den inte lika bra tycker jag, den vill snarast bilda många vertikala rötter ner från moderroten. Efter hand som den växer gräver man försiktigt runt den, utan att rubba nederdelen, och tar bort alla sidorötter med en liten kniv, ner till ca 10-15 cm från spetsen, eller till där den är tunnare än 0,5 cm i diameter, vilket som är närmast jordytan. Detta upprepas varannan till var tredje vecka. De avskurna sidorötterna kan planteras, ges bort för plantering, eller ätas. Till hösten har man en tjock och lång rot, med en förhoppningsvis ganska slät yta, som är lätt att skala och riva. Ett bra sätt att förvara pepparroten är att skala den och lägga den hel i en plastpåse i frysen. Då kan man plocka upp den och riva så mycket man vill ha, medan den fortfarande är fryst. Smaken bevaras bättre på det sättet än om man fryser den färdigriven, den tar mindre plats och det är lättare att ta precis så mycket som man behöver. Den kan även förvaras i jordkällare, gärna i sand, eller såklart lämnas kvar i landet för skörd nästa vår.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Angua

  • Inlägg: 72
SV: Pepperrot
« Svar #5 skrivet: 14 maj-10 kl 16:23 »
hur många gånger på en säsong behöver man skära bort sidorötter (mellan tumme/pekfinger)?
Jag har gammal pepparrot som växer i en liten slänt som ingen rört på många herrans år, gillar pepparrot så det vore ju kul att få lite till maten, men jag inser att jag kommer ha begränsad tid/ork/minne för skötsel av den i år med allt annat som behöver fixas i trädgården.
Alternativ flytta några rötter så jag kan rensa deras nuvarande växtplats från kirskål och annat rotogräs. *funderar*

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Pepperrot
« Svar #6 skrivet: 14 maj-10 kl 16:35 »
Ju fler desto bättre, kanske 7-10 gånger på en säsong, men om man gör det ofta så är ju jorden lös och ogräsfri, det tar bara 5 minuter att plocka fram kniv och planteringsspade och skära av rötterna. Kan göras i samband med att man ändå är ute i landet och skördar eller rensar, då är den extra tidsåtgången minimal.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Pepperrot
« Svar #7 skrivet: 14 maj-10 kl 17:55 »
I kommersiell odling grävs de upp för rensning två gånger.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Pepperrot
« Svar #8 skrivet: 14 maj-10 kl 18:02 »
Jo, men då blir ju sidorötterna grövre, därmed blir såren på roten större och tillväxten minskar. Själva poängen med att odla själv är ju att få en bättre produkt än den man kan köpa, och förhoppningsvis billigare också...

Men troligen får man ett ok resultat om man bara tar bort dem två gånger. Vill men ha en extra stor och välformad pepparrot, då väljer man att ta bort sidorötterna oftare.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Pepperrot
« Svar #9 skrivet: 14 maj-10 kl 18:17 »
Självklart söker man en kompromiuss i kommersiella odlingar, då man måste betala för allt arbete, och kan man inte få ut mer än kostnaden, så görs det inte.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Pepperrot
« Svar #10 skrivet: 16 maj-10 kl 00:28 »
Bra idé att skala innan pepparrötterna åker in i frysen.

 Av någon anledning blir det aldrig av att pyssla om min pepparrot på rätt sätt. Men när  jag gräver landet på hösten tar jag helt enkelt tillvara de största rötterna, kastar bort de smala - några blir som alla säger ändå kvar till nästa säsong. Oftast odlar jag något annat på platsen, sen får pepparroten ta över.

Funkar som ett slags användbart ogräs med andra ord. Fast vi är inga stora pepparrotsätare.

I övrigt kan jag upplysa om att pepparrot är näringsrikt, jämförbart med potatis.
Per 100 g:
Pep-rot: 87 kcal, 3 g protein, 20 g kolhydrat, 81 mg C-vitamin.  Pot : 87 kcal, 2 g protein, 18 g kolhydrat, 11 mg C-vitamin.
Enligt mitt häfte med kosttabeller inköpt 1983.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Pepperrot
« Svar #11 skrivet: 16 maj-10 kl 06:39 »
Jo näring finns, men en riktigt stark pepperrot kan man  inte sätta i mig i de mängder som potatis.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Pepperrot
« Svar #12 skrivet: 20 feb-13 kl 12:47 »
Jag återupplivar en gammal tråd med ytterligare en fråga om pepparrotsodling:

Hur gör man för att ha pepparroten kvar till nästa år? Om man nu gör allt precis som man ska och skär bort alla sidorötter och får en lång, grov rot att ta upp till hösten. Kan man sätta ner några av sidorötterna att övervintra?

En fråga till:
Ni som odlar pepparrot, har ni använt färsk pepparrot från matbutiken som utsäde eller finns det utsäde att köpa?
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Pepperrot
« Svar #13 skrivet: 20 feb-13 kl 13:34 »
Svaret på frågan om man kan använda sidoskotten att övervintra hittade jag när jag läste Handboken. Det borde jag förstås gjort innan jag frågade :-[.

Men frågan om utsäde kvartstår.
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Pepperrot
« Svar #14 skrivet: 25 feb-13 kl 10:09 »
Jag har för länge sedan använt pepparrot från affären. Tänkte plantera pepparrot i år igen och då köpa ekologisk pepparrot som utsäde. Tänker att den borde funka bra.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

BELLAS LANTLIV

  • Inlägg: 140
  • Lever livet på landet med sambo, hund och höns.
    • Gästrikland
    • Bellas lantliv
SV: Pepperrot
« Svar #15 skrivet: 02 sep-13 kl 07:09 »
Kan man sätta pepparrot nu i september eller ska jag vänta till våren?

sonja på slätten

  • Inlägg: 2924
    • Halland
SV: Pepperrot
« Svar #16 skrivet: 02 sep-13 kl 08:24 »
I norra Halland finns en stor pepparrotsodling (Sveriges enda?) På marknader däromkring kan man ofta köpa hela stora färska rötter på hösten,  eller  på plats vid odlingarna.  Åtminstone var det så förr när jag bodde där.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Pepperrot
« Svar #17 skrivet: 02 sep-13 kl 17:42 »
I norra Halland finns en stor pepparrotsodling (Sveriges enda?) På marknader däromkring kan man ofta köpa hela stora färska rötter på hösten,  eller  på plats vid odlingarna.  Åtminstone var det så förr när jag bodde där.

Enligt uppgift från en pepparrotsodlare kommer 95% av den saluförda svenska pepparroten från Fjärås församling, och 100% från Kungsbacka kommun (däruti ligger Fjärås)

 

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Pepperrot
« Svar #18 skrivet: 02 sep-13 kl 18:22 »
Miss Khaos,  det går säkert att sätta pepparrot när som helst.  Även om rötterna kanske inte växer så värst under hösten klarar de vintern och sätter i gång till våren.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

427 gäster, 4 användare (1 dolda)
madde madcatz gustafsson, Bokohammare, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser