Hej
Jag har vid ett par tillfällen försökt kläcka ankägg i kläckaren men inte lyckats så bra. Jag har märkt att det är väldigt svårt att få stabil temperatur i kläckaren även om vi installerat en liten fläkt. Det är en vanlig enkel frigolitkläckare som vi har lagt en automatisk vändare i.
I påskas hade vi precis avslutat en misslyckad kläckning då vi fick besök från England. De hade med sig en massa ägg som de köpt på en bondgård med frigående höns och ankor. Jag kunde ju inte låta bli att slänga in ett par av äggen mest för att få erfarenhet och för att lära mig bättre hur kläckaren fungerar. Tidigare har jag av närmare 40 ankägg bara lyckats kläcka fram en liten älling. Nu slängde jag in tre ankägg och två hönsägg av äggen som legat och skumpat ända från England utan att vändas och utan att jag har en aning om hur gamla de var (meningen var ju att de skulle ätas på påskbufén).Av två hönsägg och tre ankägg var ett hönsägg obefruktat och ett ankägg hade dött när jag lyste dem efter en vecka. Jag har inte varit alls så noga med de här äggen som jag brukar och har inte hållt på och blött och sprayat vatten på som jag brukar men det verkar fortfarande vara bra liv i alla tre äggen. Luftfuktigheten ligger på ca 50% enligt min billiga fuktmätare. Ibland har det gått något dygn som jag glömt att fylla på vatten. Jag undrar hur viktigt det är att blöta ankäggen i kläckaren. Kan det vara så att temperaturförändringarna i kläckaren triggas av att jag öppnar och blöter äggen ett par gånger om dagen? Vad har ni andra för erfarenheter?
//Sara