Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Honungsburk  (läst 2532 gånger)

klarback

  • Inlägg: 12
    • Västergötland
Honungsburk
« skrivet: 03 mar-13 kl 21:34 »
Hej,

Har en fråga ang färgen på några av mina honungsburkar. De har fått en frostad ton på delar av burken. Vad beror detta på? Är det att burken har jäst eller är det helt enkelt pga den låga vattenhalten? Vi har tappat honung från samma batch i 700g och 350g burkar. I de stora burkarna ser man ingen ändring av färgen men de små har fått "frost" som man ser på bilden. Burken på bilden har fått mer "frost" än övriga men har också varit förvarad i kylen. Honungen är kontrollerad och ligger på ca 17% vattenhalt, kontrollerad av olika instrument. Vad tror ni? Spana in bilden nedan:

https://www.dropbox.com/s/tljli8a79t6dqt0/2013-03-03%2020.42.29.jpg?m

// Martin

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Honungsburk
« Svar #1 skrivet: 03 mar-13 kl 22:12 »
Rimfrosten beror på att när honungen har stelnat har den dragit ihop sig och blivit mindre och därför släppt från glaset. I den tunna luftspalten mellan glaset och honungen bildas det kristaller på honungens yta.

Men riktigt varför honungen släpper från glaset förutom att det beror på temperaturen när den stelnar är det ännu ingen som kunnat förklara för mig. Och inte heller vad som gör att viss honung som släppt från glaset får rimfrost medan annan inte får det.

Viktigt att tänka på är att det är två olika processer, den ena är att den släpper från glaset och den andra är att det därefter blir rimfrost. Båda delar är oönskade och bidrar till en fulare slutprodukt (men som visserligen smakar precis lika bra).

Det jag kan komma på som påverkar är:
vattenhalten (lägre vattenhalt kanske ökar risken att den släpper från glaset, men det är inget kvitto på det),
temperaturen under stelningen (lägre temperatur gör kanske honungen trögflytande under stelningen så att den inte sjunker ner och fyller ut burken efterhand som den stelnar utan istälelt drar den ihop sig)
förhållandet mellan sockerarterna
hur den har kristalliserat (stora eller små kristaller)

Jag skulle själv vilja veta mer, och framför allt varför, för att förstå vad som händer och därmed förebygga det.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Honungsburk
« Svar #2 skrivet: 03 mar-13 kl 22:29 »
har inte hur man förvarar produkten en del av att det kan blir rimfrost?

mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Honungsburk
« Svar #3 skrivet: 04 mar-13 kl 07:46 »
Jag sålde min honung på julmarknad. De burkar som jag hade med mig utomhus i minusgrader blev rimfrostiga, medans burkar från samma batch som har varit inomhus i plusgrader har ej fått det. Rimfrosten är socker krystaler som har kommit ur föreningen med vattnet. Då det finns för lite vatten att lösa upp krystalerna när de väl har bildats stannar de kvar. Värma i ett ljumigt vattenbad och tappa om om så önskas... Själv äter jag de burkar själv men kommer ATt ta med betydligt färre burkar utomhus i fortsättningen.

Med vänlig hälsning,

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

 

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: Honungsburk
« Svar #4 skrivet: 06 mar-13 kl 16:55 »
Det är bara ett kvalitetstecken att det är låg vattenhalt. Folk som kan honung köper hellre sådana burkar än de som har mjuk honung som kan ha högre vattenhalt. Sedan är det lättare att sälja burkar utan detta mönster då de flesta handlar med ögat. Ibland hjälper det att ställa burkarna lite varmare ett tag.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

687 gäster, 3 användare
Smålandstokarna, Radar, Robertaporo

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser