Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Högtalare  (läst 2085 gånger)

Newaccdotcom

  • Inlägg: 2
    • -
Högtalare
« skrivet: 17 jan-13 kl 19:12 »
Hej!

Vad gör det för skillnad att ha en tjock respektive tunn koppartråd i en högtalare?

MVH Anton
« Senast ändrad: 17 jan-13 kl 19:19 av Newaccdotcom »

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14067
    • Medelpad
SV: Högtalare
« Svar #1 skrivet: 17 jan-13 kl 19:46 »
Är det tråden i talspolen som du tänker på?
Om vi jämför högtalare med ungefär samma impedans och samma effekttålighet så blir det ungefär så här:
En tjock tråd ger lägre likströmsresistans och därmed lägre förluster och bättre verkningsgrad hos högtalaren, men å andra sidan blir spolen tung om man gör den av tjock tråd, vilket kan ge konstiga resonanser och dålig ljudkvalitet. En annan nackdel med tjock tråd är att spolen tar så mycket plats att det behövs ett stort luftgap runt den och därmed krävs en stor, tung och dyr magnet för att få tillräckligt starkt magnetflöde runt spolen för att högtalaren ska fungera bra.
För att få en lätt spole använder man ibland tråd av aluminium istället för koppar, men det ställer ofta till problem vid anslutningarna vilket gör att sådana högtalare får kort livslängd, efter några år är det vanligt med dålig kontakt vilket kan leda till t ex distorsion, svagt ljud eller att högtalaren blir tyst ibland.

Newaccdotcom

  • Inlägg: 2
    • -
SV: Högtalare
« Svar #2 skrivet: 18 jan-13 kl 14:57 »
Kan du ge mig Lite fakta om likströms resistans och hur det påverkar högtalaren??

 

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14067
    • Medelpad
SV: Högtalare
« Svar #3 skrivet: 18 jan-13 kl 19:08 »
Tänk på elläran från skolan till att börja med.
Av en normal högtalares impedans kan man räkna med att 60-90 % utgörs av likströmsresistansen, så en lika stor andel av den spänning (eller effekt om man så vill) som tillförs till högtalaren kommer inte till någon nytta alls utan blir bara värme i talspolen.
En 4 ohms högtalare har alltså ofta en likströmsresistans kring 3,0 - 3,5 ohm, för att ta ett exempel. I sammanhanget bör man också tänka på att litegrann resistans i högtalarkablarna inte spelar någon roll alls jämfört med hur stor resistans talspolen ändå har.

Som sagt i förra inlägget, verkningsgraden förbättras om högtalarkonstruktören lyckas hålla ner likströmsresistansen men då kommer andra nackdelar på köpet. Man måste alltså väga saker för och emot varandra och försöka göra en så bra kompromiss som möjligt med tanke på t ex tillverkningskostnad, vikt, verkningsgrad, distorsion och frekvensomfång.

Rent allmänt kan man säga att man hittar den högsta andelen likströmsresistans i extremt billiga småhögtalare (modell PC-högtalare, porttelefoner, leksaker). Ser man på lite större och mer påkostade högtalare så kan man notera en högre andel likströmsresistans ju bättre man vill att högtalaren ska klara av höga frekvenser. En bredbandshögtalare eller diskanthögtalare har förmodligen högre likströmsresistans än en renodlad bashögtalare med samma impedans. Man kan också vänta sig höga likströmsresistanser i högtalare som byggs med ovanligt litet luftgap för att man ska komma undan med en liten och lätt magnet (t ex högtalare i bärbara utrustningar, vissa bilhögtalare, högtalare som är tillverkade i kristider då det är svårt att få tag i bra magnetmaterial).


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

487 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser