Jag har nyss flyttat, och håller på att bli intim med en Arimax 35 från 1983.
Då jag är i det närmaste besatt med att optimera det mesta jag tar mig för, så blir panneldningen inget undantag.
Ser därför fram emot lite tips och trix ifrån erfarna pann-eldare.
Tidigare har denna panna alltid eldats med spjället fullt öppet, men jag tror att det kan leda till onödigt hög röktemperatur.
Har därför exprimenterat lite med att stänga spjället lite granna, spjället har 5 lägen, 0, 25, 50, 75 och 100% öppet.
Drar jag ned spjället till 50% har jag lyckats få bara värmedaller att komma ut ur skorstenspipan, men om jag drar ned till 25% så blir det vit rök.
Vad jag förstått så ska vit rök vara mest vattenånga...?
Kan det då vara att 50% läget gör röken så varm att den inte hinner kondensera närma skorstenen?
Kan 25% vitröken skvallra om ofullständig förbränning?
Har tyvärr ingen möjlighet att mäta rökgastemperaturen just nu, då termostaten som har använts till det tidigare har gett upp.