Skillnaden mellan en rörspis och en vanlig öppen spis är att i rörspisen låter man röken gå ner en gång till genom kanalsystem inne i sidorna och ev. under eldstaden. Syftet är att tillvarata större andel av värmen i röken. Ibland kan det vara svårt att direkt se att det är en rörspis, spjäll kan ju även öppna spisar ha. Sotluckor är vanliga på rörspisar och kakelugnar, men ibland har man löst det så att man får krafsa bort fogarna och ta loss stena inne i eldstaden för att kunna sota den. Det enda som jag kan komma på som bara rörspisar har, är det tak där solen vänder. Om man sticker in huvudet ( eller en kamera ) i eldsaden och tittar uppåt, om man där ser en platt mur, där röken tvingas åt sidan, då är det en rörspis. De kan ha en öppen eldstad, eller en stängd, som på kakelugnar. De kan ha kanaler som går ner på båda sidorna (5-rörs) eller bara ner på ena sidan och upp på den andra (3-rörs), då vanligen efter att ha passerat under eldstaden.
Alla rörspisar och kakelugnar ska lagas med samma bruk som de murats, alltså lerbruk. Det är för att lerbruk tillåter större rörelser och inte sprucket lika lätt. Vanligt bränt tegel duger bra.