Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kan man äta ägg från löpankor???  (läst 11400 gånger)

sollefteå

  • Gäst
Kan man äta ägg från löpankor???
« skrivet: 10 apr-05 kl 00:03 »
Hej!

Kan man äta ägg från löpankor???

Är de goda?

Mvh Eva

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
Re:Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #1 skrivet: 10 apr-05 kl 16:51 »
Ja det är klart du kan äta ägg från löpankor. Ankägg är mycket goda och oftast mycket gula. Smaken beror dock till stor del på vad ankorna äter. För mycket sill- och fiskmjöl eller andra illaluktande och illasmakande s.k. fodermedel kan förstöra smaken i det mesta från ägg till mjölk och kött.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Susanne

  • Inlägg: 439
Re:Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #2 skrivet: 10 apr-05 kl 18:54 »
Personligen tycker jag att ankägg är mycket godare än hönsägg. De smakar mer och är fylligare i smaken på något sätt. Riktig delikatess!  :)

Axeman

  • Gäst
Re:Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #3 skrivet: 19 maj-05 kl 09:17 »

Hej, jag heter Axel och antar av din frågan att du har löpänder. Har du möjligtvis färska ägg att sälja, jag skulle hemskt gärna kläcka fram egna löpänder. Kontakta i så fall mig på tel. 0486-20051. Vänliga hälsningar Axel Rosenborg.

hanzzon

  • Inlägg: 209
  • Livet på ett torp
    • Västmanland
    • Sadelmakarns Torp
Re:Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #4 skrivet: 21 maj-05 kl 10:02 »
jag plockade bort ägg från ett måsbo häromdagen.
då funderade jag efteråt ifall man inte skulle kunna äta dessa.
ägg som ägg..  men så enkelt kanske det inte är??

lilleulv

  • Gäst
Re:Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #5 skrivet: 21 maj-05 kl 13:21 »
Ät du bara måsäggen. En del kustjägara i Danmark räknar dem för en stor delikatess.
Lilleulv

Crappy

  • Inlägg: 162
    • Norrbotten
Re:Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #6 skrivet: 21 maj-05 kl 15:59 »
Ankägg är jätte goda fick tidigare av en granne när de hade änder ;)

TOR

  • Inlägg: 129
    • Dalarna
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #7 skrivet: 06 sep-12 kl 03:19 »
Redigerar detta nu när jag ser det, för jag har fått annan uppfattning. Jag tyckte inte om mina ägg i vintras, de smakade inte gott. De åt Lantmännens allfoder och div matrester, pasta, potatis-morotsskal, ris, bröd m m. Men sedan i somras när de gått ute och ätit är smaken helt annorlunda, nu är de goda tycker jag själv. Har aldrig haft så goda pannkakor eller sockerkakor, men märker att mindre ägg behövs då. Men är fortfarande inte övertygad om omelett och stekt ägg är lika goda som hönsägg. Omeletten kanske, men blir mer kompakt i konsistensen, stekta också kompakta som "plastägg". Kokta är goda.
Mina äter mkt gräs och växter och är inte så lösa i magen som många ankor, utan mer som gräsänder och gäss, trots det fri tillgång på allfoder, havre, korn, matrester, men ser att de "betar" ovanligt mycket. Kanske är det därför de nu smakar så gott mot i vintras? Gulorna är jättevackert mörkgula!  :D
« Senast ändrad: 06 okt-12 kl 22:32 av TOR »

Squig

  • Inlägg: 241
    • Västergötland
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #8 skrivet: 06 sep-12 kl 13:11 »
Pannkakor av ankägg blir underbart goda! Jag använder alltid ankägg till ungsomelett och framförallt bakning! Det enda som inte funkar är att separera gula och vita eftersom vitan är riktigt seg.
Ägare till bohuslän-dals svarthöna och svensk gul anka i genbank.

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #9 skrivet: 06 sep-12 kl 13:40 »
Det enda som inte funkar är att separera gula och vita eftersom vitan är riktigt seg.

Det funkar visst! Vitan är seg, javisst, men om man tar ägget (innehållet, utan skal) i handen och klämmer ut gulan mellan tumme och pekfinger så att du "skrapar av" vitan går det jättebra. Jag gjorde t.ex. bearnaissås på 80 ankägg (gulorna) till min mans 60-årsfest i somras. Så nog går det att separera om man bara vill.
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #10 skrivet: 06 sep-12 kl 18:36 »
Det funkar visst! Vitan är seg, javisst, men om man tar ägget (innehållet, utan skal) i handen och klämmer ut gulan mellan tumme och pekfinger så att du "skrapar av" vitan går det jättebra. Jag gjorde t.ex. bearnaissås på 80 ankägg (gulorna) till min mans 60-årsfest i somras. Så nog går det att separera om man bara vill.
Den festen skulle man varit bjuden på  ;D Lät himla gott ;D ;D ;D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Squig

  • Inlägg: 241
    • Västergötland
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #11 skrivet: 06 sep-12 kl 21:15 »
Det måste jag prova nästa gång! Jag lyckas ofta göra sönder innerdelen när jag ska få bort det hårda skalet. Ska vara mer försiktig nästa gång.   :)
Ägare till bohuslän-dals svarthöna och svensk gul anka i genbank.

TOR

  • Inlägg: 129
    • Dalarna
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #12 skrivet: 02 okt-12 kl 00:32 »
Efter jag separerat gulan, så sköljer jag i liten stråle i händerna under kran och då försvinner sista vitan. Gör alltid det när vi gör äkta katalansk "Ai y Oli" (Aioli) med äggula, man vill inte ha med "hinnan" av äggula, från vilket ägg, höna el vad som helst, så sköljs gulan ren från äggvita först, sen nyper man tag i hinnan, gulan rinner ur och mellan pekfinger och tumme finns hinnan kvar. Massor med mosad vitlök, lite olivolja tillsätts vartefter...rostat vitt bondbröd med innanmätet av solmogen tomat på, salt!
« Senast ändrad: 19 okt-12 kl 13:44 av TOR »

 

sarmob

  • Inlägg: 37
  • Höns och ankor i Göteborg
    • Västergötland
SV: Kan man äta ägg från löpankor???
« Svar #13 skrivet: 15 okt-12 kl 22:23 »
Pocherade ankägg är helt underbart gott. Helst på rostat bröd med smör. Vill man lyxa till det kan man ha på räkor och hollandaisesås eller lite skinka. Salt och nymalen svartpeppar är gott på också.
Det kan kackla och kvacka i Hisings Backa


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

502 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser