Svårt att avgöra vad lökproblemen har för orsak när man inte har sett plantorna. Tänkbara orsaker är: Dålig sättlök, dålig näringstatus i jorden, angrepp av skadegörare eller svamp eller löken har inte befunnit sig i kontinuerlig tillväxt och börjat bilda lök i förtid och "lagt av för tidigt". Om lök utsätts för en torrperiod tidigt under säsongen och inte bevattnas, tror den att det är dags att bilda lök och avsluta första årets växtsäsong.
Potatisen har säkert fått angrepp av knäpparlarver, vilket är vanligt under ett par säsonger när man har grävt upp en gräsmatta och börjat odla potatis där.
Det är rätt att klippa bort blasten om den är angripen av bladmögel. Om du har en sort som inte angrips av brunröta, som orsakas av bladmöglets sporer när de förs ned i jorden av regnvatten, då kan du ha kvar potatisen i jorden. Men kolla att du inte har brunröta på knölarna och låt det inte bli för fuktigt i potatislandet, för då måste du gräva upp potatisen snarast.
Grönsaksflyets larv förpuppas i jorden, men jag har sett en uppgift att puppan inte överlever utomhus.
Larverna angriper många olika växtslag, de brukar inte vara så många på ett och samma ställe. De kan bekämpas biologiskt med Turex, vars aktiva substans är Bacillus thuringiensis, en bakterie som bara angriper fjärilslarver.