Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Har du använt vegetabilisk löpe?  (läst 1748 gånger)

thunder

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
Har du använt vegetabilisk löpe?
« skrivet: 31 mar-12 kl 21:58 »
Hej!

Jag undrar om någon här har erfarenhet av veg. löpe och kan berätta skillnaderna på att använda det mot vanlig löpe?

Smakskillnader på osten? Andra lagringsmetoder? Andra ystmetoder?

Tacksam för svar och tips!

/ tndr

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Har du använt vegetabilisk löpe?
« Svar #1 skrivet: 01 apr-12 kl 00:12 »
eftersom löpe är ett ensym å de bryter ner proteinerna i mjölken å fortsätter i osten så gör de skilnad i smak, veg. löpe kan ev. ge en lite besk smak, skulle kunna tänka mig att de är mer problem med långlagrade ostar.
Livet är väl bra underbart i bland

thunder

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Har du använt vegetabilisk löpe?
« Svar #2 skrivet: 01 apr-12 kl 21:45 »
Tack för bra svar!

Det räcker och blir över! :)

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Har du använt vegetabilisk löpe?
« Svar #3 skrivet: 01 apr-12 kl 22:06 »
Järna mejeri använder vegetabilisk löpe. Jag tycker inte deras ostar är beska i smaken. Deras långlagrade ostar är mycket bra, med en fullödig nötaktig smak. I stort sett kan jag säga detsamma om deras mellanlagrade ostar. Deras mindre lagrade (eller olagrade?) ostar är lite tunnare i smaken och kan framför allt tappa smaken ganska snabbt. Dock är även deras oftast mycket bra ostar, men ojämnare. Vet inte om detta har med löpet att göra eller lagringstiden eller annat, t.ex. fetthalt.  Vet inte vad Järna mejeri har för fetthalt på sina ostar, men jag har iakttagit liknande hos andra ostar med kort eller ingen lagringstid som inte är helfeta.

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Har du använt vegetabilisk löpe?
« Svar #4 skrivet: 14 jun-12 kl 19:14 »
Fler och fler mejerier använder ju nu vegetabilisk löpe. Jag har läst att det beror på att den ger ett jämnare resultat. Finska Valio använder enbart veg.löpe vad jag sett. Järna osten som Anders nämner är väldigt god!
Tyvärr har jag ingen erfarenhet. Men jag känner folk som gör fantastiska ostat med veg.löpe.

Jag vill också lära mig!  :)

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Har du använt vegetabilisk löpe?
« Svar #5 skrivet: 15 jun-12 kl 20:36 »
Ja visst går de å om man kan så går de jätte bra, man kan nog inte bara byta ut animalisk mot veg. rakt av utan man måste nog modifiera lite.
I Spanien så används mycke veg. löpe ,, tex. lägger dom en tistel i vatten å använder sen vattnet som löpe.
Livet är väl bra underbart i bland

 

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Har du använt vegetabilisk löpe?
« Svar #6 skrivet: 16 jun-12 kl 04:40 »
Wikipedia har ju en bra artikel om löpe. Vegetabilisk löpe framställs ju oftast från genetiskt modifierade bakterier eller svampar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet#Vegetable_rennet
http://aspergillusblog.blogspot.fi/2010/06/hidden-uses-of-aspergillus.html



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

352 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser