Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vilken tupp??  (läst 1667 gånger)

bybon

  • Inlägg: 65
    • Västerbotten
vilken tupp??
« skrivet: 12 maj-12 kl 23:18 »
hej!
tänker skaffa 10 lohmann 5 bruna och 5 vita och undrar vilken ras som blir lämplig tupp
skulle gärna vilja ha en brahma men den kanske blir för stor?
ni får gärna berätta om ni har någon erfarenhet av lohman har hört mycket blandade kommentarer
men tyvärr mest negativt=( 

Speygirl

  • Inlägg: 37
    • Södermanland
SV: vilken tupp??
« Svar #1 skrivet: 12 maj-12 kl 23:53 »
Hej!

För några år sedan så köpte vi ut några vita Lohman från ett hönseri. Dom byter ju ut sina fåglar väldigt ofta och man får köpa dom för en guldpeng.. Det tog lite tid innan dom blev "höns", som höns ska vara, men det gick!
Tuppen i hönsgår´n var på den tiden en stor o ståtlig Brahmaherre!
Det gick alldeles utmärkt att ha dessa tillsammans och vi såg aldrig några problem med det. Är hönsen friska och starka så ska de nog klara att tuppen är stor.
Dock avlade vi inte på den korsningen, men det var av annan anledning.

Det kan vara svårt att välja ras, det finns ju så många vackra!

Önskar dig lycka till!

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: vilken tupp??
« Svar #2 skrivet: 13 maj-12 kl 09:21 »
ni får gärna berätta om ni har någon erfarenhet av lohman har hört mycket blandade kommentarer
men tyvärr mest negativt=(
Skälet till att det är mycket negativa kommentarer är att värphybriderna är avlade på att tokvärpa sin första värpperiod och sedan slaktas. Dom är alltså inte selekterade på långsiktig livskraft :-\ De flesta som har hobbyhöns vill ju ha dem kvar mer än 1½ år och det är när dom blir äldre som problemen kommer ofta i högre utsträckning än hos gamla klassiska raser.

Samtidigt är det så att många som har värphybrider köper hönsen från värpfabrikerna när dom ska slaktas ut. Dessa höns har haft ett fruktansvärt tufft liv och har ofta både begynnande sjukdomar i äggledare, ohyra och är "utarbetade". Som grädde på moset har dom levt i miljöer som inte är hönsvänliga och beteendestörningar som äggätning mm är inte ovanligt. Egentligen är det ett under att det faktiskt blir "normala höns" av en del av dessa när dom flyttar till en vanlig hobbyflock.

Om man istället köper 16 veckors värpklara hybrider och låter dem ha ett mer normalt hönsliv så har man stor chans att dom håller sig friska både i huvud och kropp betydligt längre än 1½ år.

Man får inte glömma att de flesta hybriderna är avlade för att leva i bursystem och för att det ska fungera så har man varit tvungen att avla fram höns som inte är som höns  :-\ >:(
Att de små burarna inte är tillåtna längre i Sverige innebär inte att hybriderna har ändrats. Bursystemen finns kvar i de allra flesta länder i världen. Hybridföretagen har dessutom på senare år avlat fram speciella hybrider för "free range". Detta för att de klassiska hybriderna inte fungerar lika bra i mer normala hönsmiljöer och framförallt inte är lika ekonomiska i mer traditionell hönshållning.

Själv har jag haft kontakt med hybrider både i de gamla trånga bursystemen  :-X och som trädgårdshöns. Jag tycker dom som köpts som 16-20 veckors och har levt som hobbyhöns har varit rätt normala höns och rätt lika Leghorn i sättet.

Vilken tupp du ska ha?

Jag hade nog valt en något mindre tupp än Brahma även om det skulle funka. Hönorna uppskattar förmodligen om du väljer en mer jämnstor tupp. Varför inte en Isbar tex  det är ofta väldigt granna tuppar  :D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

bybon

  • Inlägg: 65
    • Västerbotten
SV: vilken tupp??
« Svar #3 skrivet: 13 maj-12 kl 10:50 »
tack! va mycket info, stackars små hönor >:(
mina blir 16 veckors, ville egentligen ha någon ras men det verkar va helt omöjligt
att få tag på värpklara häromkring. och jag har redan ett gäng orpington kycklingar :)
men jag får ta en ras tupp istället för det verkar vara lättare att få tag på.
brukar det va svårt att hitta en tupp som passar hönorna eller brukar det oftast funka
jag tänkte om det lätt brukar bli bråk??  tycker också att faveroll är stiliga :)
hade nog helst velat ha en grupp med isbar eller faveroll men det kanske blir i framtiden o:)

vårlängtan

  • Inlägg: 283
    • Småland
SV: vilken tupp??
« Svar #4 skrivet: 13 maj-12 kl 12:28 »
Lite kallprat, bara: Jag har en vacker legbarfärgad Dvärg kochintupp som stoltserar tillsammans med två vackra
bruna Lohmanhönor, ett år gamla. Han är nästan lika stor som dem och de har ett eget litet liv, vandrar runt och äter resterna efter
fåren och hästarnas kraftfoder och vandrar i vår trädgård.
Denna lilla skara är till salu, men du bor ju fööööör lång bort.
Njuter av värme och allt det gröna!

Henrik Penrik Filivilivenrik

  • Inlägg: 4602
  • F.d. Armand
    • Blekinge
    • Hönsbloggen
SV: vilken tupp??
« Svar #5 skrivet: 13 maj-12 kl 12:57 »
Vi hade fyra lohman brun-höns som kom till oss när de var ganska unga. Jag minns inte den exakta åldern, men de var fullvuxna, men hade inte varit i produktion än. De kanske var 16 veckor, som någon skrev här. De levde ungefär 1,5 år innan räven tog dem.

Jag har mycket gott att säga om de hönorna. För det första värpte de verkligen varje dag. Ett tag när de värpte mindre än ett ägg om dagen, märkte vi att det berodde på att en av dem hade börjat värpa mellan två cyklar i cykelstället...

För det andra var de väldigt tama. Många höns är så fega att de springer iväg när man kommer inom några meter. Inte de här hönorna, man kunde stå precis intill dem utan att de blev rädda. Dock fick man inte röra dem, då vek de undan.

För det tredje var de extremt nyfikna och verkade nästan hyperaktiva. De ville alltid springa och kolla vad man gjorde, och ville alltid gå runt och utforska saker på gården.

För det fjärde verkade flocken väldigt harmonisk, inbördes. Vi märkte aldrig av någon mobbning av något slag.

Sedan fick vi för oss att vi skulle köpa en tupp till dem. En Bohus-Dals-svarttupp, närmare bestämt. Då blev det genast problematiskt.

För det första, så var vår tupp alldeles för ung när vi skaffade honom. Han var fysiskt mycket mindre än hönorna. Resultatet var att han blev supermobbad. Så fort en av hönorna såg honom, jagade hon bort honom. Som tur väl var hönsen frigående, så han alltid kunde springa undan.

Tuppen var dock av segt virke, och fortsatte, dag ut och dag in, outtröttligt att försöka imponera på damerna. De började sakta men säkert acceptera honom, och han fick gå lite närmare dem varje dag. Efter ungefär ett halvår fick han gå ibland dem. Vid det här laget hade han dessutom vuxit sig fysiskt större än dem.

Även om bråket slutade så småningom, så passade tuppen ändå inte in helt perfekt. Det var som om hönorna inte hade några instinkter som talade om för dem hur de skulle agera ihop med en tupp. När tuppen ville para sig, och utförde tuppars parningsdans med vingen i marken, så reagerade inte hönorna över huvud taget, istället för att huka sig som de ska. Så varje gång tuppen ville para sig så fick han våldta hönorna. De följde honom inte heller när han gick någonstans, utan han fick följa efter dem. De enda gångerna de inte ignorerade honom var när hittade en god matbit och visade den för dem genom att klucka; de hade lärt sig att kluckandet innebar "här finns god mat".

Så, för att summera:
  • Brun Lohmann är jättetrevliga hönor.
  • Till skillnad från många andra hönor bryr de sig inte om man ger dem en tupp.
  • Om du ger dem en tupp, se till att han är fullvuxen, så han kan försvara sig mot mobbning.
Skötare av en liten hushållsflock av mestadels blandrashöns, samt svenska myskankor.

 

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: vilken tupp??
« Svar #6 skrivet: 14 maj-12 kl 20:39 »
Min erfarenhet av värphybrider är att mycket beror på uppfödningen, mina nuvarande hybrider köpte jag daggamla och som vuxna beter dom sig i alla stycken precis som dom skall, går dom fritt är dom lika duktiga som alla andra hönor på att hitta mat och just nu har jag ett par stycken som går helt fritt och som trots att jag bara ger 55 g havre per höna och dag ändå värper 6-7 ägg i veckan.

Andra hybrider jag köpt vid utplockning har varit mer eller mindre hjärnskadade och sjukliga, vissa blev det aldrig folk av utan dom sov på golvet, höll sig mest inne och gjorde i princip inget annat än åt och värpte ägg. Kanske hälften fick jag avliva på grund av ohälsa.

En tung brahma kan leda till att hönorna eller i vart fall favorithönan förlorar fjädrarna på ryggen och ni kanske skulle välja en annan ras.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

550 gäster, 2 användare
imlo, eremit1

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser