Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  surgurka?  (läst 5391 gånger)

Carina Von C

  • Inlägg: 174
    • Norrbotten
surgurka?
« skrivet: 17 nov-05 kl 16:07 »
vad är det? (förutom ett litet gulligare skällsord) Hittar det i en massa veg recept från 70- och 80-talet.
Jag menar saltgurka, vet man ju.

Ser fram emot hjälp!

Molly
"Man ska aldrig avslöja sina svampställen!"

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:surgurka?
« Svar #1 skrivet: 17 nov-05 kl 17:25 »
En liten mjölksyrad gurka  ;D

Carina Von C

  • Inlägg: 174
    • Norrbotten
Re:surgurka?
« Svar #2 skrivet: 20 nov-05 kl 21:01 »
jag antog att det var något sånt!

Hur smakar en surgurka så, och hur gör man sånt?

Hilfe Bitte!
"Man ska aldrig avslöja sina svampställen!"

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:surgurka?
« Svar #3 skrivet: 20 nov-05 kl 22:33 »
Finns ett recept här, längst ned på sidan:

http://www.alternativ.nu/handbok/livsmedel/mjolksyrning.html

Annars så finns det i Anelies Shönecks bok i ämnet. Säkert felstavat men jag är lite pömsen :-)


Too-ticki

  • Inlägg: 30
Re:surgurka?
« Svar #4 skrivet: 07 jul-06 kl 23:20 »
Mjölksyrade gurkor smakar.. UNDERBART!!! +att mjölksyrade grönsaker är otroligt hälsosamt (såvida de inte pastöriserats(det dödar ju de nyttiga mjölksyrabakterierna) som vissa av de man köper i affären har, läs på burken först!!) Förutom Annelies bok om mjölksyrade grönsaker som någon i tråden tipsat om finns även recept i den grön- och vitrutiga Vegetariska Kokboken från Ica´s bokförlag. Boken finns även i en ny omarbetad upplaga, men i den har ev. mjölksyrningskapitlet fallit bort. Annars kan jag tänka mig att recept på mjölksyrat finns i lite äldre böcker om konservering..

zzz

  • Gäst
Re:surgurka?
« Svar #5 skrivet: 10 sep-06 kl 12:02 »
Här finns instruktioner tillsammans med bilder:
http://www.mickelin.com/surgurka/

och "Liten sats surgurka, lämplig för nyfikna nybörjare":
http://www.mickelin.com/surgurka/mini/

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:surgurka?
« Svar #6 skrivet: 10 sep-06 kl 19:43 »
Suveräna instruktioner - det måste jag testa! Finns ju både gurkor och svartvinbärsblad i trädgården  :)

 

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:surgurka? - mögel!
« Svar #7 skrivet: 29 sep-06 kl 08:54 »
Jag gjorde mjölksyrad gurka efter instruktionerna från zzz. Nu har de stått i nästan 14 dagar o ska snart vara klara. Men det är ett lager med mögel på ytan - är det OK att bara ta bort det och äta gurkan. Det luktar lite friskt och trevligt syrligt annars.

Och hur kan det bli mögel med saltlake? Eller är det gojset som flyter upp som möglar?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

475 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser