Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blyfritt  (läst 6715 gånger)

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
Blyfritt
« skrivet: 22 mar-11 kl 09:06 »
Tänkte skriva lite om mina funderingar samt min konvertering till blyfria hagel där det är viktigt och möjligt samt försöka bidra till den verkliga anledningen till varför vi skall minska användandet av blyhagel.

Som f.d internationell tävlingsskytt så har jag ett par hundra tusen hagelskott med bly på mitt samvete.
Detta är dock på avsatta platser så den bly som hamnar där kan tas hand om och det är inte detta som är problemet.
Man gräver upp blykulor från gamla musköter som inte har oxiderat och är tämligen ofarliga. (kan diskuteras men det är inte det stora problemet)

Varför är det så obra då med bly i naturen, den finns ju naturligt?
Jo men när primärt fåglar får i sig bly och det sätter sig i krävan eller magen så blir de ordentligt sjuka och ofta är utvägen dödlig.

Jag är väldigt noga med att inte rovfåglar får tag i slaktrester från t ex hare eller svartfåglar som jag kasserar (inte alla går att använda som apportvilt).
Dessa innehåller en hel del blyhagel om de är skjutna med bly och då ser jag till att de destrueras och blyresterna försvinner.
Samma sak gäller med ränta eller andra slaktrester som kan vara kontaminerade av blykärnan av gevärskulor. Även bondade kulor släpper från sig små mängder bly och obondade kulor skall vi inte prata om...

Sjöfågel eller andra småfåglar som äter grus och småsten kan också få i sig blyhagel så det är inte bara i grunda vattendrag som man skall tänka till en extra gång innan man stoppar i blyhagel i piporna.

Varför använder man inte bara blyfria alternativ då?

Stål har negativa effekter och lämpar sig inte för all jakt.
Pga den låga vikten jämfört med bly så tappar den sin energi väldigt snabbt och är för klen på avstånd över 25 meter på fågel.
Flertalet gånger har jag fått avliva fågel som inte har dött i skottet och det känns inte som ett etiskt försvarbart alternativ.

Tungsten Matrix/Bismuth är ett bättre alternativ då den har högre vikt än stål.
Klarar nästan av samma avstånd som med blyhagel men till en väldigt hög kostnad.
Skulle jag bara använda Bismuth under all skyddsjakt så skulle min ammunitionskostnad bli astronomiskt hög... (skjuter mellan 500 - 1000 fåglar per år)


I dag så väljer jag ammunition noga efter det som skall skjutas. Inte bara för ett garanterat dödande skott men även för omgivningen.
Kasserar/destruerar räntan om jag är det minsta osäker på om den innehåller blyrester.

Om ni väljer stålhagel för ert matvilt vad gäller fågel, hare och kanin så bör ni skaffa er en produkt som kan scanna köttet efter stålhagel. Tänder och stålhagel är ingen bra kombination men en sådan pryl är inte speciellt dyr.
Dock skall man vara försiktig med stålhagel mot markvilt eftersom stål studsar, det gör inte bly!

Tänk på kretsloppet är väl mitt budskap och det går att lära om och anpassa sig för den större bilden.
Det är värt de extra pengarna som Bismuth kostar där det finns fåglar som kan påverkas av blykontamineringen.

Har ni inte läst denna rapporten så är det ingen dum idé!
http://viewer.zmags.com/showmag.php?magid=141536

Jordbron

  • Inlägg: 754
    • Västergötland
    • Jordbron
SV: Blyfritt
« Svar #1 skrivet: 22 mar-11 kl 09:44 »
Intressant!
Hmmm vore det inte på plats med någon form av evolutionssteg vad gäller småviltsjakt och hagel? Något bättre än blyhagel alt. någon annan typ av ammunition än hagel? Kula, annat???  Inte vet jag, jag är varken jägare eller motståndare men förstår problematiken och inser att spridning av blyhagel från jakt och annat skytte inte är bra. Hoppas fler resonerar lika sunt som du och att utvecklingen av ammunition går framåt likväl som medvetenheten och återhållsamheten hos jägare/skyttar ökar.
Småskaliga "farmare" med klövsjöfår, finullsfår, gotlands- och mellerudskaniner, orangekaniner, havanafrassar, öländska dvärghöns, samt en border collie & ett gäng katter. Snart kanske även med bin.
http://www.jordbron.se

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
SV: Blyfritt
« Svar #2 skrivet: 22 mar-11 kl 19:46 »
Intressant!
Hmmm vore det inte på plats med någon form av evolutionssteg vad gäller småviltsjakt och hagel? Något bättre än blyhagel alt. någon annan typ av ammunition än hagel? Kula, annat???  Inte vet jag, jag är varken jägare eller motståndare men förstår problematiken och inser att spridning av blyhagel från jakt och annat skytte inte är bra. Hoppas fler resonerar lika sunt som du och att utvecklingen av ammunition går framåt likväl som medvetenheten och återhållsamheten hos jägare/skyttar ökar.
Vad gäller småviltsjakten, som mest består av jakt mot rörliga mål, så är hagelvapnet det ultimata vapentypen och det enda som fungerar.
Kula mot rörliga mål är något man inte strävar efter pga skadeskjutningsrisken.

Det har gjorts försök i massor av år för att hitta alternativ till bly med egenskaperna hög vikt samt tillräckligt mjukt för att inte ge rikoschetter.
Tenn, aluminium, koppar, mässing, tungsten, stål och diverse andra legeringar men ännu har vi inget optimalt substitut.
Det som kommer närmast är Tungsten/Wismuth men det kostar nästan 10 gånger så mycket...

Dock anser jag att jag kan skriva av kostnaden för dyrare ammunition där det krävs (läs; blyförbud etc) för att säkerställa att effekten är den önskade samt att man inte kontaminerar naturen.

Nu är jag visserligen väldigt intresserad och är aktiv inom viltvården och spenderar ganska stora summor ur egen ficka för viltåkrar, markberedning och stödutfodring och att fundera på ammunitionens påverkan förefaller då kanske naturligt men varför inte!

Samma filosofi som jag beskriver här ovan på blyhagel kan appliceras på kulammunition.
Personligen anser jag att obondade kulor är helpuckat men det finns det andra som inte gör och vi får alla ha våra egna åsikter och idéer.
Dock skall man inte lämna räntan i skogen eller åteln om den innehåller blyrester - det kan vi väl alla vara överrens om?

Använd bondade premiumkulor eller solida kopparkulor om ni har lite grövre kalibrar till de viltarter och marker som det fungerar på.

Jakten är så otroligt mycket mer än den där sekunden man kröker fingret  ;)

regnpipan

  • Gäst
SV: Blyfritt
« Svar #3 skrivet: 23 mar-11 kl 07:55 »
Intressanta tankar och goda iakttagelser Wizard.

Om jag skall vara helt ärlig så är det något som berör mig i mycket låg grad. Jag vet nämligen hur oerhört dålig jag är på att använda hagelgevär. Det var på håret att jag ens klarade hagelprovet i samband med jägarexamen. Men jag är medveten om detta. Mycket medveten. Därför väljer jag nästan uteslutande att använda kulvapen då jag jagar. Och i princip allt jag skjuter är stillastående. Möjligen undantaget ett och annat djur vid drevjakt, men jag smygjagar hellre än jag drevjagar så den situationen uppstår sällan.

Om jag skulle ge mig i kast med hageljakt på allvar, oavsett om det gäller fågel eller småvilt, så skulle jag nog först investera pengar i en eller ett par timmar med en duktig skjutinstruktör. Dels för att verkligen lära mig rätt sätt att använda hagelbössan på och dels för att få  hjälp att anpassa min bössa till min kropp. Därefter skulle jag ägna många pass åt lerduveskytte. När jag började känna mig säker på mitt vapen, på mig själv med hagelvapen, då skulle jag antagligen börja jaga med det på allvar.

För den som undrar så övar jag i snitt en gång i veckan med något av mina kulvapen. Så vilka möjligheter och begränsningar dessa har känner jag mig förtrogen med.

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Blyfritt
« Svar #4 skrivet: 24 mar-11 kl 10:40 »
Finns det något belägg för att fåglar skulle bli förgiftade,pga av blyhagel? Eller är det efekten av blydebatten i största almänhet.Att bly försvunnit från bensin,tas som bevis på blyets falighet,men det är inte samma bly som finns i hagel eller kulor.Sedan att det skulle vara ett problem med simfåglar som äter hagel,hur i hällskotta hittar dom haglen överhuvud taget,nere på sjöbotten,så mycket hagel ligger det inte på sjöbotten.
När jag var liten grabb,och stolt ägare till ett luftgevär.Det var besvärligt att ladda genom att öppna kulburken och ta ett skott åt gången,oftast tappade vi skott på marken.Detta löstes på ett smidigt sätt genom att stoppa munnen full med blyskott.Det hände ibland att något skott slank ner i magen,men inte har jag eller mina kompissar blivit förgiftade av bly.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

regnpipan

  • Gäst
SV: Blyfritt
« Svar #5 skrivet: 24 mar-11 kl 11:41 »
Blyets farlighet i ammo har utretts några gånger. En sammanfattning kan man hitta i denna publikation från sida 31 och frammåt:
http://www.kemi.se/upload/Trycksaker/Pdf/Rapporter/Rapport4_08_Ekonomiska_styrmedel_for_bly_i_ammunition.pdf
När jag sökte runt lite verkade forskningen överens om relationen blyhagel i krävan -> blyförgiftning.

Men generellt har du rätt, det stora blyproblemet var blyad bensin, men blyförbud i grunt vatten och på skjutbanor har även det haft effekt och minskat andelen blyförgiftade fåglar.

larsanderss

  • Inlägg: 265
  • Fin figur som jag måste hägna mina ankor från
    • Östergötland
SV: Blyfritt
« Svar #6 skrivet: 24 mar-11 kl 13:17 »
Luftgevärskulor i en sur mage är ingen bra ide men en folkmage har inte samma malande verkan som en sjöfågelmage........ Att de som är med näbben o rotar i bottenjunket och gärna tar med lite grus för matberedning hittar ett och annat hagel är inte så konstigt. Att 2011 mer eller mindre ifrågasätta blyets giftighet låter idiotiskt i mina öron. Blyet i bensin var tetraetylbly eller nåt i den stilen som med avgaserna släpptes ut i andningshöjd både på barn och vuxna. Det är en stor skillnad mot ammunitionsbly som ju är metalliskt bly men att bly är giftigt kanske vi kan vara överens om vid detta laget ??

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Blyfritt
« Svar #7 skrivet: 24 mar-11 kl 21:54 »
Blyhagel i krävan = Blyförgiftning.Vart är det så mycket blyhagel på sjöbotten att simfåglarna kan äta sig fördärvade? Det tycker jag är långsökt att dom skulle få i sig så mycket hagel,från en Svensk sjö. Då måste det väll röra sig om en liten damm,som har ett kraftigt jakttryck.Första gången jag hörde talas om detta problem var i Danmark,och att det var i grunda våtmarker.
Att bly skulle vara så farligt att man får blyförgiftning om man får i sig blyhagel,stämmer knappast för i sådana fall så skulle jägarkåren och deras närmaste vara blyförgiftade.Jag och många med mig, har förmodligen konsumerat åtskilliga hagel under årens lopp,utan att veta om det.
Naturligtvis skall man undvika att få i sig bly,men att det skulle bli ett miljöproblem med att andvända hagel och kulor av bly,är rena dummheterna.Här i bergslagen och även på andra håll förekommer bly naturligt i marken.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

larsanderss

  • Inlägg: 265
  • Fin figur som jag måste hägna mina ankor från
    • Östergötland
SV: Blyfritt
« Svar #8 skrivet: 24 mar-11 kl 22:19 »
Här är en motion som tydligen ligger bakom dumheterna..... Kemikalieinspektion, Naturvårdsverk och till och med Svenska Jägareförbundet verkar ha bildat en ohelig allians som alla hävdar att blyet kan skada änder (tre hagel kan räcka, ett enligt vissa andra under dåliga omständigheter)......... eller också är det så att de inget fattar ?? Bakom den ligger dessutom Miljöpartister och de fattar väl inget heller ??

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=1996/97&bet=Jo764&dok_id=GK02Jo764

Jag har ingen aning om vad du väger.... sannolikt betydligt mer än en and, kanske kan vara ide att tänka på........??

Det stod något om att man kan hitta förhöjda halter av bly i sorkar och möss i skjutbanetrakter......... ugglor, vråkar, hökar  och diverse andra skadedjur äter dem och bioackumulering stod nämnt......... Dumheter det med ??

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
SV: Blyfritt
« Svar #9 skrivet: 25 mar-11 kl 08:23 »
Totalförbud på blyhagel vore tämligen obra innan ett fullgott alternativ har hittats till rimliga kostnader.
Då kommer folk att börja använda stålhagel på fältjakten vilket kommer att medföra skadeskjutningar på djur och risk för rikoschetter...

Vidare kommer all skogsjakt med hagel att förbjudas eftersom stålhagel i ett träd kan resultera i en havererad sågklinga och värdet på de träden sjunker då till noll kronor.

Men vi skall betänka vart vi använder blyhagel och vart vi absolut inte skall använda blyhagel och hur vi tar reda på de slaktrester som innehåller bly.

regnpipan

  • Gäst
SV: Blyfritt
« Svar #10 skrivet: 25 mar-11 kl 08:43 »
Totalförbud på blyhagel vore tämligen obra innan ett fullgott alternativ har hittats till rimliga kostnader.
Då kommer folk att börja använda stålhagel på fältjakten vilket kommer att medföra skadeskjutningar på djur och risk för rikoschetter...

Vidare kommer all skogsjakt med hagel att förbjudas eftersom stålhagel i ett träd kan resultera i en havererad sågklinga och värdet på de träden sjunker då till noll kronor.

Men vi skall betänka vart vi använder blyhagel och vart vi absolut inte skall använda blyhagel och hur vi tar reda på de slaktrester som innehåller bly.

vettiga synpunkter. Man måste tänka i form av konsekvenser för varje handling man gör eller förbud som införs. Att förbjuda blyet rakt av i nuläget är som sagt obra, för att inte säga direkt korkat.

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Blyfritt
« Svar #11 skrivet: 25 mar-11 kl 10:53 »
I ett globalt perspektiv så har svensken mycket låga halter av bly i kroppen,den största minskningen skedde när blyad bensin försvann.Att bly skulle vara ett miljöproblem i Sverige är som sagt dummheter.I dom få fall där förhöjda blyvärden har påvisats så är det yrkesexponering inhalation av blyrök.
Den vanligaste orsaken till onormalt blyintag är förtärning av mat o dryck,som förvarats i blyglaserad keramik.
Ovanliga orsaker är skytte och jakt,intag av blyhagel som funnits i konsumerat viltkött.

Sådana här dummheter kan man läsa om i Handbook on the Toxicology of metals.Det är altså ingen partsinlaga i blyhagel debatten.
Det är liksom lite lättare för myndigheter,att förbjuda bly i jakt o skytte amunition,än att ta sig an dom verkliga miljöproblemen.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

 

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
SV: Blyfritt
« Svar #12 skrivet: 25 mar-11 kl 13:49 »
I ett globalt perspektiv så har svensken mycket låga halter av bly i kroppen,den största minskningen skedde när blyad bensin försvann.Att bly skulle vara ett miljöproblem i Sverige är som sagt dummheter.I dom få fall där förhöjda blyvärden har påvisats så är det yrkesexponering inhalation av blyrök.
Den vanligaste orsaken till onormalt blyintag är förtärning av mat o dryck,som förvarats i blyglaserad keramik.
Ovanliga orsaker är skytte och jakt,intag av blyhagel som funnits i konsumerat viltkött.

Sådana här dummheter kan man läsa om i Handbook on the Toxicology of metals.Det är altså ingen partsinlaga i blyhagel debatten.
Det är liksom lite lättare för myndigheter,att förbjuda bly i jakt o skytte amunition,än att ta sig an dom verkliga miljöproblemen.
I denna tråden tar jag inte upp blyhaglets konsekvenser för naturen eller mänsklighetens hälsa eftersom jag anser den vara mer än försumbar vad gäller den lilla mängden vi skickar ut i markerna.

Dock vill jag lyfta fram de negativa aspekterna den kan ge våra sjöfåglar och våra rovfåglar!
Läs gärna rapporten jag länkade till längst ner i mitt första inlägg.

Jag är absolut inte nollvisionär vad gäller blyhagel - tvärt om, men jag anser att vi måste vara försiktiga där vi kan ge negativ påverkan på andra arter där utgången är dödlig. (med undantagen där den skall vara dödlig... djuren vi skjuter skall ju dö av blyhageln  ;) )

Kort sammanfattning: Stoppa användadet av blyhagel i våtmarker, ankdammar, grunda vatten (allt detta är redan förbudet) och inga slaktrester som är blykontaminerade i naturen där det finns rovfåglar!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

527 gäster, 4 användare (1 dolda)
peterm, Karlsdotter, Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser