Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  goda grytor!  (läst 2809 gånger)

lite_av_varje

  • Gäst
goda grytor!
« skrivet: 06 jan-07 kl 00:14 »
hej!
idag gör jag gryta, snabbt och gott.

dagens gryta innehåller:

grytbitar
potatis
äpple
paprika
ananas
morot
majskolv

kom med fler förslag på goda grytor!

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:goda grytor!
« Svar #1 skrivet: 06 jan-07 kl 01:09 »
Grytor är aldrig fel :).

Min favoritvintergryta är en egen variant av den koreanska rätten "Kim Chi Chige".
En stor kastrull.
En bogbladsstek från gris.
2 stora vitlökar
2 purjolökar
4 Gula lökar
8 potatisar
1/2-1 liter Kim Chi (rödpepparmarinerad, saltad kinakål).

Skär bort köttet från skulderbladet och tärna det.
Koka tillsammans med benet c.a 1 1/2- 2 timmar.
Fiska upp benet och lägg i krossade vitlöksklyftor, tärnad potatis och gullök samt Kim Chin.
Låt koka c.a 30 min till.
Lägg i purjolöken strimlad och koka vidare tills den är mjuk.

Häll över ris och ät tillsammans med doppat bröd.

Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

lite_av_varje

  • Gäst
Re:goda grytor!
« Svar #2 skrivet: 06 jan-07 kl 04:17 »
Grytor är aldrig fel :).

Min favoritvintergryta är en egen variant av den koreanska rätten "Kim Chi Chige".
En stor kastrull.
En bogbladsstek från gris.
2 stora vitlökar
2 purjolökar
4 Gula lökar
8 potatisar
1/2-1 liter Kim Chi (rödpepparmarinerad, saltad kinakål).

Skär bort köttet från skulderbladet och tärna det.
Koka tillsammans med benet c.a 1 1/2- 2 timmar.
Fiska upp benet och lägg i krossade vitlöksklyftor, tärnad potatis och gullök samt Kim Chin.
Låt koka c.a 30 min till.
Lägg i purjolöken strimlad och koka vidare tills den är mjuk.

Häll över ris och ät tillsammans med doppat bröd.



hade varit gott utan all förb*nnade lök! gubben tål det ej.

uffeoanette

  • Inlägg: 279
Re:goda grytor!
« Svar #3 skrivet: 06 jan-07 kl 15:02 »
Finns det något alternativ till Kim Chi i Freds recept?? eller var kan man få tag på det?

 

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:goda grytor!
« Svar #4 skrivet: 07 jan-07 kl 15:27 »
Finns det något alternativ till Kim Chi i Freds recept?? eller var kan man få tag på det?
Kim-chi brukar finnas på de flesta affärer med asiatiskt sortiment.
Annars är det lätt att göra själv.

Ta två stora kinakålshuviden och skiva den i c.a fem centimeter breda skivor tvärs över. Lägg i en hink och häll över saltvatten (ganska mycket mycket sallt c.a en deciliter/liter vatten. lägg en tallrik på kålen och ställ en tyngt på så att kålen pressas ner ordentligt i saltlagen. låt stå c.a ett dygn, svalt men inte kallt.
När kålen stått till sig plandar du en ganska lös men inte rinnande pasta av c.a 1-2 dl grovmalen/krossad koreansk rödpeppar, lite vatten, ett par matskedar vitlökspulver och ett par nypor ingefära. Lägg ner en grovstrimmlad purjolök och eventuellt lite tunnskivad rättika i pastan (vissa recept innehåller även, räkor, bläckfisk eller ostron.
Smaka av kålen är den väldigt salt så kan man skölja av den med lite kallt vatten i ett durkslag.
Blanda ihop kålen och pastablandningen i en bytta, rör om ordentligt så allt blandas väl.
Pressa ner blandningen i glasburkar (den skall packas hårt) upp till en centimeter från kanten och skruva på lock.
Låt burkarna stå framme i innomhustemperatur ett par dygn så jäsningsprosessen startar. Efter det håller den sig i kylskåp länge och blir starkare och starkare med tiden. Ett tips är att ställa burkarna på fat då de ofta jäser över.

Färsk kimchi (2-14 dagar) gammal är mycket god som den är tillsammans med ris. Äldre kimchi passar (enligt mig) bäst i grytor, soppor eller nedrörd i pankakssmet och stekt.

Förr i tiden i korea marinerade man in kålhuvudena hela i stora lerkrukor som sedan grävdes ner i marken, när man behövde kål på vintern hämtade man
in så många färdigmarinerade kålhuvuden man behövde.

/Fred



« Senast ändrad: 07 jan-07 kl 15:36 av Fred »
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

559 gäster, 4 användare (2 dolda)
KajsaAnka, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser