Finns det något alternativ till Kim Chi i Freds recept?? eller var kan man få tag på det?
Kim-chi brukar finnas på de flesta affärer med asiatiskt sortiment.
Annars är det lätt att göra själv.
Ta två stora kinakålshuviden och skiva den i c.a fem centimeter breda skivor tvärs över. Lägg i en hink och häll över saltvatten (ganska mycket mycket sallt c.a en deciliter/liter vatten. lägg en tallrik på kålen och ställ en tyngt på så att kålen pressas ner ordentligt i saltlagen. låt stå c.a ett dygn, svalt men inte kallt.
När kålen stått till sig plandar du en ganska lös men inte rinnande pasta av c.a 1-2 dl grovmalen/krossad koreansk rödpeppar, lite vatten, ett par matskedar vitlökspulver och ett par nypor ingefära. Lägg ner en grovstrimmlad purjolök och eventuellt lite tunnskivad rättika i pastan (vissa recept innehåller även, räkor, bläckfisk eller ostron.
Smaka av kålen är den väldigt salt så kan man skölja av den med lite kallt vatten i ett durkslag.
Blanda ihop kålen och pastablandningen i en bytta, rör om ordentligt så allt blandas väl.
Pressa ner blandningen i glasburkar (den skall packas hårt) upp till en centimeter från kanten och skruva på lock.
Låt burkarna stå framme i innomhustemperatur ett par dygn så jäsningsprosessen startar. Efter det håller den sig i kylskåp länge och blir starkare och starkare med tiden. Ett tips är att ställa burkarna på fat då de ofta jäser över.
Färsk kimchi (2-14 dagar) gammal är mycket god som den är tillsammans med ris. Äldre kimchi passar (enligt mig) bäst i grytor, soppor eller nedrörd i pankakssmet och stekt.
Förr i tiden i korea marinerade man in kålhuvudena hela i stora lerkrukor som sedan grävdes ner i marken, när man behövde kål på vintern hämtade man
in så många färdigmarinerade kålhuvuden man behövde.
/Fred