Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kaninnoob vill veta massor =)  (läst 4062 gånger)

Elvan

  • Inlägg: 179
    • Bohuslän
Kaninnoob vill veta massor =)
« skrivet: 19 aug-10 kl 00:01 »
Jag har precis fått mina första två kaniner och får min tredje om några veckor och har massa frågor som poppar upp med jämna mellanrum. Tänkte skapa en tråd där jag hej vilt ställer frågorna blandat även om de är olika =)

Fråga 1: Vilka typer av grenar är lämpliga för kaniner att gnaga på.
Har hört att fruktträdsgrenar är bra, gäller det alla sorter?
Sälg verkar vara en storfavorit och ek är inte bra, men förutom detta, vad skall man undvika?

Fråga 2: Mina kaniner har fått för sig att min norsk spirea-häck är lämplig för gnagövningar är det ok eller bör de hindras från detta?

Fråga 3: En kaninhona som suttit ensam i ca 4 veckor (ca 13-14 veckor gammal) och sedan sätts ihop med en yngre hona (ca 8-9 veckor gammal) hur stora är oddsen att de kommer funka ihop? (vet att de borde sättas på neutral mark, men kan de sedan fungera ihop i en bur på ca 1,5 kvm med varsin bolåda?)

Fler frågor kommer postas när jag kommer på dem =)

« Senast ändrad: 14 sep-10 kl 20:23 av Elvan »
Är ägare till tre gotlandskaniner och drömmer om höns i framtiden, utöver detta har jag barn, katt och man. Varje år kommer dessutom ett antal salamandrar till vår damm för att yngla av sig =)

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #1 skrivet: 19 aug-10 kl 10:10 »
Eftersom dom är ganska unga kan det nog gå ganska bra. Håll ett öga på dom bara, om dom inte lyckas etablera rangordning (dvs bara fortsätter och fortsätter att slåss, dag efter dag) så ska du nog sära på dom.

Var säker på att båda är honor också, så du inte får olyckliga dräktigheter!

Gällande fruktträd så går de flesta bra, utom stenfrukterna (körsbär ex), vars bark kan innehålla blåsyra (cyanid).
//Lina

Sussilo

  • Gäst
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #2 skrivet: 19 aug-10 kl 10:24 »
Hej Elvan!

Grenar som kaniner gillar: Äppel, rönn, asp, lind, ask, alm, gran, sälg och enris.

Bäst är om du kan sätta ihop kaninerna (könsbestämda!!!)  i en bur som är ny för dem alla, men det kan funka annars också.

Lycka till :)!

Qiz

  • Inlägg: 295
    • Västergötland
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #3 skrivet: 19 aug-10 kl 10:25 »
Hej hej!

1. Är kaninerna till slakt?, detta påverkar val av kvistar då vissa ger bismak på köttet.
Asp, lönn, rönn gillar dom. Fruktträd likaså men ska de gå till slakt ska du undvika kärnfruktträd såsom tex körsbär o plommon. På björk ska du klippa bort yttersta biten på grenarna (vintertid) då toppskotten innehåller ett ämne som kaninen inte mår bra av.

2. Spirea är inte känt giftig. Om kaninerna har annat att äta och ändå väljer spirean så brukar de ha lite koll på vad som är ätligt eller inte. Om det ger bismak på köttet vet jag dock inte.

3. Du får helt enkelt testa om de kommer överens, chanserna ökar ju om du startar på neutral mark medans de fortfarande är unga. (precis som du skrev) Däremot om de ska ha ungar får du ha koll så de inte bäddar i samma bolåda/bo för då kan antalet ungar göra att de i botten kvävs alternativt blir utan mat. Honorna kan också komma överens till en början för att sedan pga hormoner inte alls dra jämt. Ha koll!
Mvh Zandra

Qiz

  • Inlägg: 295
    • Västergötland
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #4 skrivet: 19 aug-10 kl 10:26 »
hmmm.. kärnfruktträd ska givetvis vara stenfruktträd!  :)

Zandra

Elvan

  • Inlägg: 179
    • Bohuslän
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #5 skrivet: 09 sep-10 kl 00:50 »
Tack så mycket för alla svar hittills, nu kommer lite uppföljning på de tidigare frågorna och fler frågor.

Uppföljning: Dessa kaniner är inte för slakt, tanken är att de blir avels-/kelkaniner, men jag är ändå intresserad av vad som gäller för slaktkaniner eftersom jag räknar med att slakta en del av kommande ungar. Spirean är de lite halvförtjusta i, mest vill de nog gnaga av grenar, men tar lite av de sprödaste bladen och äter, och det gör de när de har tillgång till annan mat så jag utgår från att det inte är direkt farligt i vart fall.

Det funkade inte alls att sätta ihop honan med den nya tjejen, hon var väldigt aggressiv och attackerade direkt, jag anade lite detta redan innan för när vi haft henne ute, med sele, samtidigt som den mer än dubbelt så stora hanen har hon bitit honom med. Istället fick den nya tjejen med sig en syster som sällskap, så numera har jag fyra kaniner istället för tre som det var meningen. (Tanken är att de som nu är i samma bur skall skiljas åt om de skall ha ungar, sedan antar jag att det kan vara svårt att sätta tillbaka dem ihop, men den risken får jag ta, det känns bäst att ha dem isär när de har ungar i vart fall).

Angående fråga 1 om grenar, jag har både körsbärs- och plommonträd och blir lite osäker efter era svar, är det något man alltid skall undvika eller bara inför slakt? Finns det någon källa som beskriver mer ingående vilka riskerna är?

 Fråga 4: Vid vilken ålder är det lämpligt för en hona att bli mor första gången, och med hur långa intervall skall det max vara mellan kullarna? Jag har läst att man inte skall vänta för länge med första kullen. Bör man ta minst en kull per år på en hona eller är det ok att tex ta en kull när hon är tre år och sedan ytterligare en när hon är sex år?

- Kan inte låta bli att bifoga en bild på mina minsta prinsessor Leia och Padme =)
« Senast ändrad: 14 sep-10 kl 20:25 av Elvan »
Är ägare till tre gotlandskaniner och drömmer om höns i framtiden, utöver detta har jag barn, katt och man. Varje år kommer dessutom ett antal salamandrar till vår damm för att yngla av sig =)

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #6 skrivet: 10 sep-10 kl 07:32 »
Angående kärnfruktträd så är det nog så att just de grenarna ofta är väldigt bittra i smaken och det kan sen sätta bitter smak i köttet. Jag har under åren gett mina kaniner små mängder körsbärsgrenar men får kaninen välja äter den hlst nåt annat.

4. En kaninhona mår bra av att få ungar, upp till 4 kullar per år är inte för mycket. Vi som föder upp till kött brukar ligga på den frekvensen, så 2-3 kullar för din del skadar inte honan. Tvärtom, kaniner är skapta för att yngla av sig.

Väntar man länge mellan kullarna kan det vara svårt att pricka in hennes brunst så det bästa är att låta henne få ett par kullar under vår/sommarmånaderna och sen låta henne vila under vintermånaderna. En hona i 3-4,5 kilos klassen blir i regel könsmogen mellan 4,5 och 8 månader.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Elvan

  • Inlägg: 179
    • Bohuslän
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #7 skrivet: 14 sep-10 kl 20:22 »
Fråga 5: Maskrosblad.  Jag har förstått att för mycket maskrosblad till gotlandskaniner inte är särskilt bra. Är det på grund av att det är energirikt eller på grund av att de kan må dåligt av det på något annat sätt. Är det mycket energi, så tänker jag mig att under sommaren när det är mycket maskrosblad med i gräset jag ger kaninerna så kan de få det och helt utesluta pellets och havre. Men om det är någon annan orsak så är det ju bra att veta det med. Hittills hr jag sett det lite som godis, att de kan få lite, men inte så mycket. Om de själva får bestämma och vara ute och beta är det ju i stort sett enbart sådant de äter.
« Senast ändrad: 14 sep-10 kl 20:26 av Elvan »
Är ägare till tre gotlandskaniner och drömmer om höns i framtiden, utöver detta har jag barn, katt och man. Varje år kommer dessutom ett antal salamandrar till vår damm för att yngla av sig =)

LM

  • Inlägg: 775
  • Föder upp gotlandskaniner i genbank.
    • Närke
    • Kaninhålan
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #8 skrivet: 15 sep-10 kl 11:27 »
Har aldrig hört att maskrosblad är direkt skadligt för gotlandskaniner. Möjligtvis är det så att de kan bli feta vid för stora mängder och det är ju inte bra.

Ändring: flyttar mina övriga tankar till föreningens forum, passar bättre där  :)
« Senast ändrad: 15 sep-10 kl 12:10 av LM »
Gotlandskaniner, genbank.

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #9 skrivet: 15 sep-10 kl 14:08 »
Ge blandade nypor maskrosor och gräs så är det nog ingen fara. Maskrosor kan färga urinen röd, antar att det innehåller mycket kalcium (och överkonsumption kan då överbelasta njurarna).

Men ja, gräs och grönt innehåller mycket näring och energi så du behöver nog inte ge dom pellets annat än för att säkra vitaminer och mineraler (någon matsked om dagen per kanin). Vi har selenfattiga marker i Sverige, speciellt i Norrland, och selenbrist kan leda till förlamning, speciellt hos ungar, ungdjur och diande.
//Lina

 

Alba

  • Inlägg: 897
    • Södermanland
SV: Kaninnoob vill veta massor =)
« Svar #10 skrivet: 18 sep-10 kl 12:41 »
Här finns en lista över växter som är giftiga för kaniner (på engelska): http://www.adoptarabbit.org/articles/toxic.html

Det framgår inte varför de är giftiga, jag tror att man måste läsa på mer om varje enskild växt själv.

Samma site har också en lista över säkra grönsaker: http://www.adoptarabbit.org/articles/packet/abcvegi.html

Kaninens kostcirkel, eller traingel: http://www.sandiegorabbits.org/diet/graphics/Rabbit_Food_Pyramid_July08.pdf

Amerikanska House Rabbit Society: http://www.rabbit.org/index.html har svar på en massa frågor.

Mina kaniner har numera blivit så specifika i sin smak att äppelgrenar är det enda som riktigt duger... Tidigare var rönn en favorit, även lönn gick bra, och hassellöv (men inte barken). Päron, sälg och ask som vi har mycket av nobbar de i det längsta. Jag undviker stenfrukträden: körsbär, plommon mfl utan att ha ett vetenskapligt svar på varför.

De älskar maskrosblad, grovt gräs, klöver (i mindre mängd), persilja, lite mynta, blast från morot, fänkål, rödbeta, mangoldblad osv. Var försiktig med kål. Numera undviker jag vitkål, men ger lite broccoli och savoykål ibland.

Uppskattat godis är små bitar äpple (utan kärnor som tydligen inte är hälsosamma), banan, vattenmelon. Frukter är sött, likaså morot, vilket inte är bra för kaniner.

De är fina, dina prinsessor!
/ Alba 
Trädgårdsmästare, viltrehabiliterare, mångsysslare som bor med sambo, finaste dottern och två sällskapskaniner i ett litet torp vid vägs ände


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

600 gäster, 4 användare
skräptanten, ärt, simon.arvestrand, Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser