Varför gör ingen saft på bara bär, socker och vatten?
Har börjat pröva mig fram och insett att citronsyra är det bästa som hänt sockerbolagen. Trots att jag skär bort 65% eller mer av den rekommenderade sockermängden (och all citronsyra) blir saften fortfarande för söt. Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan? Eller om man var för fattig för att köpa citroner och hutlösa mängder socker?
Nu utvinner man knappt citronsyra ur citroner längre utan från majs med hjälp av svartmögel. Charmigt och genmodifierat.
Jag har lyckats hitta ett enda recept utan citronsyra (eller citroner, vinsyra eller liknande) på rabarbersaft. Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också samt citronsyra när man förr använde rabarber för sin egen syras skull.
Att få saften att hålla utan tillsatser är ju inget problem alls när man snabbkonserverar, fungerar på ALL saft jag provat hittills, även fläder samt kallrörda (och sedan snabbupphettade) håller minst ett år i rumstemperatur.
Någon som har några tips?