Efter att ha läst massor om vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen i mat, så har en fråga ofta ploppat upp.
På de flesta förpackningar står det ofta näringsvärde per 100 g, men då bara vissa ämnen. Är det för att det finns en gräns för hur mycket/lite mängden av ett visst ämne måste vara för att de ska behöva skriva ut det?
Eller är det så att ämnet inte finns/har försvunnit från produkten?
T.ex jod, finns i mjölkprodukter, men det står aldrig på förpackningen.
Den andra frågan som jag undrar över är ifall näringsvärdet på paketet stämmer med produkten? Om fryst grönkål är förvälld+fryst, är det då förvälld och fryst grönkål som de har mätt näringsvärdet på, eller var det på den råa "orginalprodukten"?
När man skördar grönsaker och frukt förändras innehållet, när man lagrar det, så oxideras vissa näringsämnen och försvinner, när man värmer upp/kokar maten så försvinner ÄNNU mer av vitaminerna. Mycket av vår mat värmebehandlas... så hur mycket näring finns det kvar?
Hoppas det inte är alldeles för förvirrande och att ni förstår vad jag menar.