Ja tack, mycket bra info. Har du några källor till detta?
Kommentar till nedanstående:
Tanken lär vara att den lokala jorden kommer från den lokala bergrunden. Om den lokala jorden har brister så har kanske även bergrunden dessa brister, och man har större chans att rätta till dem med stenmjöl från annan berggrund. Men eftersom istiderna flyttat kring så mycket jord så är väl inte detta så säkert. Den lokala jorden kan vara annorlunda än den lokala berggrunden.
Stenmjölets mineralinnehåll varierar från de olika bergarter de kommer från och generellt ska man välja ett som inte kommer av samma sort som berggrunden där man odlar .
Dessutom är det skillnad på färskt stenmjöl oavsett varifrån det kommer och jord, som delvis består av gammalt stenmjöl som inlandsisen slipat bort och som vittrat. Kiseln som du nämnde är nog viktig här. Det finns växttillgängligt kisel (nån typ av kiselsyra, osäker i vilken form). Jag tror man får sådant av färskt stenmjöl, eller kanske bättre när det kommit in i en organisk process (under en kortare tid?). De avslipade stenytorna är däremot bara kvarts (kiseldioxid) vilket är mer eller mindre otillgängligt för växterna. Det finns massor med kvarts men det är inte växttillgängligt.
För eventuellt intresse: jag har sett det hävdas från vissa odlare att de föredrar lokalt stenmjöl mer eller mindre oavsett sammansättning (så länge det är rent). Orsaken är just att det är lokalt, och därmed på något vis mer i harmoni med platsen.
Summa summarum: om lokalt stenmjöl är vad man har så ska man inte avfärda det utan att pröva. Det kan vara en användbar resurs.