Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stenmjöl  (läst 13071 gånger)

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #20 skrivet: 15 apr-10 kl 09:28 »
Esten; TACK för att du letat upp all denna info :D
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Stenmjöl
« Svar #21 skrivet: 15 apr-10 kl 10:43 »
Ja tack, mycket bra info. Har du några källor till detta?

Kommentar till nedanstående:
Tanken lär vara att den lokala jorden kommer från den lokala bergrunden. Om den lokala jorden har brister så har kanske även bergrunden dessa brister, och man har större chans att rätta till dem med stenmjöl från annan berggrund. Men eftersom istiderna flyttat kring så mycket jord så är väl inte detta så säkert. Den lokala jorden kan vara annorlunda än den lokala berggrunden.

Stenmjölets mineralinnehåll varierar från de olika bergarter de kommer från och generellt ska man välja ett som inte kommer av samma sort som berggrunden där man odlar .
Dessutom är det skillnad på färskt stenmjöl oavsett varifrån det kommer och jord, som delvis består av gammalt stenmjöl som inlandsisen slipat bort och som vittrat. Kiseln som du nämnde är nog viktig här. Det finns växttillgängligt kisel (nån typ av kiselsyra, osäker i vilken form). Jag tror man får sådant av färskt stenmjöl, eller kanske bättre när det kommit in i en organisk process (under en kortare tid?). De avslipade stenytorna är däremot bara kvarts (kiseldioxid) vilket är mer eller mindre otillgängligt för växterna. Det finns massor med kvarts men det är inte växttillgängligt.

För eventuellt intresse: jag har sett det hävdas från vissa odlare att de föredrar lokalt stenmjöl mer eller mindre oavsett sammansättning (så länge det är rent). Orsaken är just att det är lokalt, och därmed på något vis mer i harmoni med platsen.

Summa summarum: om lokalt stenmjöl är vad man har så ska man inte avfärda det utan att pröva. Det kan vara en användbar resurs.
« Senast ändrad: 15 apr-10 kl 10:49 av Anders Skarlind »

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #22 skrivet: 15 apr-10 kl 10:59 »
Kiseln som du nämnde är nog viktig här. Det finns växttillgängligt kisel (nån typ av kiselsyra, osäker i vilken form). Jag tror man får sådant av färskt stenmjöl, eller kanske bättre när det kommit in i en organisk process (under en kortare tid?). De avslipade stenytorna är däremot bara kvarts (kiseldioxid) vilket är mer eller mindre otillgängligt för växterna. Det finns massor med kvarts men det är inte växttillgängligt.

förtydligande :
Kiseln finns i alla jordar .men är svårtillgängligt eftersom ytorna på de gamla mineralkornen är slipade , Stenmjölets färska brottytor gör kiseln och andra ämnen mer lättillgängliga och närvaron av lättillgängligt kisel verkar underlätta upptagningen av andra ämnen som fosfor och spårämnen .
I motsats till vad som sker med de syntetiska mineralgödselmedlen frigörs näringsämnena långsamt från stenmjölet . detta sker genom mikrolivets enzymaktivitet och genom kemisk sönderdelning i jorden i närvaro av koldioxid och humussyror etc. sk sur hydrolys .

Källa Jordbruksbok för alternativodlare av Inger Källander från 80-talet

Dräng

  • Inlägg: 105
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #23 skrivet: 16 apr-10 kl 09:54 »
Stenmjöl verkar ju vara väldigt bra. Har man fått det genom brunnsborrning på gården är det ju fenomenalt. Men annars är jag lite tveksam. Det är ju knappast en förnyelsebar resurs (nytt berg går väl inte sådär jättefort att få till) och så är det väl jävligt tungt vilket gör att det krävs tunga (och långa) transporter...

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #24 skrivet: 16 apr-10 kl 10:05 »
Inga problem det kommer via askmoln från Island nu  ;D

Dräng

  • Inlägg: 105
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #25 skrivet: 16 apr-10 kl 10:27 »
Inga problem det kommer via askmoln från Island nu  ;D

Haha ja, just nu är väl förnyelsetakten på nytt berg på just Island ganska snabb...

T.o.m helikoptrarna fick flygförbud, då borde väl vi märka askan? Isåfall kanske det är en idé att samla ihop svart snö så man kan vattna ut lite berg sen hehe.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Stenmjöl
« Svar #26 skrivet: 16 apr-10 kl 14:55 »
Haha ja, just nu är väl förnyelsetakten på nytt berg på just Island ganska snabb...

T.o.m helikoptrarna fick flygförbud, då borde väl vi märka askan? Isåfall kanske det är en idé att samla ihop svart snö så man kan vattna ut lite berg sen hehe.
Naturen har redan vattnat ut det och lär fortsätta ett tag.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #27 skrivet: 16 apr-10 kl 15:12 »
Inga problem det kommer via askmoln från Island nu  ;D
Vulkanaskan från just detta utbrott innehåller tyvärr mycket aluminium och flour, en kombination som redan dödat mängder av bl.a. röding på Island. Hoppas m.a.o. att vi slipper ett alltför stort nedfall här.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Stenmjöl
« Svar #28 skrivet: 16 apr-10 kl 15:51 »
Skämt som skämt , men svårt för vissa att förstå

lotta olausson

  • Inlägg: 11
    • Norrbotten
SV: Stenmjöl
« Svar #29 skrivet: 18 apr-10 kl 22:34 »
Hej Anette!
Om man tillsätter ett enda mineral till jorden går det säkert att "överdosera" det, men att tillsätta stenmjöl är ju egentligen som att tillsätta helt superny jord. Jord består ju av organiska partiklar och bergpartiklar av olika storlek.

Testa att blanda lite av mjölet med vatten (modell lera konsistens). Rulla sedan ut en sträng lera på ett platt underlag - om du får strängen att bli 2 mm eller tunnare utan att den spricker och går av så är partiklarna i mjölet så små (Lerpartiklar) att de kan hjälpa din jord att innehålla fler växtnäringsämnen. Om det är så skulle jag göra ett experiment och testa att jordförbättra med stenmjölet.

Hälsningar Lotta

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Stenmjöl
« Svar #30 skrivet: 18 apr-10 kl 22:57 »
Hej Anette!
Om man tillsätter ett enda mineral till jorden går det säkert att "överdosera" det, men att tillsätta stenmjöl är ju egentligen som att tillsätta helt superny jord.

Stenmjöl är inte jord. Möjligen jord som i jordart, men inte vad odlare kallar jord. Du bortser bl a från betydelsen av att det är ett krossmaterial, som fungerar annorlunda kemiskt och mekaniskt än gamla avslipade korn. Vad händer när det kommer i kontakt med markliv och växtrötter?

Citera
Jord består ju av organiska partiklar och bergpartiklar av olika storlek.

Det är ju mycket förenklat att se det som en samling partiklar. Det organiska materialet väver ju i en jord till stor del samman mineralpartiklarna.

Citera
Testa att blanda lite av mjölet med vatten (modell lera konsistens). Rulla sedan ut en sträng lera på ett platt underlag - om du får strängen att bli 2 mm eller tunnare utan att den spricker och går av så är partiklarna i mjölet så små (Lerpartiklar) att de kan hjälpa din jord att innehålla fler växtnäringsämnen. Om det är så skulle jag göra ett experiment och testa att jordförbättra med stenmjölet.

Hälsningar Lotta


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

479 gäster, 2 användare
Tiomilaskogen, stromback

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

Hästar, väder och vind.
i Brukshästar
[Igår kl. 19:12]


Skillnad på electrolux assistenter
i Bröd
[27 jul-25 kl 22:41]


400 kr kvar till mat.
i Ekonomi
[27 jul-25 kl 21:41]


Ramstorlek?
i Biodling
[27 jul-25 kl 18:43]


Myrsyrabehandling och invintring, I vilken ordning?
i Biodling
[27 jul-25 kl 17:45]


Naturlig hygrometer
i Vaktlar
[27 jul-25 kl 11:32]


Mf 4335 vill inte köra
i Meka
[27 jul-25 kl 09:59]


Ta bort potatisblast.
i Grönsaker
[25 jul-25 kl 16:19]


Kombucharecept
i Drycker
[25 jul-25 kl 04:15]


Hur mycket isolerar snö?
i Frukt & bär
[22 jul-25 kl 23:18]

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser