Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slå ut dåliga tackor  (läst 1856 gånger)

ulfg

  • Inlägg: 1006
Slå ut dåliga tackor
« skrivet: 02 apr-10 kl 10:33 »
Efter att ha läst om alla lyckliga, men också svåra och komplicerade lammningar skulle jag vilja slå på trumman lite för "hårda tag". Tackor som konsekvent mer än 2 år i rad har komplicerade lammningar och inte tar hand om alla sina lamm borde slås ut. De skapar mer olycka än lycka både för sig själva och sina ägare. Även hobbybönder borde konsekvent spara tacklamm från goda mödrar och varje år se över flocken och gallra ut problem. Jag tycker att detta borde gälla oavsett ras. Jag tycker synd om alla som sliter i sina stallar med ibland nästintill omöjliga situationer. Är jag för hård? Hur gör ni som har över, säg 50 djur?
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Jordbron

  • Inlägg: 754
    • Västergötland
    • Jordbron
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #1 skrivet: 02 apr-10 kl 10:49 »
Hej!
Vi har inte över 50 djur utan är i småskala eller miniskala än. Har haft problem med en tacka i år som fick trillingar men två av de är sedan starten flasklamm Givetvis ska den tackan inte leva vidare efter i höst trots att hennes namn är ...just det LIV...

Håller verkligen med dig om att man måste gallra ut de som ställer till det så använd det sunda förnuftet & ta tag i saken genast!

Mvh Birgitta
Småskaliga "farmare" med klövsjöfår, finullsfår, gotlands- och mellerudskaniner, orangekaniner, havanafrassar, öländska dvärghöns, samt en border collie & ett gäng katter. Snart kanske även med bin.
http://www.jordbron.se

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #2 skrivet: 02 apr-10 kl 11:17 »
Jag har inte många Gutar men så här har jag agerat.

Tackor som inte föder själva och tar hand om sina lamm (jag har alltid fått 2/tacka) samt har bra anlag för att fälla sin ull tar jag bort.
Viktigt för mig är också att jag inte behöver kämpa med nån tacka för att hantera henne. Jag har haft tackor som tagit lika lång tid på sig att hantera som resten tillsammans och så kan jag inte ha det. Gimmarna och baggen har aldrig varit något problem att hantera utan bara tjejerna... Konstigt eller? Måste vara genetiskt  ;)

I stort har jag slaktat alla bagglamm. Snart har min nuvarande bagge gjort sitt och nästa skall ha bra anlag för fällning, ingen horntrånghet och nätta klövar fram.

Den lilla flocken har bestått av 1 bagge och 2 eller 3 tackor så vi har hittils haft bra med lamm/får-kött i frysen.

Enda olyckan jag haft var en mycket bred tacka som inte kunde resa sig utan började rulla utför i en backe. Till slut stannade hon med hornen i backen och nacken fick sig en bra vridning... Såg för hemskt ut. Jag fick upp henne och hon kom på benen men var inte bra, jag tänkte avvakta till nästa morgon för att se om hon repade sig ordentligt men sent på kvällen kastade hon ett lamm och ett till kom ut men dog i den vevan. Sen var det slut.
Jag hoppas aldrig vara med om det igen men en sån olycka kan man inte hjälpa, tro mig jag har rannsakat mig själv.

Annars har det aldrig varit några som helst problem utan jag tycker det är bäst att jobba förebyggande och låta naturen ha sin gång.

Jag hoppas att detta kommer att hjälpa mig med att utveckla denna lilla gren av gården. För är det så att jag måste "pilla" för mycket och det blir mycket kostnader för vet och medicinering så går det inte ihop.

Just my thoughts as a struggling smallholder

Edit:
Lite förtydligande eftersom jag kanske skrev otydligt.
Vill ha Gutar som fäller själv eftersom det är de ursprungliga anlagen.
2 lamm per tacka är inte viktigt allls utan jag skulle helst se 1,7 lamm / tacka som är genomsnittet.

Vill också be om ursäkt för att jag är helkass på interpunktion, kommatering och huvud / bisats. Suck...
« Senast ändrad: 02 apr-10 kl 22:07 av Ullaredsgården »

svekhult-ia

  • Inlägg: 569
    • Västergötland
    • Svekhult-ia
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #3 skrivet: 02 apr-10 kl 11:41 »
Jag för alltid anteckningar i samband med varje lamning där jag skriver ner om värkarbetet varit effektivt, om tackan var lugn, noggrann och vårdande direkt efter och om lammen var pigga.

Tackor som har väldigt utdragna lamningar, är uppenbart medtagna efter, är nervösa efter, är slarviga med ex var de lägger sig efter - de sparar jag inte och heller inte tacklamm efter dem. Tackor som har för stora spenar går också bort samt att jag inte betäcker tackor äldre än sju år. Den åldersgränsen tror jag är för låg på många av ex allmogefåren, men finull som får många lamm tenderar till att bli lite uttänjda i buken och värkarbetet blir inte lika effektivt.

Då har jag bara 25 tackor.
Glad människa med mindre finullsbesättning i Stenstorp utanför Falköping.

http://svekhultia.wordpress.com

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #4 skrivet: 02 apr-10 kl 16:21 »
Hej bästa Ullaredsgården,
liksom du har jag gutar. Du menade väl i början på ditt inlägg att du spar på de tackor som har bra anlag för att fälla ullen själv? Ditt gallringsschema verkar tufft men väl genomtänkt.
Dock skulle jag nog vara lite försiktig med kravet på 2 lamm vid varje lammning. Min erfarenhet är att det varierar kraftigt även bland mycket duktiga tackor huruvida de får 1 eller 2 lamm. För att konsekvent få 2 lamm varje år får man nog skilja av dem från lammen i augusti, låta dem vila ut och se till att de äter upp sig ordentligt varje höst. Kanske rentav flusha dem lite. Ibland är det ganska lugnt med bara 1 lamm tycker jag. Om det är ett bagglamm växer det då rekordsnabbt och blir ofta slaktklart på 4 månader. Inte helt fel det heller. Dessutom är det ganska skönt att låta dem gå säsongen ut med lammen utan att lägga jobb på avskiljning, separata beten mm och acceptera lite lägre produktion, dvs ibland bara 1 lamm säsongen därpå.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #5 skrivet: 02 apr-10 kl 16:51 »
Jag håller också med dig ulfg.

Vi har runt 50 tackor (blir 60 nästa vinter) och behöver djur som är bra mödrar och har lätta lammningar. En tacka som strular två år i rad får gå till slakt. Om det däremot är slidframfall så tar vi bort både tacka och tacklamm på hösten.

Vi försöker spara tacklammen efter våra bästa tackor och ta bort de som har problem-mammor. Nu när vi utökat så har vi dock sparat de flesta tacklammen.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #6 skrivet: 02 apr-10 kl 17:14 »
Så har vi också tänkt. Vi har dock hittills *peppar peppar* aldrig haft ngn tacka som strulat 2 år i rad.

Förra året hade vi en del problem med flera tackor, en stötte bort sina lamm, en hade avstannat värkarbete, en annan kvarbliven efterbörd. Och ngn kunde inte få ut sitt stora lamm själv utan behövde regäl assistans. Men samtliga dessa tackor har i år skött lammningen utmärkt, och tagit mkt väl hand om sina små.
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Ingrid68

  • Inlägg: 232
    • -
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #7 skrivet: 02 apr-10 kl 17:16 »
Vi har renrasiga finull (40 st) och där tycker jag fellägen är ganska vanligt vid 3 och fler lamm så de har vi inte brytt oss om att gallra bland än.

Men vi har annars gallrat ganska hårt. Efter två lamningar tittar vi vad tackan egentligen lämnat för lamm. Vi har slagit ut de tackor som lämnat mindre bra kroppar.
Elaka tackor har vi slagit ut direkt.
Även tre tackor som visat sig vara riktigt dåliga under sista tiden under dräktigheten.

Det är i princip det vi har gått på. Än så länge (vår femte lamning) har vi inte haft någon tacka som stött bort sitt lamm. Då vi haft flasklamm (hink med spenar har vi kört med) har vi valt att ta bort ett lamm ur kullen då det varit fyra st vilket inte fungerade så bra i fjor så i år har vi låtit alla lamm gå kvar med tackan och stödmatat med lammbar.
Jag, make, dotter, hund, katt, genbanksanslutna hedemora höns, ett 30-tal finullstackor och två shettlandsponnier huserar på gården.

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #8 skrivet: 02 apr-10 kl 18:20 »
Vi var också rätt tuffa med att "slå ut" tackor som inte efter 2 året fixade sina lamm. 1året kan man kanske stå ut med, men falerar de 1 år, till så åker de. Vi hade ca. 70 finullar. Längtar nu efter ganska problemfri lamning. Efter att ha läst allt på alternativ så oroar jag mig. Men jag förstår att problemen samlas här. Härligt med vår äntligen i alla fall.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #9 skrivet: 02 apr-10 kl 21:43 »
Jag skulle vilja vända på detta att slå ut tackor som inte vill ha ett av sina lamm. Givetvis kan det vara genestiskt och man ska vara uppmärksam på detta. Men man måste komma ihåg att detta beteende är baksidan på myntet som det står "goda mödrar" på. Det är tackor som ser till att deras mjölk inte går till någon annans lilla rackarlamm som lärt sig att tjuva mjölk...

Problemet kan rentav vara att det finns en annan tacka i flocken inte lammat än, som längtar efter att få sina lamm och tror att andras lamm är hennes! En sån tacka kan skapa mycket bekymmer genom att hon går fram och slickar på andras lamm. Det kan också vara en tacka som ska lamma inom några timmar och därför tror att lammen redan har kommit och slickar på andras lamm.

Det är viktigt att identifiera en sådan tacka och stoppa in henne i en box, så hon inte kan ställa till en massa!!!
Jag kom på att en tacka konsekvent var på andras lamm om hon fick en chans. Efter att jag boxade upp henne redan i början av lammningen så hade jag inga mer problem det året! Hon blev inte långlivad och mina lammningar blev lugnare... :)
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #10 skrivet: 03 apr-10 kl 09:20 »
Det där med tackor som stöter bort något av sina lamm är kanske lite lurigt ibland. Precis som Vallhunden skriver kanske är det tvärtom ibland kanske en god, men tuff moder som stöter bort ett lamm. Vallhunden var inne på spåret tjuvmjölkande lamm. Men det kan kanske också vara ett eget lamm som är svagt redan från början? Ena året kanske en tacka tar hand om sina friska och starka två-tre lamm. Andra året stöter hon bort ett av dem, därför att det inte är friskt och starkt eller hon själv inte är riktigt i topptrim så att hon har tillräckligt med mjölk åt dem alla. Så man får ge tackorna chansen att visa upp sig två år i rad innan man tar de tuffa besluten.

Mina gutetackor är stentuffa mödrar. Om ett lamm inte reser sig trots att hon verkligen står och sparkar på det. Så går hon till sist iväg från lammet, helt enkelt överger det. Hände två gånger för mig förra året. Jag har inte tid eller resurser för att ta hand om flasklamm så jag slutför processen och funderar på att lägga av med djur i en timme eller två efteråt...
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #11 skrivet: 04 apr-10 kl 21:20 »
Vi har lyckan att ha goda vänner en bit bort som vill ha får men inte lamm. De får ta över de tackor som av en eller annan anledning inte borde lamma igen, men som för övrigt mår bra. Ett slags pensionärshem.  ;D Vi slipper en del tuffa beslut och tårar och missar några filéer i frysen och de stora fällarna.  ;)
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #12 skrivet: 06 apr-10 kl 20:25 »
Vad underbart att få skicka iväg problemtackorna till ett närbeläget "kloster". Trots förlusten av det goda fårköttet och de stora fällarna. Jag mår pyton varje gång av att ta bort vuxna djur som jag utvecklat en relation till. Det är väl problemet med att ha för få djur. De blir för mycket individer för en.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

 

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Slå ut dåliga tackor
« Svar #13 skrivet: 06 apr-10 kl 20:54 »
Precis.  :) Det är jätteskönt.
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

564 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser