Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ost av pastöriserad mjölk?  (läst 9775 gånger)

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
Ost av pastöriserad mjölk?
« skrivet: 27 apr-08 kl 13:05 »
Har sökt runt här i trådarna men ändå inte blivit mycket klokare.

Undrar alltså om det går att göra ost av vanlig "köpemjölk" (bonden som jag köpt mjölk av till julosten har pensionerat sig).Tänker mig väl främst bredbar färskost, men allt är av intresse.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Monamolly

  • Inlägg: 167
    • Närke
    • Monas Hemsida
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #1 skrivet: 27 apr-08 kl 17:22 »
Bredbar färskost går att göra av filmjölk.
Värm den till 50 gr och häll sen i kaffefilter och låt vasslan rinna av.
Blanda ostmassan med en tsk salt och ev smaksätt med vitlök,svartpeppar,kummin eller paprikapulver.
Forma massan till små runda platta ostar (4 st blir lagom). Svep in i folie. Håller sig ett par veckor i kylskåpet.Kan också frysas.
Mona ::)
Korgmakare med egen korgpilodling, luffarslöjdare mm
Har  Höns (blandisar), Mysk- och Löpankor, Hundar, Katt och Bin.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #2 skrivet: 28 apr-08 kl 00:05 »
Tack för tipset Monamolly!

Kom på att jag ju faktiskt har gjort panir på vanlig tetramjölk. Men av 3 liter mjölk blir det bara en liten plutt-ost-klump :(.
Någon som har recept på någon annan ost av "köpemjölk"?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #3 skrivet: 28 apr-08 kl 09:05 »
Jorå, du kan göra ost. Fast om du ska göra hårdost, måste du tillsätta lite syrakultur då det inte finns några nyttiga bakterier kvar i pasteuriserad mjölk. Ta lite mjölk, ha i 1-2% filmjölk och ställ 24 timmar i rumstemperatur. Använd den nya filen du gjort sen när du syrar ystmjölken.

En mjukost jag tycker är god gör du genom att värma 2/3 mjölk till 70 grader och sen under omrörning hälla i 1/3 av ovannämnda hemgjorda fil och sen låta rinna av i en silduk när mjölken har koagulerat. Man kan röra den mjuk och krydda, eller låta rinna av i en form, salta den på utsidan och sen torka och lagra den i några dagar.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #4 skrivet: 28 apr-08 kl 22:02 »
Jorå, du kan göra ost. Fast om du ska göra hårdost, måste du tillsätta lite syrakultur då det inte finns några nyttiga bakterier kvar i pasteuriserad mjölk. Ta lite mjölk, ha i 1-2% filmjölk och ställ 24 timmar i rumstemperatur. Använd den nya filen du gjort sen när du syrar ystmjölken.



Ska man göra som vanligt (m opast mjölk) och tillsätta löpe sedan? Och hur mycket av syrakulturen ska man tillsätta?

Tack förresten (har ju förstått att du är lite av ostexpert här på forumet)!
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #5 skrivet: 28 apr-08 kl 23:17 »
Jag är ingen expert. Tvärt om. Men jag är läskunnig  ;)

Om du ska göra hårdost, tar du löpe. Och så tillsätter du även vid ystningen 1-2% av din egen fil. Ystmjölken ska vara minst 16 grader varm.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #6 skrivet: 13 maj-08 kl 00:32 »
Och om man vill ha en laktosfri variant?
Går det använda laktosfri mjölk?
Eller kan möjligen mjölksockret oskadliggöras om man använder vanlig mjölk?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

ninna b

  • Gäst
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #7 skrivet: 13 maj-08 kl 06:59 »
Laktosen försvinner under lagringen så i en hårdost som lagrats länge kan det inte finnas så mycket laktos kvar.

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Ost av pastöriserad mjölk?
« Svar #8 skrivet: 13 maj-08 kl 14:13 »
Tar ca: 9 månader. Men för att vara säker, kan man gott hålla sig till 12 månader.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

588 gäster, 3 användare
Berberis, Nataks, eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser