Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Röda prickar och ohyra  (läst 3092 gånger)

Sol

  • Inlägg: 238
    • Skåne
    • fingerfardig
Röda prickar och ohyra
« skrivet: 06 jan-10 kl 18:51 »
Jag har dräktiga (hoppas jag) :) tackor som har röda prickar och ohyra som ser ut som trips ( kommastreck) de är orangeaktiga och jäkligt små. Har inte sett tackorna klia sig så mycket, men jag står ju heller inte och tittar på dom hela dan. När jag kollade och pelade på de röda prickarna idag så verkade det som en befrielse för dom.
Har läst att man kan behandla med flusa eller liknande, som man kan köpa på granngården, men hur inverkar det på fostret?

Annika Johansson

  • Inlägg: 1241
    • Östergötland
SV: Röda prickar och ohyra
« Svar #1 skrivet: 06 jan-10 kl 23:41 »
Lilla fårlusen? "2-3 mm lång med rödgul kropp och smalt brunt huvud. Den är rätt svår att upptäcka" enligt Erik Sjödin, i boken FÅR. Eller "Pälslusen är mindre än lilla fårlusen, ca 1,5 mm lång, genomskinlig med brett rött huvud. Mjäll, som rör sig, är antingen pälslusen eller lilla fårlusen. Pälslusen lever av ullhår, mjäll och andra hudavsöndringar och är således inte blodsugare som stora o lilla fårlusen, men fåren är ändå mycket besvärade av klåda. Djuren skrubbar sig och är i ständig rörelse." Allu ur boken FÅR.

Flusa http://www.pharmaxim.com/pharmaxim_se/produktinfo/receptfria_produkter/flusa/flusa.htm

MEN om du ska behandla nu... " Flusa hälls i en sträng längs djurets rygg från skulderbladen till svansroten. Medlet fördelar sig sedan över hela djuret i hårremsfettet och blir vattenfast genom att det binds till fettet. Djuren bör inte utsättas för regn de närmaste timmarna efter behandlingen. Full effekt uppnås efter 1-2 dygn."    Det är massor av minusgrader, kan djuret värma upp hårremsfettet tillräckligt..??


Jag vet inte, någon annan kanske vet? Lycka till iallafall!

Sol

  • Inlägg: 238
    • Skåne
    • fingerfardig
SV: Röda prickar och ohyra
« Svar #2 skrivet: 07 jan-10 kl 14:04 »
Jag skickade frågan till företaget som gör flusa och här är svaret:

Hej
Det finns inga restriktioner att använda Flusa på dräktiga tackor.
Vad den låga temperaturen kan betyda är svårt att säga. Normalt sett bör det inte förekomma någon större mängd löss vid 10 minusgrader. 
Det kan inte ske något negativt att använda Flusa så finns lössen är det bara att behandla med rekommenderad mängd, 5 ml/djur

Med vänlig hälsning
Pharmaxim AB

Annika Johansson

  • Inlägg: 1241
    • Östergötland
SV: Röda prickar och ohyra
« Svar #3 skrivet: 07 jan-10 kl 14:10 »
Menar de att lössen skulle sänka sin fortplantningshastighet, eller att de skulle frysa och dö? Jag tror ju att de överlever förståss, men att vi inte har samma tillväxthastighet..  Den stora frågan är ju om det är lönt att försöka avlusa nu, är fåret tillräckligt varm för att fördela preparatet i hårremsfettet? Och det vet vi inte, så det är ju bara att prova!

Vad tror du det är för ohyra? Kan ju vara bra att veta hur du ska "sanera" till våren för att bli av med dem för gott..

Sol

  • Inlägg: 238
    • Skåne
    • fingerfardig
SV: Röda prickar och ohyra
« Svar #4 skrivet: 11 jan-10 kl 15:46 »
 Jag har nu läst och googlat, finns inte mycket bra bilder..., men jag tror att det var pälslöss dom hade, det stod precis som du sa att kallt väder sänker utvecklings och fortplantningshastighet på dom.
Nu har jag iallafall behandlat dom alla med flusa och det verkar har hjälpt, har inte sett någon av de små lössen röra sig mer.

Hur sanerar man för att bli av med dom för gott?
Nu va ju mina får oklippta när jag köpte dom i slutet på oktober, så då lät jag dom behålla ullen för att hålla värmen i vinter. kan det ha bidragit till att dom fick löss?

 

Annika Johansson

  • Inlägg: 1241
    • Östergötland
SV: Röda prickar och ohyra
« Svar #5 skrivet: 11 jan-10 kl 15:59 »
Jag har ingen aning om hur länge sådana här äckelpäckel kan leva utan värddjur, men om du behandlar djuren vid nästa klippning och flyttar dem till ny hage, så.. Och så sanera lite extra där de är nu, när du städar ur.. Vi kan bara göra så gott vi kan. Vi har peppar inte haft några problem så jag har inget universalknep, någon annan?  Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

545 gäster, 4 användare (2 dolda)
beekeepern, eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser