Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  klippa bort hel klövkapsel  (läst 4153 gånger)

ulfg

  • Inlägg: 1006
klippa bort hel klövkapsel
« skrivet: 16 dec-09 kl 11:58 »
Hej, undersökte bagges klövar efter slakt. Konstaterade så djupa fickor under klövkapseln att jag fått klippa bort nästan hela klövkapseln för att rensa från smuts om bagge levat och jag velat fixa klövarna på honom. Klövkapseln helt lös på yttersidan av klöven med 2-3 mm bred ficka ändå upp till klövens ovankant. Hade detta gått på levande djur att klippa bort nästan hela yttersidan på klövkapsel för att satsa på läkning och framväxt av ny klövkapsel? Eller hade djuren blivit allvarligt handikappat och knappt kunnat gå?  Erfarenheter?
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Rydberg

  • Inlägg: 204
    • Hagby Gård
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #1 skrivet: 17 dec-09 kl 21:59 »
Ingen som provat. Är också nyfiken.
Antibiotika efter ett sådant ingrepp är nog att rekomendera iaf.

hippoteket

  • Inlägg: 83
    • Småland
    • Hippoteket
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #2 skrivet: 25 dec-09 kl 17:27 »
Klövar är ju någorlunda likadant uppbyggda som hovar, bara delade på mitten.
Och på hovar kan man ibland behöva klippa bort stora partier horn pga röta av något slag, eller annan orsak. (Det händer ibland på häst att hela hornkapseln lossnar, det ger ju likvärdig effekt...) Det går att göra så, men det är då viktigt att man ersätter det bortklippta hornet med "något annat", t.ex gips eller hovplast, för att ge läderhuden mot-tryck medan det bildas nytt horn. Om man inte gör detta så riskerar man läderhudsframfall och deformerade hovar/klövar pga detta.

Jag är övrtygad om att man skulle kunna göra likadant på får som på hästar i såna här fall, fast det är kanske lite pilligare att hålla på med...

/Anna, med hovslagarutbildning i bakfickan (om än inte gesällprovet är utfört, av flera skäl)

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #3 skrivet: 26 dec-09 kl 11:42 »
Tack för ett mycket bra svar, Hippoteket. Det låter sig alltså göras, men det framgår av ditt svar att det blir en ganska avancerad sak att genomföra och kräver gips/hovplast efteråt. Tveksamt kanske om man offrar den tiden och mödan på ett får. De dåliga klövarna underlättade i efterhand beslutet att slå ut den 2 åriga baggen efter hans fullgjorda tjänst. Men det var ändå trist att se vad dåliga hans klövar var och leder till kravet på att hålla hans avkomma under skarp uppsikt. Blir troligtvis tvungen att se över avkommans klövar 1 g/kvartal och inte avla vidare om de dåliga klövegenskaperna visar sig vara ärftliga.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #4 skrivet: 26 dec-09 kl 12:48 »
Som hovvårdsspecialist på häst och fårägare, om än i liten skala..
Som det mesta av fysiskt lidande handlar det om att ta bort orsaken till att symptomen uppstår.

När det gäller hålvägg på hästhov så är det bristande cirkulation till vävnaden som producerar lamellhornet- "klistret" mellan väggen och hovbenet- som är grundorsaken.
Bristande cirkulation orsakas av felaktig form på hoven/klöven som gör att hovmekanismen inte verkar som den ska- istället för att vidgas när den belastas så minskar ytan i marknivå. Även brist på rörelse och mjukt underlag är orsak till minskad cirkulation. En ströbädd med amoniak i botten som är starkt basisk och nedbrytande på hornämne är självklart inte heller bra. Särskilt inte om hovarna/klövarna är uttorkade.

För att undvika hålväggar på fårklövar ser jag  till att de får tät o korrekt klövvård, rörelse och på så mycket fast underlag  som möjligt. Får liksom häst är arter som är biologiskt beroende av rörelse och i vilt tillstånd skulle leva på fast mark- mycket cirkulation i fötterna! Men som av mska hålls instängd stora delar av dygnet/året på mjuka bäddar utan att vi kompenserar med "konstlat slitage" i form av änne mer noggran verkning.

Hästar med hålrum, det som kallas White line disease el bärrandsröta, blir helt fria inom ett halvår med korrekt verkning och goda levnadsförhållanden. Någon hovväggsresektion(att ta bort hovväggen)  är det aldrig fråga om och heller aldrig att plasta in, gipsa eller använda några medel som torkar ut levande vävnad. (Enligt mig är detta direkt kontraproduktiva åtgärder. Att man säger sig ha framgång med dylika metoder beror, enligt mig, på att man samtidigt ofta ökar verkningsfrekvens (mindre horn ger en mer flexibel hov och därmed bättre cikulation/ämnesomsättning o omsorg generellt och att hästarna läker "trots" behandling pga deras enorma självläkningsförmåga- de som inte avlivas då förstås vilket är ganska vanligt förekommande.) Hästar kan däremot må bra av rent vatten då lamellhornet som "saknas" är mjukt och normalt innehåller relativt mycket vatten. I dettta horn finns små mikroskopiska hål efter primärlamellerna där det bildas, som vid uttorkning vidgas och innebär ingångsmöjlighet för grus o mekaniskt slitage. Fukt ger även flexiblitiet åt hornet som ökar möjligheten till cirkulation/hovmekanism.
I hästvärlden ges bakterier och svampar skulden till "sjukdomen" men detta är bara indirekt korrekt. Nedbrytande organismer finns naturligt i hästens miljö (annars skulle vi ha gamla naglar upp över örona) men ämnesomsättningen ska vara sådan att tillväxten av nya celler är större än nedbrytningstakten av död vävnad. Det är när denna balans rubbas som symptomen/"sjukdomen" uppstår. Återställ balansen och symptomen försvinner.

Precis som du nämner så lägger man inte mödan på får som man ofta gör på häst pga arbete och kostnad. Så att säga att det som gäller för häst även gäller för får är en gissning- men en kvalificerad sådan.

Ann

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #5 skrivet: 27 dec-09 kl 18:44 »
Tack för ännu ett mycket proffsigt och djuplodande svar. Mycket intressant att läsa att grundproblemet inte är infektion, röta mm, utan bristande underhåll och för lite slitage på klövarna/hovarna. Ett alternativt behandlingssätt för ett får med de klövar jag beskrev hade då kanske kunnat vara att acceptera den dåliga klövkapseln. Och satsat på att hålla den så ren som möjligt, verkat den ofta och framförallt sökt ge fåret bättre möjligheter att slita mer på klöven. Så kanske problemet löst sig eller åtminstone blivit bättre på lite längre sikt? Alltså inte klippt bort dålig klövkapsel men mer putsat den ofta, hållit efter smuts och förbättrat underlaget?
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #6 skrivet: 27 dec-09 kl 23:59 »
absolut.
En avelsbagge hålls säkerligen ofta på ett sätt som inte är optimalt, instängd i box på mjuk bädd och kanske är den tung o jobbig att verka med följd att det blir för sällan..

Hur man verkar ett djur beror på status. Lider det kan man göra en "radikal" verkning för att optimera cirkualtion  och så snabbt som möjligt komma till ett tillstånd av läkning och "olidande" ev ge lite smärtstillande som acitylsalisyra... ett djur utan akut smärta tar man det lugnt med och låter nybildning av celler ta sin tid. ALLTID är det bäst att förebygga problem genom att ge för arten biologiskt korrekta förhållanden. För häst är det i de flesta fall så att lidanden skapas av det sätt som vi  håller arten hästen på. ger vi dem det de behöver, rörelse, grovfoder , flock...typ. så uppstår inte många av de "vällevnadsproblem som dagens hästpopulation lider av. Säkerligen lider även andra domesticerade djur av samma problem.

Skulle vara intressant om man fick se en studie på klövhälsa relaterat till djurens levnadsomständigheter.

Ann

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #7 skrivet: 28 dec-09 kl 10:14 »
För nöt finns det ju en del klövstudier och det är ingen särskilt rolig läsning. För deras del verkar det vara utfodringen som är grundproblemet. De får dåliga klövar med rötproblem, mm för att de står i sin egen, mjuka och lösa avföring. Avföringen beror på allt kraftfoder man trycker i dem för att hålla mjölkproduktionen uppe. Det är väl därför den framväxande lösdriften är en sådan välsignelse. Jag föredrar ett stall med 100 kor i lösdrift framför det gamla stallet med 20 fastbundna kor. Efter att ha sett de senares klövar och det hopplösa arbetet med att mocka och hålla rent manuellt....
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #8 skrivet: 28 dec-09 kl 21:43 »
hmm lösdrift är helt klart att föredra. Kan tänka mig att det viktigt med rejält med utrymme om det är så mycket djur som 100 för att ge möjlighet för ranglåga djur att komma undan.

Glömde påpeka att jag tror inte att klövhälsan är genetiskt betingad. Möjligen att det är som inom häst, att olika raser är mer eller mindre anpassade till hårt el mjukt underlag. En del hästar är extrema "hårdmarkshästar" och kräver därför extra tät hovvård för att hovarna inte ska bli trånga o mista funktion om de lever i svenska hagmarker mesta delen av sin tid. Araber t ex. Vill man ha mindre problem med hålrum ska man alltså välja en häst med hovar som har mer "klockform" och därmed lättare vidgas/har bättre cirkulation även på mjuk hagmark.  Favoritrasen att rehabilitera är nordsvenskar som verkar ha fötter gjorda för sv hagmarker.  Men det är ju inget genetiskt fel på hårdmarkshovar-  snarare att den hästen är mer lämplig om jag tänker mig att rida 16 mils distans istället för köra timmer i skogen eller hobbyrida...

Säkerligen är det för får som för häst att hovvården är väldigt viktig på unga djur som inte vuxit färdigt i hovbenet. En fölhov har större diameter i kronranden än vid marken- och att ställa dess vinkorksliknande hovar i mjuk bädd o dessutom missköta verkning innebär att hovbenet inte utvecklas som det ska o ger hoven en mindre optimal form på det vuxna djuret. Dessutom ger det ofta upphov till felaktiga benställningar o rörelsestörningar. Lamm som man ska behålla som livdjur bör alltså få extra noga klövvård gissar jag, om man vill undvika problem med benställningar o liknande.

Klockform(vinkel på hovvggen) el inte känns inte relevant när jag kikar på fårens klövar....Att verka så ofta så att inte yttre hornväggen viker sig in under klöven är viktigt, inte bara för djurets bekvämlighet utan för att det då uppstår spänningar när klöven belastas som ger blödningar i lamelläderhuden och därmed sämre kvalitet på det hornet. När det sedan utsätts för slitage o amoniak så bryts det ned fortare och man har bjudit in hålrummen så att säga.
Lite kuriosa är att får, kor och hästar (älgar o rådjur) har samma vinkel på hårlinjen(kronranden) sett från sidan, 30 grader.

Själva hornet kan ha olika densitet också som påverkar hur hovarna reagerar på mjukt resp hårt underlag. Möjligen att denna aspekt kan spela roll även för får?
Jag har haft gutefår tidigare och har nu finullsfår på samma underlag. Får se om de senare kräver tätare verkning för att motverka problem. (Jag gissar snarare att gutarna gentiskt är mer anpassade till karg/hård terräng jmf med finullsfåren.)

Däremot finns det inte ngn kvalitetsskillnad som beror på pigmentskillnad- tvärt emot vad man populärt brukar säga att vita hovar är av sämre kvalitet. Pigmenterad hud (rosa) är däremot känsligare än pigmenterad.

Det är inte generna som ger dåliga hovar- det som ärvs är oftast hovslagare, miljö och traditioner...

Om det inte är fråga om extrem vanvård, så är heller inte näringsbrist relevant. I hoven finns det betydligt mer blodkärl än i skenbenet ovanför = kroppen har sett till att garantera god ämnesomsättning i ett för bytesdjuren väldigt viktigt organ(en häst med fungerande hovmekanism/blodcirkulation har alltså varma hovar och snön smälter på dem trots att det är minus 17 grader i luften). Om det var näringsbrist skulle det först synas på hud o fäll (som i stort består av samma ämnen som hornet). Man skulle heller inte med god verkning kunna återställa problem utan att samtidigt ändra foderstaten. Samma gäller genetiska ursäkter.

Ann

trädman

  • Inlägg: 1272
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #9 skrivet: 29 dec-09 kl 00:49 »

Glömde påpeka att jag tror inte att klövhälsan är genetiskt betingad. Möjligen att det är som inom häst, att olika raser är mer eller mindre anpassade till hårt el mjukt underlag. En del hästar är extrema "hårdmarkshästar" och kräver därför extra tät hovvård för att hovarna inte ska bli trånga o mista funktion om de lever i svenska hagmarker mesta delen av sin tid. Araber t ex. Vill man ha mindre problem med hålrum ska man alltså välja en häst med hovar som har mer "klockform" och därmed lättare vidgas/har bättre cirkulation även på mjuk hagmark.  Favoritrasen att rehabilitera är nordsvenskar som verkar ha fötter gjorda för sv hagmarker.  Men det är ju inget genetiskt fel på hårdmarkshovar-  snarare att den hästen är mer lämplig om jag tänker mig att rida 16 mils distans istället för köra timmer i skogen eller hobbyrida...

Ann

Jag är helt övertygad om att riskerna för klövproblem kan vara genetiskt betingade. Vi har ett fåtal kor vars klövar kräver ständiga åtgärder, deras avkommor har uppvisat samma tendenser. Dessa kor lever under precis samma betingelser som resten av korna och dessa har bra klövar i stort sett utan att vi gör några insatser alls

 

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: klippa bort hel klövkapsel
« Svar #10 skrivet: 29 dec-09 kl 16:27 »
Jag är helt övertygad om att riskerna för klövproblem kan vara genetiskt betingade. Vi har ett fåtal kor vars klövar kräver ständiga åtgärder, deras avkommor har uppvisat samma tendenser. Dessa kor lever under precis samma betingelser som resten av korna och dessa har bra klövar i stort sett utan att vi gör några insatser alls

Ja det var ungefär vad jag skrev tycker jag? Dessa problemkor kanske skulle falla under kategorin hårmarksklövdjur? Risken för komplikationer ökar om man håller djur på ett sätt som inte möter deras biologiska behov.  När det gäller hov/klövvård kan man till viss del kompensera genom tätare verkning o naturligtvis anatomiskt korrekt verkning. Men jag tycker att det är fel att kalla "klövproblermen" genetiska då.
Det vore helt fel att inte avla på några hästar vars hovar kräver hårt underlag för att ha fungerande hovmekanism bara för att de kräver extra hovvård när de hålls på mjukare marker och rids för lite på hårt underlag. Egenskapen att ha hårda hovar är eftertraktat under förutsättningar som kräver dessa egenskaper och borde ses som en genetisk resurs samtidigt som man har medvetenhet om vilka skötselkrav som krävs för att bibehålla hälsa.

Sedan vet jag att kor likväl som häst kan få fång, lamelläderhudsinflamation. Att ha ämnesomsättningsstörningar som påverkar hela kroppen ger naturligtvis komplikationer för klöv/hovhälsan. Men i min värld är även detta egentligen orsakat av oförstånd i mskans sätt att hålla djuren. För häst handlar det om felaktig hovvård i kombination med /eller övergödning av djur som är lättfödda, felaktigt foder. Jag  har fjordingar som betraktas som besvärliga ur fångsynpunkt. Jag anser att raser som är lättfödda är en enorm tillgång egentligen- bara det att vi göder dem alldeles för kraftigt, nu när resurserna finns. De blir helt enkelt diabetiker typ II något som i sin tur ger konsekvenser i hornkvalitet genom cirkulationsrubbningar. jmf diabetiker och bensår...Hade jag haft dem på en norsk fjällsida o de hade fått överleva på "lava o fiskrens" lite överdrivet! , så hade de inte haft ryktet om sig att vara fångbenägna.

Jag tror alltså inte att det är ett genetiskt "fel" att vissa individer har mer hov/klövproblem, utan att vi inte förstår vad dessa individer behöver för att må bra. I en annan miljö är det "mjukhovskon" som mår dåligt.

Jag kan alldeles för lite om kor och kohållning- men att de får mycket kraftfoder, står mycket still, klövvård kanske 2 ggr per år? ...ger naturligtvis konsekvenser i hälsa för en art som är biologiskt beroende av rörelse (cirkulation o slitage), grovfoder. Sedan kan man ju även tänka som så att för att behålla hälsa så kan en frisk individ klara ngr omständigheter som inte är optimala. Men om man vill åstadkomma läkning (ökad ämnesomsättning) för en redan nedsatt individ så sker det lättare om man ger den optimala för arten omständigheter. Har redan en nedåtsprial kommit igång är det svårare att få det att gå åt rätt håll. Om man då kan tänka över o ändra så många faktorer som möjligt i överrensstämmelse med artens behov så ökar chansen betydligt att spiralen går åt rätt håll. Vad händer om man med dessa problemkors avkommor ändrar på förhållande o klövvård redan från start? Att man möter Olle i grind?

Så sköter man hästar, en individ kräver verkning var 10:e vecka medan en annan måste ses över var 3:e för att det inte ska komma surt efter. Om man missar de täta intervallerna så blir det problem som skulle betraktas som avlivningsskäl men med den intervallen är hästen fullt frisk.

Även om vi inte håller djuren till 100% på det sätt som deras biologi egentligen är beroende av, så mår de bättre om så många faktorer som möjligt uppfylls. Bättre att göra lite rätt än allt fel så att säga. arbetsmässig o ekonomiskt så vinner man i längden genom att sjuka djur är så dyra...

I fallet med fårklövshälsa så tror jag att t ex ett par gråsuggor i fårstallet som de gärna ställer sig på med frambenen o idisslar ger mina får en bättre marginal till risken att råka ut för hålrum. Alltså lite hårt underlag ngr minuter istället för alla 24 timmarna i mjuk bädd (dessutom verkar dessa får lite artförvirrade och är gärna inne hos hästarna på deras betonggolv). Jag har märkt stor skillnad på hovarna på hästarna när jag ändrat ligghallen så att de har bädd i halva men bara betonggolvet på den andra halvan. Det är en liten men viktig faktor en geggig höst som denna. Inga hålrum ingen mugg osv...De småproblem som kan uppstå klarar deras eget immunförsvar av att hantera med en så enkel åtgärd i deras miljö. I kombination med korrekt hovvård så klart!

Ja gener spelar roll, men indirekt och vi gör oss en otjänst om man minskar mångfalden i genbanken pga missförstånd vad gäller skötsel o levnadsmiljö. Ett exempel från hästvärlden är att man inte avlar på ardennerhingstar med hovbroskförbening därför att man antagit att det är genetiskt. När hovbroskförbening egentligen är en helt naturlig "försvarsmekanism" på felaktig hovform/vård.
Att inte avla på dessa hästar löser alltså inte alls problemet om man inte ändrar på hovvården, och ev miljön, samtidigt som man missar värdefulla egenskaper hos dessa djur.

 Att välja att hålla djur som passar mina behov och förhållanden så gott det går är inte detsamma som att de djur som inte mår bra i de förhållandena har genetiska defekter. Kanske låter som hårklyveri men det är det inte.

Vad menar du med att "inte gör några insatser alls" och när du gör x:ra insatser, vad gör du då? När du beskriver de djur som du anser har genetiskt betingade problem med klövarna- Hur skulle du beskriva dem? form, vinklar, ev sjukdomshistoria mm som skiljer sig från de som du anser friska?

Ann



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

438 gäster, 1 användare
Numera

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser