Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  stelkramp  (läst 1501 gånger)

skogslyktan

  • Inlägg: 205
    • Västergötland
    • skogslyktan
stelkramp
« skrivet: 01 nov-09 kl 21:38 »
Har någon varit med om att får fått stelkramp efter skrapsår? Jag har en ungtacka som fick två skrapsår som raka lite djupare (inte så farligt) snitt i rumpan natten mellan torsdag och fredag. Hon är / var brunstig och baggen verka ha jagat henne i stallet. Det blödde lite men hon verkade må bra, såg rent ut. I kväll och i morse observerade jag att hon skakade när hon låg och sov / idisslade i stallet. Det är utetemperatur (mellan -2 och +5 under natten) i stallet och dem är klippta förr 10 dagar, sen men jag satte upp en värmelampa åt dem. Hon låg i närheten av lampan och dem andra tackor (aven en som är mindre, sämre hull) verkade inte skaka (frusa) lika mycket fast dem låg längre bort. Fåren är inte vaccinerat mot Gasbrand etc. Har inte lyckads mäta temp än, måste nog vänta på min sambo som jobbar natt. Hon äter och idisslar.

Fårhobby

  • Inlägg: 18
    • Uppland
SV: stelkramp
« Svar #1 skrivet: 02 nov-09 kl 06:39 »
En liten undran varför klippa Fåren så sent på hösten, gå ut utan kläder när det är kallt så får du känna hur det känns dummheter. :'(

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: stelkramp
« Svar #2 skrivet: 02 nov-09 kl 11:36 »
En liten undran varför klippa Fåren så sent på hösten, gå ut utan kläder när det är kallt så får du känna hur det känns dummheter. :'(
DE behöver inte alls vara för sent att klippa fåren...
beroende på temperaturen ute..
är de bara runt nolla så är de praxis att klippa fåren..
nästa lalla klipper ju i februari i södra sverige ... o de tycker folk inte är de minsta konstigt...
de viktigaste är ju att de har foder... o kan äta ordentligt... en torr dragfri liggplats...

detta gäller ju även på hösten.. o ullen växer ju fort på hösten..
Jag håller också på o klipper mimna får nu.. o jag bor i hälsingland..
Men jag tar in dem nu om de blir blöt väder o blåsigt...
de kan se lite kurriga ut o skjuta rygg i början ...
men om de idisslar o äter normalt så brukar de ordna sig..

Andrea r har ju så fåren kan gå in så jag tror inte det är så dåligt... som du säger.. man kan inte jämföra ett får med människor.
Däremot så klipper jag dem inte i februari om de är mer än minus 5 grader...  då friserar jag dem bara vid lamningen runt juvret.
vi har ju ibland ända upptill 25- 30 grader kallt i februari... :-[


Tycker inte de låter som hon är sjuk.. men tar man tempen så ser man ju om hon har feber.. :-\
Har ingen egen erfarenhet av stelkramp... tror de är vanligast vid öronmärkning tex..
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

MonaW

  • Inlägg: 978
    • Västmanland
    • Monas sida
SV: stelkramp
« Svar #3 skrivet: 02 nov-09 kl 12:52 »
Jag har ju också åsenfår. Kalle Hammarberg sade till mig att Åsenfåren fryser lätt p g a att de har så små kroppar. Han tyckte att de skulle ha en byggfläkt. Det har hänt vid flera tillfällen att mina får har skakat när de blivit klippta, även fast det varit flera plusgrader. Det har inte hjälpt med byggfläkt tycker jag men det har gett med sig efter ett par veckor. Det viktigaste är att de har att äta hela tiden. Och förstås skydd mot nederbörd och blåst.
« Senast ändrad: 02 nov-09 kl 17:40 av MonaW »
Åsenfår, hundar och katter

Fårhobby

  • Inlägg: 18
    • Uppland
SV: stelkramp
« Svar #4 skrivet: 02 nov-09 kl 12:54 »
Jag undrar fortfarande varför inte klippa fåren lite tidigare så att dom slipper bli "rugiga", för vi vill väl ändå göra det bästa för våra djur.
Finns det några djur som normalt tappar sin päls vid denhär årstiden  ???  ???

hallstabonden

  • Inlägg: 231
SV: stelkramp
« Svar #5 skrivet: 02 nov-09 kl 13:13 »
Nä,som sagt inga djur tappar sin päls nu.Älgarna samt rådjuren får vinterpäls,fåglarna ruggasr om till vinterfjädrar osv.Jag med anser att det är totalt vansinne att klippa får så här sent på hösten.Rent,skärt vansinne.Så är det bara,detta är utom all logik!!djurplågeri anser jag om inte fåren går inne.Skall dom absolut klippas på hösten,varför inte då göra detta i slutet av sensommaren,eller senast i början av september.Mina är långhåriga nu,skulle aldrig komma på den idiotiska iden att klippa dom inför vintern!!

hallstabonn

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: stelkramp
« Svar #6 skrivet: 02 nov-09 kl 13:57 »
Toviga långulliga djur torkar aldrig upp på vintern med blötsnö och elände.
Jag skulle aldrig låta bli att klippa mina...
 Jag klipper nu och utfodrar inomhus så att dom inte "måste" gå ut för att få mat till ullen växt till sig lite lagom.
   Det finns inga djur som håret bara växer och växer på i naturen heller...
Särskilt inga djur som egentligen är dåligt konstruerade för snö, smala ben, små klövar  och en relativt tung kropp, ska dom dessutom pulsa runt med ett antal kg blötsnö i ullen?        
  Har man djur i normalhull så dröjer det inte länge innan dom klarar sig hur bra som helst i kyla.
                                           Mvh Charlotte
« Senast ändrad: 02 nov-09 kl 19:25 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

MonaW

  • Inlägg: 978
    • Västmanland
    • Monas sida
SV: stelkramp
« Svar #7 skrivet: 02 nov-09 kl 14:56 »
Frågan var väl inte om det var för sent att klippa fåren nu utan vad det kunde vara för fel med tackan. Det finns ju oftast anledning till varför man klipper ett visst datum. Klipper man inte själv sina får så är man tvungen att rätta sig efter när fårklipparen har tid t ex. Det kanske inte har varit möjligt att få det gjort tidigare. Mina ungtackor frös   för övrigt förra hösten trots att de klipptes 8 september, vilket jag egentligen tyckte var väl tidigt.
Åsenfår, hundar och katter

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: stelkramp
« Svar #8 skrivet: 02 nov-09 kl 15:20 »
För att återgå till tråden:

Stelkrampsbakterien är en anarob bakterie, dvs den kan endast leva i syrefri miljö. Det krävs därmed ett djupt stick/skärsår eller ett sår vid öronmärkning. (Bakterien kan också ta sig upp från ströbädden/jord upp via navelsträngen sägs det.)
Jag har endast stött på stelkramp i samband med öronmärkning med de gula plastmärkena...

Ett skrapsår låter därför otroligt att det skulle medföra stelkramp, i mina öron.
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

svekhult-ia

  • Inlägg: 569
    • Västergötland
    • Svekhult-ia
SV: stelkramp
« Svar #9 skrivet: 02 nov-09 kl 16:43 »
Det är väl en ypperlig tid att klippa nu - de hinner få bra lugg innan RIKTIGA kylan kommer men har ändå inte hunnit få alltför lång päls/ull när det blir dags för lamning i feb/mars/april...... jag vet inte varför hallstabonden idiotförklarar fårägare som bara följer allmänna rekommendationer? Djurplågeri? Hej och hå.

Jag tror inte heller att trådskaparen behöver oroa sig för stelkramp, men kan kanske kolla att hon inte är i underkant på hull - kanske en ungtacka som inte släpps fram till foderhäcken för det "godaste" utan hänvisas till rester eller kanske parasitpåverkad? De tackor med sämre hull fryser lättare. Annars kommer luggen snart och hon slutar huttra.
Glad människa med mindre finullsbesättning i Stenstorp utanför Falköping.

http://svekhultia.wordpress.com

 

skogslyktan

  • Inlägg: 205
    • Västergötland
    • skogslyktan
SV: stelkramp
« Svar #10 skrivet: 02 nov-09 kl 19:29 »
Tackan mår bra, var på en fårhälsokurs för två veckor sen och då fick man lära sig lite nytt  ;) . Det är nog lite av första fåråret syndrom  :-[ att ser bara sjukdommer, fast man lär sig varje gång massa. Det är underbart att detta forumet finns, jag har haft mycket stöd under detta året av er alla!

Antagligen fryser hon bara, som ni alla sa. Har nu tagit fram av mit bästa (finaste) parti hö och skämmer bort dem lite. Jag hade gärna klippt dem lite tidigare men bor man i glesbyggden mit i skogen och har bara 8 får så får man anpassa sig tills några fler omkring vill klippa och klipparen har tid. Ungtackan (fjolårslamm 1,5 år nu) har så vit jag har lärt mig rätt, mycket bra hull (därför tyckte jag inte hon borde fryser). Hännes ryggrad känns knappt.

Jag har 6 tackor / Åsenfår (varav 2 ungtackor och ett tacklamm) och 2 baggar ( 1,5 år och ett bagglamm med 7 månader). Dem går sen slutet av augusti i 2 grupper tre tackor med var sin bagge. Gruppen med dem 2 ungtakorna och mamman till en av dem (ingen av dem har haft lamm i år) är rätt så rund och fick därför bor i det nya "kalla" stallet. Eftersom ungtackorna brunstade inte förräns nu så drog det hela ut på tiden. (ville gärna ha tidigt lammning innan grönsaksodlingen dra igång. Så att jag har bättre tid för fåren) Annas hade tackorna bot ihop i gammla timmerstallet och baggarna "ute".


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

554 gäster, 2 användare
peterm, annorlunda58

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser