Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Odla kryddor inomhus  (läst 19316 gånger)

Kajjsa

  • Inlägg: 162
    • Ångermanland
Odla kryddor inomhus
« skrivet: 08 okt-09 kl 12:50 »
Jag skulle vilja odla kryddväxter inomhus i krukor! Typ basilika, timjan osv. Jag brukar köpa "färdiga" krukor i mataffären ibland, men det är så dyrt och så dör de direkt   :(

Blir de tåligare om jag driver upp dem från frön, eller vårdar jag dem bara inte tillräckligt? Hur varmt, soligt, fuktigt osv vill de ha? Vad ska jag tänka på?

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #1 skrivet: 09 okt-09 kl 10:14 »
Basilika bör gå bra att odla inomhus, även om det kanske inte blir så mycket smak som om du haft den i växthus/ute i skyddat läge. Timjan, tja, du kan säkert få till plantor men de kommer inte att smaka något. Kan ju vara kul ändå.

Basilika blir fin med mycket fukt och näring medan timjan vill ha torrt och näringsfattigt, liksom rosmarin. Alla vill ha mycket sol, basilika är en tropisk växt som vill ha det varmt året runt medan timjan och rosmarin vill ha svalt vintertid.

Det är väl bara att skaffa frön och testa. Rosmarin och kanske också timjan går bra att föröka med sticklingar.
snus? vad är priset på en pris?

Kajjsa

  • Inlägg: 162
    • Ångermanland
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #2 skrivet: 09 okt-09 kl 11:10 »
Varför blir det så mycket sämre att odla inomhus jämfört med i växthus/ute? Det är under vintern jag vill ha dem inne, sommartid får de gärna flytta ut  :)

Pysslan

  • Gäst
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #3 skrivet: 09 okt-09 kl 11:14 »

Jag fick en basilikaplanta i somras som jag placerade i köksfönstret. Den var aldrig riktigt fräsch (förutom då jag fick den) och växte ganska dåligt. Fick svarta prickar under bladen, vet inte om det ev var någon ohyra. Bladen ramlade bort småningom och plantan dog.


Kajjsa

  • Inlägg: 162
    • Ångermanland
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #4 skrivet: 09 okt-09 kl 12:33 »
Men nu vill jag ju ha tips på hur man gör för att få dem att överleva och positiva historier som ger mig hopp om att det kan gå  ;)

malines

  • Gäst
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #5 skrivet: 09 okt-09 kl 12:42 »
Köper du snabbuppdrivna plantor från mataffären så vill det till lite tålamod och viljestyrka för att få det att bli bra. De är drivna för att ge skörd snabbt, inte för att "överleva". Sandblandad, lucker jord. Söderfönster. Vattna inte för mycket. Men låt inte torka ut fullkomligt heller. Luckra upp rotklumpen FÖRSIKTIGT, gärna genom att låta den stå i vatten ngn timma och sedan nysta upp den försiktigt. Skörda inte innan du ser att det faktiskt "tagit sig" (dvs att det växer).

Basilika skördar man parbladsvis, på så sätt kommer nya fina par upp där du knipsat av de gamla.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #6 skrivet: 09 okt-09 kl 12:44 »
Det finns en bok som heter odla kryddväxter och grönsaker inomhus av joy o.i. Spoxzynska utgiven av forum bokförlag 1988 och en ny utgåva 1994 .
Den är riktigt bra , den största begränsande faktorn hon talar om är att vissa av dessa kryddväxter har ett mycket större krav på storleken på krukan . De vill bre ut rötterna mer än vad vi är vana vid bland krukväxter i övrigt . Annars är det bara så att vissa kryddor lämpar sig bättre att odla under sommar och sedan klippa och torka .
Annars kan man ju så i omgångar och aldrig låta växten bli för gammal , eller ta sticklingar så det hela tiden är nytt på gång .

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #7 skrivet: 11 okt-09 kl 10:18 »
Timjan är väl så god torkad, så det är väl ingen mening att odla den inomhus. Men man kan ju alltid försöka, om man tycker det är kul.
snus? vad är priset på en pris?

Appeltorp 13

  • Gäst
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #8 skrivet: 11 okt-09 kl 10:36 »
Jag har odlat mycket basilika inomhus, även med snabbuppdriven matbutiksbasilika som grund. En knep är att klippa av små kvistar från plantan (precis över ett bladpar) och sätta dessa i vatten. De får snabbt rötter, på ett par veckor, och då kan man plantera dem i jord. Småplantorna tar sig, enligt min erfarenhet, mycket bättre än den ursprungliga plantan.

När jag bodde i Stockholm mådde mina basilikor bra ungefär till nyår, sedan dog de. I Malmö klarade de sig en dryg månad längre, så om man inte har växtlampor över plantorna spelar var man bor i landet roll för resultatet.

Kajjsa

  • Inlägg: 162
    • Ångermanland
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #9 skrivet: 14 okt-09 kl 12:19 »
, om man tycker det är kul.
Jo, det är ju mest därför. Det skulle vara rätt mysigt med färska kryddor i köket tänkte jag. Men jag får väl se till att odla mera på sommaren istället...

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #10 skrivet: 21 okt-09 kl 16:28 »
Jag brukar ta skott från köpbasilikan, jag också, men jag planterar dem direkt i jord och drar en plastpåse över medan dom rotas.

bua

  • Inlägg: 478
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #11 skrivet: 29 okt-09 kl 23:21 »
Jag brukar bara plantera om "köpebasilikan" i rejäl kruka, dra ut dem en del så att det inte står helt hopklumpade och alltid blir det några av plantorna som överlever, oftast 2-3 st som verkar vara lagom i en stor blomkruka. Vattnar rikligt, aktas för drag och älskar sol. Den jag haft längst blev 7 år, den dog när jag flyttade. Den vill ha rikligt med vatten även vintertid trots att en stor del av bladen vissnar. Står man ut med en hängig och nästan kal basilika så blir det snabbt nya fräscha blad när solen kommer igen i februari.

Rosmarin hade jag svårt att få att må riktigt bra när jag bodde i modern villa. Nu har jag en ljus och mycket sval hall och rosmarinen trivs förträffligt.

 

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
SV: Odla kryddor inomhus
« Svar #12 skrivet: 05 nov-09 kl 07:56 »
Jag odlar basilika årtet om. En planta har jag inne hela året och en i växthuset under sommaren, bägge trivs, men den som bara står inne blir lite mindre frodig. Jag har en skrivbordslampa som står tänd över plantorna några få timmar/dygn för säkerhets skull. I februari brukar jag ta några sticklingar och sätta i krukor, som jag sedan delar med mig av. Om någon av de stora plantorna ser alltför risig ut, kasserar jag den och tar nya sticklingar.

Persilja grävde jag upp en liten planta av och satte i en kruka som jag tog in och nu hoppas jag att den klarar sig i vinter.

Jag har provsått ruccola, portlak och spenat som står i ett lite svalare rum ca 15 grader. Där står också stickling av paprika och en ca 20 cm hög tomatplanta som har knopp!  :)

Jag tycker det är kul med lite grönt att skörda i vinter!  8)
MVH Rosita zon 1


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

525 gäster, 2 användare
Själv är bäste dräng, simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser