Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vatten till utegångsfår  (läst 5052 gånger)

ratjacks

  • Inlägg: 73
    • Rat Jack's kennel
Vatten till utegångsfår
« skrivet: 17 nov-05 kl 09:08 »
Hej! nu börjar det bli kallt även i skåne och min fråga är då hur ni som har utegångs får fixar så att deras vatten inte fryser? funderar lite på att ta in spannarna på kvällen och sätta ut dom igen på morgonen då med nytt o lite varmt vatten men det blir ju ett jäkla släppande fram o tillbaka. ser fram emot att få höra era lösningar!

MVH  Göran   8)  
Gutefår,ölandsgäss,linderödsgrisar  samt Nordsvensk och uppfödare av Parson Russell Terriers

Småbrukaren

  • Gäst
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #1 skrivet: 17 nov-05 kl 09:38 »
Hej Göran!

Håller med om att vatten i kombination med minusgrader är ett problem (kom på att jag glömt att sätta i kontakten till de eluppvärmda vattenkopparna i nötstallet i morse så det var bara till att börja tina frusna koppar...).

Vi har både hästar och får ute året runt med tillgång till vindskydd på vintern. Tyvärr har vi inte kommit på någon bra lösning på problemet med vatten som fryser. Vi brukar koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull och hälla i hinken tillsammans med kallt vatten så att det blir ljummet. Då håller det sig tinat längre. Om det inte är så jättekallt brukar det mest frysa på ytan i hinken och då brukar det räcka med att man sparkar på hinken så att isen lossar. Sen kan man ta och kasta ut isbitarna. Det tar dock mycket tid och det är tungt att släpa vatten.

Vet en lantbrukare i Mellansverige som hade löst det genom att ha tryckluftslang med kontinuerligt vattenflöde. Det höll sig tydligen frostfritt. En smart idé som jag nog ska försöka kolla upp, åtminstone inför nästa vinter.

Vet även en annan lantbrukare som till sina kor hade vattenkaret i en större behållare som han fyllde med (häst?)-gödsel och halm. På så vis blev det en kompostering och värmeutveckling som hjälpte till att värma vattnet. Det är nog lättare med nöt än med får eftersom fåren dricker så pass lite och sällan. Jag kanske ska tillägga att han numera har övergått till eluppvärmda vattenkoppar vilket väl säger något om hur bra det funkade. En kul, resurssnål och elavbrottssäker metod annars...

Hälsningar Småbrukaren


gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #2 skrivet: 17 nov-05 kl 13:24 »
Det finns ju värmeplattor att ställa under hönsens vatten att köpa... kanske en sådan går att använda men då bör den nog vara lite inbyggd och på ett sådant sätt så att ine fåren kan komma åt sladden..

Annars får det bli som mina får har , en kraftig plast hink som tål att man knackar ur isen...  Och ge dem bara så mycket att de dricker upp...
Man kan även hälla i lite melass i vattnet... det blir sött och fryser inte lika lätt..

Har man fåren inne i när heten av ladugården så kan de ju få vatten där och man kan hänga en "grisLampa" över vattnet...

Många sätt finns det...

Vilket som är bäst .. beror på förutsättningarna...
 :)
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

romboiderna

  • Gäst
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #3 skrivet: 18 nov-05 kl 14:20 »
Detta eviga knackande och bankande på frysa vattenhinkar. Varje senhöst inser jag hur fantastiskt bra jag är på att förtränga vissa detaljer under sommarhalvåret. Och så blåser uppvaknandets isiga vindar när första frosten kommer.

Vi har en värmelampa över vattnet inne i ladugården dit fåren kan gå ut och in som de vill. Men nu till min fråga i ämnet:

Vi råkar  i hagen ha en källa/ grävd brunn med högt vattenstånd som aldrig fryser. Vi har hittills haft den övertäckt, för det blir väldigt isigt och besvärligt runtomkring. Jag är rädd att får eller människa kan trilla i. Vi ska framöver bygga runt källan med ett "golv" och då kommer frågan. Har läst om en fotpump som djuren kan lära sig att pumpa med själva. Har någon av er testat om det funkar?

Tänkte att då kunde vi sätta en liten värmeslinga och lite isolering på själva pumpen så att vattnet som står kvar i den inte fryser. Sedan kanske man bara behövde tina utloppet då och då om det isar ihop sig där. Men som sagt: Funkar pumpen? Kan får använda en sån eller är det för tyngre djur?

När snön kommer äter våra får snö, så det går inte många deciliter i veckan av det vatten som hålles isfritt med lampan. Men det blir ändå en hel del kånkande på hinkar, eftersom vattnet måste bytas och även ett ganska meningslöst energianvändande.

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #4 skrivet: 30 nov-05 kl 13:09 »
En sak som fungerar så länge det  bara är någon minus grad är att om du har en vattenbalja till fåren så lägg i en boll. Denna flyttar sig lite hela tiden och det fryser då inte lika lätt. Om man köper två lika stora baljor som man kan sätta i varandra kan man tejpa fast frigolit/liggunderlag på den innersta och sätta i den yttre. Lagret får inte vara tjockare än att det får plats i ytterbaljan. Man kan sedan spackla eller kanske tejpa igen den lilla glipan som blir mellan de två baljorna. Detta ihop med en boll gör att vattnet håller sig frostfritt ytterligare någon grad nedåt. Annars finns det ju eluppvärmda vattenkoppar men, då krävs rör - och eldragning. Ett annat alternativ är en eluppvärmd balja som bara kräver att man drar en sladd dit baljan står. Fast de sista alternativen kostar en del.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Villola

  • Inlägg: 76
    • Ångermanland
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #5 skrivet: 03 dec-05 kl 15:16 »
Det går att  gå in på http://web.telia.com/~u61208370  där kommer man till ett ställe som säljer Thermo bar olika modeller av vattenhoar för får mm som är elslinga i så att djuren ständigt har vatten även vid kyla.Det är garanterat värt vad det kostar för har vi djur här i vårt kalla klimat så måste man se till djurens bästa. Enligt djurskyddslagen är man skyldig att ordna en godtagbar o säker vattenförsörjning till sina djur.

ratjacks

  • Inlägg: 73
    • Rat Jack's kennel
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #6 skrivet: 07 dec-05 kl 08:58 »
Tack för alla förslag, jag har tittat på termobar men priset
avskräcker 2700 inkl moms är mer än fåren kostade i inköp, och jo jag vet att man måste se till att djuren alltid har friskt vatten så det blir väl till att bära tills jag kommer på en lösning som inte kostar skjortan  ;D

Göran
Gutefår,ölandsgäss,linderödsgrisar  samt Nordsvensk och uppfödare av Parson Russell Terriers

ratjacks

  • Inlägg: 73
    • Rat Jack's kennel
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #7 skrivet: 05 jan-06 kl 09:01 »
Hej på er alla, tror att jag löst problemet med vatten till utegångare utan att det kostar skjortan !
Jag köpte två styck murarspannar ( den ena större än den andra) samt en styck värmekabel på två meter sådan som är självreglerande och tar 10 watt / meter samt en styck jordfelsbrytare. sedan virade jag kabeln runt den mindre spannens botten och tejpade med silvertejp så att den inte flyttade sig därefter så tog jag hål i den större spannen så att kontakten kom ute genom den och sedan tryckte jag ner den lilla spannen i den större och sprutade lite fogskum runt mellanrummet mellan spannarna, den har nu stått på prov en vecka med skiftande temperaturer ( +3/-5 och är fortfarande isfri och även om den blir tom på vatten så skall inte kabeln förstöras eftersom den är självreglerande och minskar värmen då.
priste på hela kalaset är: kabel: 495:-  spannar: 20:- / styck  jordfelsbrytare: 99:-  + lite fogskum tror det kostar cirka 50:- för en liten burk om man nu inte som jag hade det hemma, allt inköpt på Jula.
summa: 634:-

MVH  Göran  8)
Gutefår,ölandsgäss,linderödsgrisar  samt Nordsvensk och uppfödare av Parson Russell Terriers

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #8 skrivet: 09 jan-06 kl 11:04 »
Jag har ett par stenar som växlas med att ligga på spisen eller i vattenhoen till gässen. Växlar när jag fyller på i pannan.

Har lite is bildats krossar jag det med stenen och låter den ligga kvar.

Fryser till på natten, men då dricker de ändå inget.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Lena A

  • Inlägg: 1598
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #9 skrivet: 01 feb-06 kl 20:53 »
Hej! Jag har två får som bor i ett oisolerat hus vintertid med möjlighet att gå ut i en utegård. Är det kallt ute, blir det en massa spring med byte av vattenhink. Jag byter vattenhinken på morgonen, tar bort hinken (nu med isklump) på kvällen och sätter dit en ny hink med halvljumt vatten - som jag sedan byter på morgonen igen - osv osv.....Som tur är, är det inte så väldigt kallt någon längre tid. Vattnet brukar hålla sig i fårhuset kring ett par minusgrader. Blir det kallare, får jag göra som ovan.

 

trottoarbonden

  • Inlägg: 60
Re:Vatten till utegångsfår
« Svar #10 skrivet: 02 feb-06 kl 02:27 »
fruset vatten till djuran har jag inte sett som ett problem,
jag åkte till en bonde och köpte ett plastfat som det har varit myrcyra i. Ca 120-140L, kapade det på längden, tio meter själv reglerande värmekabel, en planka och en passligt stor sten för att trycka ner värmeslingan. För att den ska stå stadigt så kapade jag ur en SJ-pall så den fick plats, spikade även fast klossar på sidorna av baljan så att den ligger stilla. Jag har inte haft några problem, även om  det         är  -30  grader ute.
MVH: Norrland


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

398 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser