Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Har jag uppfunnit en ny ost?  (läst 1395 gånger)

Mushi

  • Inlägg: 269
Har jag uppfunnit en ny ost?
« skrivet: 16 sep-09 kl 08:38 »
I lördags gjorde jag en vitmögelost (camembert-typ) enl receptet i Ingrid Dams bok. Man bryter inte ostmassan, utan gör tunna skivor av massan med en hålslev och lägger över i formen.

Jag har haft problem med den här varianten förr, vasslen avgår VÄLDIGT långsamt. Efter ett dygn (och vändning åtskilliga gånger) var osten ungefär tre gånger så stor som den borde – mycket vassle var kvar. Jag började bli trött på att vända den svårvända osten och visste inte riktigt råd. Bröt massan i formen med kniv, hällde av den vassle som frigjordes och packade ihop massan med handen. Lät den sedan stå i rumstemperatur ytterligare ett knappt dygn, vände många gånger. Sen la jag in ostskrället i en burk (på matta) i kylen. Har hällt av mycket vassle en gång, sedan har den varit ganska torr (inte torr, men inte heller stått i vassle).

Eftersom jag bröt om massa i formen så håller osten nu inte ihop perfekt, det har blivit en spricka (i samband med hantering, osten är tung och jag har inte greppat den försiktigt nog). Idag onsdag tänkte jag att den här är för misslyckad för att få uppta lagringsutrymme och jag orkar inte pyssla med den i 6 veckor, jag äter upp den om den smakar gott eller ger den till hönsen. Den luktar gott, väldigt friskt och syrligt. Smakade och konstaterade att den är som en fet och mjuk feta i konsistensen och smakar som Philadelfia-ost, fast med mycket mer djup och mognad i smaken. Jättegod faktiskt. En ny sorts färskost kanske?

ninna b

  • Gäst
SV: Har jag uppfunnit en ny ost?
« Svar #1 skrivet: 16 sep-09 kl 13:03 »
Grattis... hoppas att du har noterat väl hur du har gått tillväga så att du kan göra om ditt misstag igen.
 Annars kan du försöka med att ha ordentligt varmt där osten står och dränerar, det ebrukar hjälpa.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Har jag uppfunnit en ny ost?
« Svar #2 skrivet: 17 sep-09 kl 00:51 »
Ja, har man svårt att hålla tempen vid dräneringen så kan man dränera typ en en hink med någonting som fungerar som en ö att ställa formen på och hälla ljummet vatten runt om. Vattnet ska inte nå upp till formen! Funkar fint i vårkalla mjölkrum t.ex.

Och som Ninna säger. För alltid anteckningar. Ett lyckat misstag kanske man vill göra om :)

 

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Har jag uppfunnit en ny ost?
« Svar #3 skrivet: 18 sep-09 kl 07:54 »
JAHA, det är för svalt när vasslen inte vill ge sig av. Ska vara uppmärksam på detta. Konstigt ändå för i lördags var det varmt i köket. I vintras gjorde jag flera vitmögelostar eftersom vintertemperaturen i köket är ca 13 grader, perfekt för lagring av vitmögelost, och då hade jag inte detta problem vad jag minns. Men jag var säkert noga med att täcka över efter formningen iofs.

Ska testa att göra den misslyckade camamberten snart igen, den är redan nästan slut.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

603 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser