Det enda jag vet i frågan är att köttet kan få smak av gumpkörteln, vad det än är denna utsöndrar. Jag tycker att det smakar lever, maken tycker att det smakar Chanel no 5. Ingen av oss tycker om det, men det finns de som gör det. Efter första slakten tog vi alltid bort körteln försiktigt, och då blev köttet gott.
Mysk användes för att fixera och framhäva dofter (drog ut boken Parfym av Mandy Apfel ur bokhyllan och skummar lite), trots sin egen starka doft, innan myskhjorten dog ut. Lukten ska vara mycket stark, genomträngande och omöjlig att tvätta bort. Om mysk faktiskt doftar angenämt verkar tveksamt (författaren till nämnda bok har aldrig kommit över någon mysk att sniffa på), eftersom animaliska essenser sällan luktar direkt gott på egen hand.
Att själva myskankorna luktade något annat än anka (och ankgödsel i stora mängder) märkte jag aldrig av när vi hade myskor.