Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Återanvända russin i vintillverkning  (läst 1936 gånger)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Återanvända russin i vintillverkning
« skrivet: 12 sep-08 kl 13:57 »
När jag gjorde vin senast ingick det russin i receptet. Hade inget bra recept för så mycket vindränkta russin, så jag fryste in dem. Vad har egentligen russinen för funktion? Är de för sötman eller jäsningens skull? Kan jag använda de frysta russinen en gång till i vintillverkningen?

Om inte, är det någon som har ett bra recept för russinkaka med mycket russin i? Det blev lite geggigt sist, för de är ju inte direkt torkade längre.

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Återanvända russin i vintillverkning
« Svar #1 skrivet: 12 sep-08 kl 15:08 »
Vindränkta russin är en av ingredienserna i kakor av typen engelsk fruktkaka. Denna kaka har lång hållbarhet och passar utmärkt som julkaka. Min mamma har under alla år bakat dessa kakor och gett bort i julklapp till vänner och bekanta.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Återanvända russin i vintillverkning
« Svar #2 skrivet: 16 sep-08 kl 08:01 »
När jag gjorde vin senast ingick det russin i receptet. Hade inget bra recept för så mycket vindränkta russin, så jag fryste in dem. Vad har egentligen russinen för funktion? Är de för sötman eller jäsningens skull? Kan jag använda de frysta russinen en gång till i vintillverkningen?

Jag har också funderat på russinens funktion i vintillverkning och min tro(!) är att de framför allt tillför smaknyanser till vinet. Man kan ju ha olika sorters torkad frukt med och även självklart blanda olika sorters färska bär, frukt, te osv. Han, Niklas med fruktvinboken ;) skriver något om att det är just i blandningarna man skapar intressanta viner.

Jag skulle inte återanvända torkad frukt i vintillverkningen men som Pip skrev så är ju engelsk fruktkaka supersmarrigt! Det var ett bra tips istället för att förpassa dem till komposten som jag hittills gjort  :-[
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

 

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Återanvända russin i vintillverkning
« Svar #3 skrivet: 16 sep-08 kl 08:25 »
Ska fundera lite mera? Kaka har jag redan gjort tidigare, men resultatet blev inte så väldigt bra. Eller rättare sagt, jag skulle ha gjort fler kakor med mindre russin i. Dels är russinen lite för mosade och blöta och sen är de väldigt alkoholdoftande och dels var de helt enkelt för många. Letar efter ett bra recept för russinkaka med mycket russin i.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 1 användare
johber

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser