Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kan nybörjare verkligen rida med vilket bett som helst på hästen??  (läst 1692 gånger)

Jullan

  • Inlägg: 1036
    • Småland
    • Sevedstorp Rådgivning
Jag är ju inte så hemma på det här med bett och sånt, men jag reagerade lite igår när vi var på ridskolan (igen). Sonen hade en häst som inte varit på ridskolan tidigare, eller jag hade i alla fall inte sett den där innan. Den här hästen (någon slags B-ponny skulle jag gissa på) hade ett pessoabett, och jag har hela tiden trott att det är ett rätt skarpt bett, inte något som man sätter på en häst som ska ridas av 6-åringar. Dessutom höll den här stackarn på att rycka o dra med huvudet hela tiden, det måste ha gjort ont i munnen tänker jag.

Men jag kanske tänker helt fel? Det kanske är bra att hästarna reagerar snabbt utan att man behöver ta i tygeln så mycket? Men det funkade inte särskilt bra på den här hästen, tyvärr. Dessutom hade den en sån där nosgrimma som man spänner både ovanför o under bettet, jag vet inte vad det heter.

Vi använder bara ett vanligt rakt, oledat bett till vår ponny att både rida o köra på. Det verkar hon trivas jättebra med, Nu håller hon sällan på att konstra med munnen. Men jag antar att man inte har tid att hålla på och mixtra med betten på ridskolehästar, eller hur funkar det?
« Senast ändrad: 24 aug-08 kl 12:46 av Jullan »

Fritjoff

  • Inlägg: 368
Om ett pessoabett ska användas på en ponny som rids av en 6-åring eller ej... Ja. Hm. Men generellt...

Ridskolor har definitivt tid att mixtra med bett o dylikt. Även fast vi ridskolor tjänar pengar på att utnyttja stackars hästar(inget personligt till dig, det är bara en attityd som jag ser rätt så ofta), så är det ju faktiskt i eget intresse att ta hand om hästen och se till att den håller för ridning under en lång period. Vi drivs inte utav prestige, eller hur hårt den ska tränas inför den senaste prestige fyllda dressyr tävlingen som många privathästar lider utav. Vi drivs utav $$$, eller :- :- :-... Och då gäller det att hästen har rätt utrustning och mår bra faktiskt!

Min syster spenderar mycket tid på sadlar, träns, bett och annat för alla hästarna. Med så många ryttare på en häst så måste allt vara det bäst anpassade för den hästen, inte för ryttaren. Vissa hästar "känns" tröga i munnen, och ryttare drar då ofta hårdare. Vi har en häst som är så, och har fått sår i mungipan p.g.a detta. Där har vi tränat upp den med bett-löst träns istället och det har funkat jättebra. Men inte alla ryttare rider den hästen då man behöver mer erfarenhet för att använda det.

Så alla lösningar är bra lösningar om det gör att hästen går bra och mår bra.

Det är ett starkt bett, och jobbar på "hiss" effekt, inte hävstångs effekt. Hiss effekten gör ju att det inte finns något riktigt stopp, och det kanske inte är så bra med en 6-åring på hästen. Men är det en seriös ridskola, med seriösa hästmänniskor så kanske det finns en anledning till bettet.

Vildjäntan

  • Inlägg: 315
    • Värmland
    • StallSylvas hästgård
Citera
Så alla lösningar är bra lösningar om det gör att hästen går bra och mår bra.

Håller med dig Fritjoff ... det hästen fungerar bäst på...

Men till saken hör den att ett vanligt tränsbett som man i alla tider har sagt varit det skonsammaste mot hästens mun, faktiskt inte är så skonsamt...många hästar har fått broskbildning i lanerna & i gommen pga att bettet klämmer landera och blir som ett spett som går upp i gommen på hästen när man drar i tygeln.

När man drar i tygeln blir *V* et smalare och bettet klämmer i lanerna och trycker i gommen.
Det mildaste bettet ur synpunkt till hästens mun är antingen ett tredelat bett eller i vissa fall ett rakt bett.
Jag lever hellre ett år som varg än tusen år som får

Nina W

  • Inlägg: 4106
    • Värmland
Ridskolor borde ha två-tre träns till varje häst.

Det var ganska länge sedan jag var på en ridskola sist, men jag tycker dom kan kosta på sig två-tre
träns till varje häst beroende på vem som ska rida och vad den ska göra för något.
Några kanske är heta om man rider ut och då behövs ju ett skarpare bett, men man brukar inte låta
småbarn rida ut...

Jag tycker du ska påpeka det för ridskolechefen.

 

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
Ett gamalt talesätt. Ju mer utrustning och skarpare bet desto sämre rytare.

Personligen anser jag det som en brist att man använder såpas skarpa bett för utbildning av rytare.

De ridskolor som går med vinst är få. Ska en förening med många viljor styra, kan det bli så att ingen tar tag i saker fult ut.  :-\

Det fins en kunskaps brist på våra rid skolor, många satsar på bra ridlärare som kan förmedla hur man rider eller rider bra själv, men det är få som kan grunderna i att ta hand om och läsa av ett djur så att man kan förebygga skador.  Samt att det saknas mycket pedagogisk kunskap. Att kunna förmedla kunskap till rytare inom en grupp i olika nivåer, inlärningsgrad och med olika mål, på olika hästar/ponnyer.  Detta kräver kunskap och engagemang. 

Hur ofta har ni frågat efter ridskolelärarens och stallchefens meriter?  ??? Jag menar inte klubbens tävlings resultat/meriter, för det beror på föräldrarnas och extra tränarna, det är den stora skillnaden på vanlig ridskoleelev och en tävlingselev. För en tävlings elev och dess anhöriga vill ha resultat, annars byts tränaren ut.

Ni skulle kräva att lärare i skolan har kompetens och fungerar, men inte den ni betalar för på er fritid.
Jag menar inte att alla ska bli tävlings rytare! ;) Jag är en glad skogslufsare i dag,  ;Dsom absolut inte platsar på en tävling längre. :-[


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

656 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser