det går bra att skålla även linderöds grisar..
konsten är att ha tillräckligt och lagom varmt vatten...
72 grader skallde vara...
har man en pannmur så är det ganska enkelt... fyll pannmuren nästa full... elda tills vattnet kokar.. se till att skjut grisen då vattnet börjar koka...
innan du skållar häll i en hink ca 10 liter vatten...i pannmuren.. då är de lagom varmt...

vi brukar ha grisen på en bänk och hälla vatten på honom.. är de kallt ute så har vi handukar vi lägger över o häller vattnet på .. så att den inte kyls för snabbt.
häll på vattnet med en skopa..
prova att dra i borsten nät den släpper är det bara att sätta i gång o skarapa med skrap hornen.. eller en lagon slö kniv..
lättast är ju ryggen o buken... svårast är huvudet o fötterna..
så vi brukar börjar med att doppa fötterna i en hink med vatten .. håll ner dem i några minuter,, sen drar man loss klövarna... o skrapar fötterna.. sen doppar man ner huvudet i några minuter...
och skrapar...
de sista borsten brukar vi bränna bort med gasol..
det som är bra att skålla är ju att det blir mer kvar av grisen efter som man inte tar av huden...
då försvinner ju bara inälvorna så du får ju 70 % kvar av grisens levande vikt..
flår du den så försvinner ju hälften ungefär..
De är inte svårare att skålla linderödare än vanliga grisar...
det gäller bara att ha tillräckligt mycket vatten o lagom varmt..

Det går ju också bra att använda ett gammalt bad kar o lägga e gamal kätting under grisen som du sen drar fram o till baks med då borsten börjar släppa..
men du månse ha MYCKET vatten hela grisen måste ju helst täckas..
det går fortare att flå...