Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?  (läst 9094 gånger)

Daxberg

  • Gäst
Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« skrivet: 19 jan-08 kl 10:49 »
Hej!

Jag ska slakta en linderödsgalt för första gången. Jag undrar hur länge grisen ska hänga innan styckningen? När det sedan gäller själva styckningen undrar jag om ni brukar flå grisarna eller skållar ni dem i ett kar?

Vad finns det för annat som jag bör tänka på?

Tack för hjälpen

Denny

  • Inlägg: 29
    • Dennys svinstia
Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« Svar #1 skrivet: 22 jan-08 kl 15:35 »
Hej

Jag brukar låta dem hänga ungefär en vecka. 40 Dygnsgrader brukar vara lagom, i mitt tycke. Jag föredrar att flå mina grisar. Har aldrig själv provat att skålla dem, men jag har hört att det ska vara besvärligt.

/D

Johan P

  • Inlägg: 724
    • Skåne
    • Bokeslundsgården
Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« Svar #2 skrivet: 23 jan-08 kl 17:36 »
Jag har provat att skålla linderögrisar några gånger, men efter varge gång ångrar jag försöket och det slutar med att grisen blir flådd.
Om det är första gången du slaktar grisar så kan jag bara rekomendera att ta det lungt och inte stressa djuret.
Vi slaktar våra nu under vinterhalvåret och låter dem hänga i en vecka.

// Johan
Driver småbruk i Skåne tillsammans med min familj, Skånsk röda och Granemålakor, Linderödssvin, Klövsjöfår, Göingegeter och många olika fjäderfän http://bokeslundsgarden.wordpress.com/ Lite reklam för http://www.facebook.com/groups/356334151043263/ sidan för dig som gillar Svenska äkta kulturraser

RiverCottage

  • Inlägg: 224
    • Halland
Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« Svar #3 skrivet: 23 jan-08 kl 19:09 »
Flå - skålla inte.

Skålla brukar lämpa sig jättebra på grisar av "slaktsvin-ras" som gått inomhus och kort päls, men Grisar med lite mer päls blir ett j-kla jobb...

Sen instämmer jag med ovan talare - stressa inte.

Mitt tips är att locka djuret med en foderhink till avlivningsplatsen ( AVSKILLT från ev. gris-kompisar) Lägg maten en en liten hög och låt grisen smaska i lugnan ro..

Släpa och dra inte ut grisen..

Är det en stor galt så hade jag personligen använt geväret, med snabb möjlighet till att ladda om - OM utifall att något inte skulle gå som det var tänkt.
----------------------------------------------
Kommunjägare / Skyddsjägare / Viltkonsulent
Halland och Västra Götaland

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« Svar #4 skrivet: 25 jan-08 kl 19:11 »
det går bra att skålla även linderöds grisar..
konsten är att ha tillräckligt och lagom varmt vatten...
72 grader skallde vara...

har man en pannmur så är det ganska enkelt... fyll pannmuren nästa full... elda tills vattnet kokar.. se till att skjut grisen då vattnet börjar koka...  
innan du skållar häll i en hink ca 10 liter vatten...i pannmuren.. då är de lagom varmt... :)

vi brukar ha grisen på en bänk och hälla vatten på honom.. är de kallt ute så har vi handukar vi lägger över o häller vattnet på .. så att den inte kyls för snabbt.

häll på vattnet med en skopa..
prova att dra i borsten nät den släpper är det bara att sätta i gång o skarapa med skrap hornen.. eller en lagon slö kniv..
lättast är ju ryggen o buken... svårast är huvudet o fötterna..

så vi brukar börjar med att doppa fötterna i en hink med vatten .. håll ner dem i några minuter,, sen drar man loss klövarna... o skrapar fötterna.. sen doppar man ner huvudet i några minuter...
och skrapar...


de sista borsten brukar vi bränna bort med gasol..


det som är bra att skålla är ju att det blir mer kvar av grisen efter som man inte tar av huden...
då försvinner ju bara inälvorna så du får ju 70 % kvar av grisens levande vikt..
flår du den så försvinner ju hälften ungefär..

De är inte svårare att skålla linderödare än vanliga grisar...
det gäller bara att ha tillräckligt mycket vatten o lagom varmt.. ;D

Det går ju också bra att använda ett gammalt bad kar o lägga e gamal kätting under grisen som du sen drar fram o till baks med då borsten börjar släppa..

men du månse ha MYCKET vatten hela grisen måste ju helst täckas..

det går fortare att flå...
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

RiverCottage

  • Inlägg: 224
    • Halland
Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« Svar #5 skrivet: 25 jan-08 kl 19:21 »


Allt låter helt korrekt förutom "De är inte svårare att skålla linderödare än vanliga grisar..."

Avser du "vanliga grisar" att vara de vanliga rosa innomhusgrisarna, så är de rätt mycket lättare att skålla och avpälsa.
----------------------------------------------
Kommunjägare / Skyddsjägare / Viltkonsulent
Halland och Västra Götaland

 

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Slakta linderödsgris - Vad ska man tänka på?
« Svar #6 skrivet: 26 jan-08 kl 09:41 »
vanliga "ute grisar " men skära... ca 20 tal... och endel korsningar  med linderöd ca 30 tal och ca30 tal rena linderödare...
alla slktade vid lucia... ofta då i flera minusgrader.. men man håller sig varm med varmvattnet.. :D

Vi har bara haft utegrisar... ;)

Men som sagt.. det går fortare med att flå.. mendå får man ofta inte så mycket fett kvar på sitt fläskkött..

själv vil jag gärna ha lite fett på köttet ca 1 cm ialafall.. tex på julskinkan.. det blir saftigt o gott.. man kan ju skära bort de om man vill när man äter....



Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

531 gäster, 3 användare
javill, Radar, torpjens

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser