För att förstå det ekonomiska och skattemässiga kring skog så finns det en bok som heter "Skog" av Claes Tjäder och Staffan Seth.
Det finns många olika sätt att sälja avverkad skog. För dig som nybörjare kan det enklaste vara en sk rotpost, det betyder att du tar in (förhoppningsvis flera) anbud på skogen som skall avverkas och klart och tydligt får en siffra på vad nettot från avverkningen blir. Finns både för och nackdelar med det. De flesta erfarna skogsägare jag känner säljer alltid rotpost vid slutavverkning. Man bör väl få ett netto på 200-400:- per m3fub vid en slutavverkning. Jag har ärligt talat ingen aning, eftersom jag aldrig slutavverkat. Ta iaf in flera bud, så får du se vem som ligger högst.
Gör du en sk "förvärvsavverkning" kan du oskattat använda pengarna (ej momsen dock) till köpet av fastigheten (dvs lösa tillfälliga lån). Vid en framtida försäljning innebär det dock att du måste skatta för avverkningen då istället, och din sk räntefördelning under ägandet minskar, vilket kan höja skatten när du avverkar längre fram i tiden.
Som nybörjare kan du styra din webläsare till
http://www.kunskapdirekt.se/ och gå in under "Avverka". Där kan du bla titta under "Ekonomi" och "Avverka själv eller leja bort" för mer detaljer.
Även SkogsSverige har en liten frågelåda på
http://www.skogssverige.se/fragaom/ där man kan söka igenom 5000+ ställda frågor. Finns en del om avverkning, men i ekonomiska sammanhang så är oftast svaren "fråga någon annan".
När du väl har läst på om lite grunder enligt ovan, så är det ändå lämpligt att vända dig till en skogsägarförening eller skogskonsult för att gå vidare, men det skadar inte att ha läst lite först.
Lycka till.