Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kakao  (läst 15058 gånger)

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: kakao
« Svar #20 skrivet: 31 dec-12 kl 15:45 »
Varför tror du det är sämre kanel i påsarna i Sverige än i resten av världen? har du nåt belägg för den teorin?
I min lärobok i tropiska kulturväxters botanik från lantbruksuniversitetet (i Danmark i o för sig, det kanske är skillnad) står att det fram till 1970-talet förekom att man sålde andra och sämre arter av kanel under namnet kanel men sedan 1980-talet enbart den "riktiga".  Jag minns även att det brukades stå vetenskapliga namn på kryddpåsarna i Danmark.  Med anledning av denhär tråden kollade jag på kanelpaketet och det står inget namn och jag kollade även "Santa maria"s hemsida och där står inte heller vetenskapligt namn. Dock tycker jag inte jag märker någon skillnad på smaken på kanelet i påsarna här jämfört med det jag växt upp med i DK.

För att spä på förvirringen säger livsmedelsverket:



Varifrån kommer kanel?
 
Kryddan kanel är barken från kanelträdet. Det finns flera kanelarter, till exempel Cinnamomum zeylanicum Blume (ceylonkanel) och Cinnamomum aromaticum Nees (cassiakanel).
 
Vad är kumarin?
 
Kumarin är ett ämne som finns naturligt i bland annat kanel. Mängden kumarin i kanel kan variera beroende på vilken kanelart som använts. Cassiakanel innehåller mer kumarin än ceylonkanel. I de kryddburkar och bakverk som finns i Sverige används allra oftast cassiakanel.
 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #21 skrivet: 31 dec-12 kl 17:11 »
Kanel i hela rullar går att se och smaka skillnad på. Besk kanel i affärens kryddburkar smakar som det jag är uppvuxen med; grötkrydda.
"Äkta" kanel smakar annorlunda.
Dansk kaneltradition har jag inte anledning att uttala mig om.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

padus

  • Inlägg: 125
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #22 skrivet: 02 jan-13 kl 22:11 »
Tänkte först svara något helt annat utan att ha läst resterande inlägg efter svaret från Byracka.

Kanel i sverige är vad vi känner till som kanel, oavsett om det är så det är känt i övriga världen. SÅ, vi kanske ska släppa den diskussionen eller skapa en ny tråd, för visst handlar detta om kakao?


http://www.mediabanken.se/ICA/ICAHandelWS/image.aspx?opvno=oqN5TxlpPUc2zdD%2BCRmgLw%3D%3D&itype=jpg300p

pyromanen

  • Gäst
SV: kakao
« Svar #23 skrivet: 03 jan-13 kl 11:00 »
Efter att ha googlat runt så får jag ju ge med mig när det gäller att det i Sverige verkar vara mest cassiakanel i kanelen.  Att det skulle vara anorlunda i resten av världen är lite svårare att hitta. Och om Danmark numera också har cassiakanel i påskarna får jag väl kolla upp när jag kommer dit nästa gång  :). Att kalla cassiakanel för cassia det verkar dock heltknasigt. Ungefär lika språkligt fel som att kalla en benzinmotor för benzin. Cassia är ett helt annat släkte.
Nu lovar jag att inte skriva mer om kanel i cacaotråden  o:)

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #24 skrivet: 15 apr-14 kl 16:00 »
På semestern på Costa RIca i jan detta år smakade jag på "rå kakao". Man torkar kakaobönorna (som sitter inuti en frukt omgivna av slem  :P ),
de trokas i tre dagar och fermeteras i tre dagar. Därefter maler man dem till ett mycktet smakligt kakaopulver/flarnaktigt. Trots att det var 100 % kakao så var den mild, söt och smakrik. Inte alls som den räliga 70% bittra mörka chokladen man köper för dyra pengar. Det går inte att jämföra.
Problemet är väl att kakaoträdet vill ha 25 grader med gärna dagliga ljumma regnskurar.
Jag plockade med mig ett par kakaobönor som jag höll fuktiga i en sevett och lade i vatten rätt länge. Det växte ut en enormt lång rot och hade vansinniga problem att kläckas ut sina blad ur den förhårdnade bönan. Bladen som äntligen kommit fram är nu ljusa och transparenta och ser ut att dö vilken sekund som helst. Roten har nog blivit 15 cm lång och stammen lite kortare.
Undrar om den behöver mer krut i jorden, borde väl ducshas dagligen och sättas in i ett glashus för luftfuktigheten - skulle säkert vilja ha en av mina grisvärmelampor också  ???
Det känns ju lite sorgligt om den inte skulle klara sig nu när sommaren är framför oss med värme (förhoppningsvis)
Har något ett gott råd för mina små plantor?  :-[


 

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: kakao
« Svar #25 skrivet: 15 apr-14 kl 17:47 »
Jag tror nog att det huvudsakligen är cassiakanel som säljs i Sverige se t ex

http://iloapp.bestofsrilanka.se/blog/leifandfahmy?ShowFile&doc=1383159674.pdf

Och i Finland menar motsvarigheten till Livsmedelsverket 2013 att:

"Kanelen som saluhålls i Finland och på annat håll i Europa är huvudsakligen kassiakanel, som oftast innehåller kumarin i en halt på 2 000 - 3 000 mg/kg och i den mer sällsynta och dyrare ceylonkanelen är kumarinhalterna betydligt mindre. "

http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information+om+livsmedel+/livsmedelsfaror/naturliga+toxiner+i+livsmedel/kumarin+i+kanel/projektet+kunarin+i+kanel+2012



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

522 gäster, 2 användare
Torkel, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser