På semestern på Costa RIca i jan detta år smakade jag på "rå kakao". Man torkar kakaobönorna (som sitter inuti en frukt omgivna av slem

),
de trokas i tre dagar och fermeteras i tre dagar. Därefter maler man dem till ett mycktet smakligt kakaopulver/flarnaktigt. Trots att det var 100 % kakao så var den mild, söt och smakrik. Inte alls som den räliga 70% bittra mörka chokladen man köper för dyra pengar. Det går inte att jämföra.
Problemet är väl att kakaoträdet vill ha 25 grader med gärna dagliga ljumma regnskurar.
Jag plockade med mig ett par kakaobönor som jag höll fuktiga i en sevett och lade i vatten rätt länge. Det växte ut en enormt lång rot och hade vansinniga problem att kläckas ut sina blad ur den förhårdnade bönan. Bladen som äntligen kommit fram är nu ljusa och transparenta och ser ut att dö vilken sekund som helst. Roten har nog blivit 15 cm lång och stammen lite kortare.
Undrar om den behöver mer krut i jorden, borde väl ducshas dagligen och sättas in i ett glashus för luftfuktigheten - skulle säkert vilja ha en av mina grisvärmelampor också

Det känns ju lite sorgligt om den inte skulle klara sig nu när sommaren är framför oss med värme (förhoppningsvis)
Har något ett gott råd för mina små plantor?
