Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stearin runt hemmagjord ost?  (läst 6119 gånger)

rotsta97

  • Inlägg: 5
    • Västerbotten
Stearin runt hemmagjord ost?
« skrivet: 05 nov-13 kl 14:46 »
Håller på att experimentera med hemmagjorda ostar. Skulle vilja hitta något enkelt och billigt sätt att klä in ostarna inför långförvaringen. Kom då att tänka på stearin. Äkta stearin är väl inte giftigt och man skär ju ändå bort det innan man äter osten. Har beställt ostwax man stearin vore så behändigt då man kan köpa det billigt på affären. Har testat det på två ostar, vågar man äta dem om ett år? Har någon annan testat stearin?

Håning

  • Gäst
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #1 skrivet: 05 nov-13 kl 14:53 »
Håller på att experimentera med hemmagjorda ostar. Skulle vilja hitta något enkelt och billigt sätt att klä in ostarna inför långförvaringen. Kom då att tänka på stearin. Äkta stearin är väl inte giftigt och man skär ju ändå bort det innan man äter osten. Har beställt ostwax man stearin vore så behändigt då man kan köpa det billigt på affären. Har testat det på två ostar, vågar man äta dem om ett år? Har någon annan testat stearin?
Är det inte bättre med honungs vax istället  det är ju en ren natur produkt .

Friherre på land och sjö

  • Inlägg: 22
  • Tror på ett liv före döden, allt annat får vänta!
    • Skåne
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #2 skrivet: 05 nov-13 kl 15:10 »
Hm!

Jag skulle vara lite fundersam på om det är en god ide.

Fick fram detta svar från Giftinformationscentralen: http://www.giftinformation.se/AlphaList.asp?ArticleID=11502&CategoryID=6289&pDisplayType=0

Men i så fall får man använda varudeklarerade stearinljus vart man litar på producent och försäljare.

Paraffin ingår i framställning av stearinljus, och paraffin har länge varit använd i samband med konservering av sylt.

http://www.spisa.nu/3.20276/varufakta/om-paraffinering/



Håller med Castro.

Det skulle väl också bli ganska dyrt med stearinljus.

Ost är gott

hälsning
Martin


Karlsdotter

  • Inlägg: 1494
    • Ångermanland
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #3 skrivet: 05 nov-13 kl 15:46 »
Bivax är inte så rent som mankan tro . Man återanvänder ju vaxkakorna år efter år och behandlar bina med kemikalier mot sjukdomar och skadedjur . Sedan kan även honungen innehålla gifter som ex botulintoxin , därför ska man tex inte ge små barn honung . Och finns det rester av honungen eller kemikalierna använda i biodlingen kvar undrar jag hur rent det vaxet är ? Ost är ju ett fint substrat för att odla bakterier .

Gilbert

  • Gäst
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #4 skrivet: 05 nov-13 kl 17:14 »
Avtäckningsvax från bigårdar som använder organisk bekämpning är lika bra som KRAV-vax och duger bra till att smälta och hälla över en ost.
Du vänder sedan på osten när vaxet stelnat helt och häller från andra hållet och du är klar.
Bivax som är hyggligt rent kostar ca 70-80 sek/kg. Billigare än så kan du inte få det.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #5 skrivet: 05 nov-13 kl 17:28 »
Jag misstänker att stearin inte är lika tätt som paraffin, och därför tillåter osten att torka mer än paraffinet.

Gilbert

  • Gäst
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #6 skrivet: 05 nov-13 kl 17:30 »
Avtäckningsvax från bigårdar som använder organisk bekämpning är lika bra som KRAV-vax och duger bra till att smälta och hälla över en ost.
Du vänder sedan på osten när vaxet stelnat helt och häller från andra hållet och du är klar.
Bivax som är hyggligt rent kostar ca 70-80 sek/kg. Billigare än så kan du inte få det.

Är osten liten kan du t o m doppa den på sidan i vaxet, vända och ta andra sidan. Vax är drygt 60 grader varmt, men var försiktig ändå.

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #7 skrivet: 05 nov-13 kl 20:12 »
Håller på att experimentera med hemmagjorda ostar. Skulle vilja hitta något enkelt och billigt sätt att klä in ostarna inför långförvaringen. Kom då att tänka på stearin. Äkta stearin är väl inte giftigt och man skär ju ändå bort det innan man äter osten. Har beställt ostwax man stearin vore så behändigt då man kan köpa det billigt på affären. Har testat det på två ostar, vågar man äta dem om ett år? Har någon annan testat stearin?
stearin funkar inte, i alla fall inte om det är rent stearin. det blir inte mjukt utan hårt och sprött när det stelnar. däremot går paraffin jättebra. jag penslade en gång i tiden våra ostar med det. det håller tätt och ostarna torkar inte ut. doppa funkar säkert också, men man behöver då en större mängd paraffin och ett lämpligt kärl.
blandningar av paraffin och bivax eller ren biva borde funka bra. jag har inte testat eftersom bivac är dyrare. å andra sidan är det helt naturligt.

rotsta97

  • Inlägg: 5
    • Västerbotten
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #8 skrivet: 06 nov-13 kl 19:09 »
Problemet är att paraffin inte är en ren naturprodukt vilket rent stearin är. Rena stearinljus på Ica Maxi kostar ca 35 kr/kg(Jag vägde dem dock inte i affären så jag vet inte det exakta priset). Sylt paraffin är många gånger dyrare än så. Bivax är inget som jag kan köpa på Maxi utan måste beställas så då kan jag lika gärna köpa ostvax som är billigare.

Att smälta ett par stearinljus i en kastrull och doppa ner en 500g ost fungerade utmärkt. Frågan är dock hur osten smakar efter lagringen? Just nu ser de ut som vita tvålar :)

 

lichiplommon

  • Inlägg: 547
    • Hälsingland
SV: Stearin runt hemmagjord ost?
« Svar #9 skrivet: 07 nov-13 kl 22:35 »
Problemet är att paraffin inte är en ren naturprodukt vilket rent stearin är. Rena stearinljus på Ica Maxi kostar ca 35 kr/kg(Jag vägde dem dock inte i affären så jag vet inte det exakta priset). Sylt paraffin är många gånger dyrare än så. Bivax är inget som jag kan köpa på Maxi utan måste beställas så då kan jag lika gärna köpa ostvax som är billigare.

Att smälta ett par stearinljus i en kastrull och doppa ner en 500g ost fungerade utmärkt. Frågan är dock hur osten smakar efter lagringen? Just nu ser de ut som vita tvålar :)
jag är förvånad. går inte vaxhöljet sönder vid minsta påfrestning? vitsen med paraffin eller bivax är att båda är böjliga så de anpassar sig om osten trycks lite eller så. stearin tycker jag borde vara jättekänslig om inte du har lagt på ett jätte lager. men i och för sig har jag inte testat utan utgått ifrån min 'känsla' för materialen. sådet kanske funkar i alla fall


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

519 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser