Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ockra.  (läst 3034 gånger)

DiselDoris

  • Inlägg: 816
    • Södermanland
Ockra.
« skrivet: 15 jan-14 kl 19:20 »
Är jättenyfiken på att testa att odla okra men jag har ingen aning om ifall den är god eller om det är svårt att odla.
Jag har letat i alla möjliga butiker här onkring för att kunna provsmaka, men nej. Det finns inte.
Är det någon som har erfarenhet av den?
« Senast ändrad: 15 jan-14 kl 19:43 av Startskott »

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Ockra.
« Svar #1 skrivet: 15 jan-14 kl 19:46 »
Har sett den i asiatiska affärer. Kanske kan man också hitta den i någon saluhall. Har inte odlat den men den odlas nog som ingefära.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Ockra.
« Svar #2 skrivet: 15 jan-14 kl 20:13 »
Okra stavas det, så blir den kanske lättare att hitta.

gråkråka

  • Inlägg: 174
    • Blekinge
SV: Ockra.
« Svar #3 skrivet: 15 jan-14 kl 20:13 »
Brukar finnas fryst på Citygross och ibland även Coop.

Jag odlade okra i somras i väldigt varmt växthus. Blev ingen jätteskörd, men de jag fick åkte i gumbo-grytan :)
Nihil novi sub sole.
Hellre inre utveckling än yttre inveckling.
Livet består mestadels av logistik och transaktioner, men ävenså av däribland strödda ögonblick av sällhet...

DiselDoris

  • Inlägg: 816
    • Södermanland
SV: Ockra.
« Svar #4 skrivet: 15 jan-14 kl 21:22 »
Jag såg det Anders :)
Jag har letat på nätet och det ända jag kom fram till är att Impectas  sort Clemons Spinelessvinte är den bästa, det ska finnas en annan sort som funkar lite bättre här. Ska man odla i växthus eller på friland? Bor i zon 3-4, förmodligen mera 3. Vilken typ av jord? Jag kunde läsa mej till att den helst inte ska planteras om, då kan den sluta växa, så det vore bra att veta om man ska så direkt i växthuset, eller om man kan så i något som man kan gräva ner helt, typ tidningspapperskruka eller nåt annat sätt. Ska försöka hitta frön till den andra sorten, Cajun Delight och prova. Synd att det inte finns mer att läsa om den.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14974
    • Östergötland
SV: Ockra.
« Svar #5 skrivet: 15 jan-14 kl 22:05 »
Har du sökt på engelskspråkigt? I Sverige är det nog ingen vanlig växt. Titta här t ex:   http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/growing-okra

Läste nyligen en bok om Amerikas södern, och okra verkade vara något de åt.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Ockra.
« Svar #6 skrivet: 15 jan-14 kl 22:37 »
Jo så är det nog. Själv är jag inte särskilt intresserad av växten utan bidrog bara med stavningen (som gäller även på engelska).

Jag föredrar klimatanpassade växter, som äpplen, pumpor, kålrötter, lök, potatis och morötter.   ;)

Fast jag skulle gärna odla te, bananer, apelsiner och (söta) vindruvor  :P

Nåja, det är väl inget fel på lite världshandel?   8)

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Ockra.
« Svar #7 skrivet: 15 jan-14 kl 23:19 »
Oj, nu blandade jag ihop okra med gurkmeja  :o. Det är gurkmeja som odlas som ingefära. Okra är väl släkt med hibiscus? Inte säker. I alla fall finns färsk och fryst okra också att köpa i asiatiska affärer och i saluhallar. Har smakat okra en gång och det gör jag aldrig om. Inte för smakens skull, men...gjorde en gryta på blandade grönsaker och hade i okra. Det blev alldeles slemmigt. Som något man hostar upp. Höll på att spy och fick slänga alltihop. Okra används för att reda med och dom som äter det är väl vana och tycker att det är ok. Kanske att jag är ovanligt känslig.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14974
    • Östergötland
SV: Ockra.
« Svar #8 skrivet: 15 jan-14 kl 23:37 »
Jag får prova, hittade ett recept och jag har aldrig smakat okra.  http://www.tasteline.com/Recept/lamm-_och_okragryta

Låter inte som att det skall bli slemmigt.

sonja på slätten

  • Inlägg: 2924
    • Halland
SV: Ockra.
« Svar #9 skrivet: 16 jan-14 kl 07:59 »
Jag håller med miss T.
När vi bodde i LA köpte jag okra av misstag,  trodde det var någon sorts zuccini.  Hemskt slemmigt och oaptitligt.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.

Peter81

  • Inlägg: 115
    • Södermanland
SV: Ockra.
« Svar #10 skrivet: 16 jan-14 kl 20:47 »
Mina arabiska kollegor säger att man ska skölja igenom den väldigt noggrant för att slippa stärkelsen.

 

sprangskiss

  • Inlägg: 35
    • Skåne
SV: Ockra.
« Svar #11 skrivet: 18 jan-14 kl 22:06 »
Hittar du små okra (finns t.ex. på burk) så blir de inte slemmiga, de stora frukterna blir slemmiga inuti, dem skall man helst rensa först. Problemet med att odla okra i sverige (utomhus) är att de kräver en lång växtsäsong och gillar inte alls att bli omplanterade när de väl kommit igång. I övrigt vacker växt som inte genererar jätteskördar här, heller ingen smaksensation, men kul att prova. I indiska recept heter det bhindi


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

518 gäster, 3 användare (1 dolda)
addebadde, MickeMård

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser