Ni både har uppfattat saker rätt, och krånglar till andra..

Först och främst blir ni båda automatiskt näringsidkare om ni står på gården tillsammans, så det är inget man behöver fundera över.
Teoretiskt kan man ju då köra 'varsitt race' och lämna in två kompletta deklarationer som tar upp de intäkter och utgifter man tycker sig ha haft, och delar lånen och räntorna lika.
Som du själv var inne på så blir ju detta ett kludd att hålla reda på vem som köpt vad, och man får hålla på med dubbla bokföringar.
Därför gör man ju vanligen så att en står som redovisningsansvarig och momsregistrerad för verksamheten och deklarerar sidan 1 på NE-blanketten. Då får man ju lägga in de räntor som belöper på gården, så man får ett rätt resultat.
Då har man fått fram ett resultat för det hela och det delar man upp mellan sig på sidan 2. är det då förluster så delas ju förlusten på personerna och man kan utnyttja 5-årsavdraget var för sig.
Här gäller det ju att planera så man lägger störst del av eventuella underskott på den person som bäst kan utnyttja dom, dvs som betalar in skatt från annat arbete.
Förutsättningen för att kunna göra så här är att ni är gifta, eller sambo med gemensamt/ma barn.
Fördelen är ju en enkel bokföring där uppdelningen bara sker i det sista steget i deklarationen.
Vill andra personer än gifta eller sambos med barn, driva ett företag tillsammans, så är man hänvisad till enkelt bolag eller handelsbolag.
( ett handelsbolag är ju i princip två enskilda näringsidkare som driver en verksamhet ihop)
Ett enkelt bolag är i princip likadant som ett handelsbolag, men ser ut att ha lite enklare regler. Liksom handelsbolaget är inte det enkla bolaget självt F-skattaren, utan delägarna.
Vanligt är att t.ex syskon eller förälder/barn, driver jordbruk i enkla bolag.
Deklarationsblanketterna för handelsbolag är en rysare i början, men när man väl kommit underfund med den så funkar det också.