Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  utegrisar  (läst 1977 gånger)

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
utegrisar
« skrivet: 03 jul-13 kl 07:50 »
Planerar att skaffa grisar till slutet på augusti. Tänker primärt att ha 2 st som slaktgrisar för att se om vi trivs med gris o så småningom kanske ha en egen sugga.
Min fråga är vilka raser som klarar av en småländsk vinter med ett mindre isolerat grishus som enda hjälpmedel. Linderöd så klart men verkar lite svårt att få tag på o lite onödigt att ha genbanksgrisar som slaktgris.
Lättare att få tag på profuktionsgrisar. Men kommer de att klara vintern?

Existens

  • Gäst
SV: utegrisar
« Svar #1 skrivet: 03 jul-13 kl 09:10 »
'Vanliga' grisar klarar utan problem själva kylan även om huset är oisolerat. Det går ju åt en hel del halm dock, så dom kan gosa ner sig.

Det tråkiga tycker jag i så fall är all blöta och lera, och går dom i lervälling upp till buken, så mår inte lederna bra. Själv mådde jag konstant dåligt från november till mars när jag hade grisar ute, det var inget nöje att se dom.

Får du dom i augusti så är dom ju dessutom små när kylan och regnen kommer, och behöver då ordentligt med bra foder för att inte stanna av helt i växt.

Varför skaffar du dom inte i mars-april och slaktar till hösten?

Då kan dom ha det så här  :)

Nina W

  • Inlägg: 4107
    • Värmland
SV: utegrisar
« Svar #2 skrivet: 03 jul-13 kl 10:11 »
Min ena bror har utegrisar uppe i Ångermanland. Där är ju vintern kall men vår och höst är det lervälling i hagen, tyvärr. Han hade inte tänkt på att dom gärna äter en massa hö och halm, går åt mycket mer än han tänkt. Bäst är att kasta åt dom en hög i skymningen. Då äter dom en del och bäddar med resten och käkar upp bädden nästa morgon... Enda sättet att undvika att det blir lerigt är att göra en dränerad, hård hage med grovt, vasst grus i botten som  inte är behagligt att böka i och vanligt grus över. Inte kross överst, det är för vasst. Det har hänt att han tagit in en sugga med kultingar i ladugården på vår eller höst för att hagen varit för elendig för dom små nassarna.

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
SV: utegrisar
« Svar #3 skrivet: 03 jul-13 kl 13:04 »


Varför skaffar du dom inte i mars-april och slaktar till hösten?


Ja det hade klart varit bättre att ha dem pp sommarhalvåret. Att jag tänker skaffa dem nu är för att jag kommer att vara helt ledig under hösten o därför ha gott om tid att bekanta mig med rollen som grisägare.

Har tillgång till en väldigt stor åker att ha dem på så jag har möjligheten att anlägga en väldigt stor hage vilken kanske håller sig lite mindre lerig längre tid eller alternativt göra flera inhägnader som jag kan skifta mellan. Bägge alternativen är dock kostsamt både ekonomiskt o tidsmässigt. Men kanske en lösning att fundera på?

Existens

  • Gäst
SV: utegrisar
« Svar #4 skrivet: 04 jul-13 kl 10:15 »
Det är mest jorden som spelar roll, och det bästa är ju förstås en sandig eller grusig höjd. På vintern rör dom sig mest mellan hyddan, matstället och vattnet, så det hjälper knappt att ha en stor hage. Dessutom är det besvärligt när eltråden blir nersnöad..
Men har du en torr och fin höjd så kan det funka.

Sen har man ju vattnet att fundera över.. inte alltid så lätt att lösa på ett hyfsat enkelt sätt. Dom har ju sönder det mesta man försöker bygga.
Har du ingen lada eller nåt där dom kan bo på vintern? Med en liten hage utanför bara, så dom får ett val.

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
SV: utegrisar
« Svar #5 skrivet: 04 jul-13 kl 13:47 »
Ja det blir ju arbetsamt att hålla tråden snöfri med för stor hage.
Har dåligt med möjligheter till inomhusboende.
Kanske blir väl stort projekt för en grisnybörjare  att börja med vintergrisar. Pust.

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: utegrisar
« Svar #6 skrivet: 04 jul-13 kl 16:24 »
Nejdå! Tappa inte sugen nu. Min erfarenhet är att grisar inte rymmer särskilt mycket i knädjup snö ändå. Desdutom vet fom väldigt noga var tråden är. Så illa att det brukar vara svårt att få över en gris där tråden har gått...::) Det som är jobbigast på vintern är att gå dit vatten. Jag springer med 20 liter varmvatten flera gånger om dagen....och har provat alla tänkbara kreativa konstruktioner för frostfritt vatten. ...;)
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

 

Drutten

  • Inlägg: 59
    • Uppland
SV: utegrisar
« Svar #7 skrivet: 14 jul-13 kl 22:54 »
Du kommer inte att ångra dig om du skaffar grisar. Dom är helt underbara.... ;D
Mitt förslag är att du gör en mindre hage att ha dom i och när den är uppbökad eller bara lera så flyttar du dom till en ny. Bygger du en hydda så kan du ju ha 4 olika ingångar, en på varje sida, med en ny hage vid varje ingång, som du öppnar och stänger vid behov. Maten är viktig på hösten/vintern så dom kan ansätta fett, den skyddar ju mot kylan och naturligtvis mycket halm. Angående vatten så har jag en bitnippel till mina med en värmekabel i slangen. Funkar jättebra tills det blir minus 20 grader, då får jag värma munstycket med varmluftspistol.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

570 gäster, 2 användare (1 dolda)
Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser