Ja, växelströ är nar man inte gödslar ut alls vissa dagar utan bara strör nytt eller bara slänger ut den värsta skiten och strör rent ovanpå, och sen regelbundet kör ut hela bädden innan den börjar brinna, det är väl det vanligaste vad gäller höns.
Tyvärr oxå det sämsta då det är den bädd där bakterier har bäst chans att utvecklas och det är tor del gödsel i det hönsen sprätter och badar i och även kan bli fuktigt av vattennipplar/automater
(främst om man har ankor som det bli slabb runt vatttnet)
Sen har du stalbädden, där man dagligen tar ut skiten, men låter det blöta ligga kvar och strör rent ovanpå, vilket är vanligt till hästar.
Bäst är friströ, att man strör ett tunt lager med finfördelat strö som spån, torv el hackad halm och sen varje dag gör rent med tex en kratta och strör på ett nytt tunt lager.
Djupströ, där man inte gödslar ut alls på lång tid, ofta inte på hela vintern, utan bara strör nytt och låter bädden brinna är fantastiskt till djur som urinerar i bädden, då den blir blötare och brinner ihop bra. Till höns blir den ofta för torr, och skitig och full med bakterier samt är inbjudande för råttor och ohyra.
Djupströ till höns brukar bli för torr om man strör mycket, och strör man så lite så att den brinner ihop så blir den kladdig på ytan, ohygienisk och luktar riktigt vedervärdigt.
Djupströbädd lämpar sig till tunga djur (tex kor) på kalla öppna lösdrifter, dom behöver ligga mjukt och har nytta av värmen från bädden när det är kallt ute.