Självklart betyder miljön mycket. Bra foder, en trygg men stimulerande miljö, bra reden, att man plockar undan äggen är faktorer som spelar roll för värpningen. Och såklart åldern på ankorna. De värper bäst sin första värpsäsong, så om alla dina är kläckta förra året, är det en viktig faktor som gör att de värper bättre än ankor i en grupp med blandade åldrar.
Om man missar att plocka undan ägg, och om redet är mysigt, samtidigt som den yttre miljön inte är så kul, så ökar chansen/risken för att de ruvar.
I alla grupper finns det individer som inte är rastypiska på ett eller annat sätt. De bör man såklart inte avla på, om man kan undvika det. Och att någon ställer ut är ingen garanti för att de håller sina djur på ett optimalt sätt, eller att de selekterar på ett bra sätt. De kanske BARA värdesätter de saker som mäts på utställning, och missar produktionsegenskaperna. Då får de ett vackert men värdelöst djur i mina ögon. Men smaken är olika.