Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  nybörjarfrågor om ankor-TACKSAM FÖR SVAR!  (läst 2612 gånger)

tezzano

  • Inlägg: 8
    • Östergötland
nybörjarfrågor om ankor-TACKSAM FÖR SVAR!
« skrivet: 13 apr-13 kl 12:35 »
Är sugen på att skaffa pekingankor och har en del frågor då jag är totalt oinsatt i ämnet, mycket tacksam för lite kunnig hjälp inom området! :D

1) Om man mest vill ha ankorna som sällskap och ev. ägg, kan man ha 2 honor tillsammans eller bör man ha en drake ändå som håller lite "ordning" på flocken?

2) Tanken är att vi ska bygga ett mindre ankhus samt ha en inhägnad i anslutning till detta, där de kan få gå dagtid när vi inte är hemma, övrig tid tänker jag att de ska få vara fri på vår tomt (bor på landet), hur har ni inhägnat gården för dem, bör det vara nät som tak som skydd mot rovfåglar eller är de sällan rovfåglar tar vuxna ankor? Hur högt bör staketet vara ? hur djupt gräver ni ner hönsnät i backen för att skydda mot att räv gräver sig in? Känns ju som att de inte går att helt gardera sig mot rovdjur, framförallt inte då de kommer att gå lösa på tomten mycket när vi är hemma, olyckan kan ju lika gärna ske då, men man vill ju ändå göra vad man kan, men i mina ögon är en anka så stor så de kanske inte är så stor risk att rovfåglar tar dom, eller??

3) om vi köper ällingar som är ca 3-4 veckor, vad ska de ha för mat? Hört att ällingar inte klarar att bada förrän de utvecklat fjädrar ordentligt, att de lätt kan frya ihjäl, men HUR känsliga är de? behöver man bli orolig för att de är ute om de regnar och inte har ngn mamma/lampa som kan värma dom?

Tar gärna emot bilder på era ankhus och inhägnader, om ni har tak eller ej o.s.v



ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: nybörjarfrågor om ankor-TACKSAM FÖR SVAR!
« Svar #1 skrivet: 13 apr-13 kl 16:39 »
1) Det går utmärkt att ha bara honor.

2) Jag har 110 cm högt nät kring mina ankor, med en trallbräda längs marken, som nätet är fäst i. Kommer även att ha en eltråd på utsidan för att hindra rävar och hundar från att ta sig in. 100%-igt är det inte, men rimligt säkert, och då kan man kosta på sig att ha stora inhägnader, när det inte blir så dyrt. Rovfåglar är sällan ett problem för vuxna ankor, det är i allmänhet bara örnar som kan ta dem.

3) Du ger den startfoder till kycklingar, som du sedan gradvis blandar med spannmål, vete är bäst till växande ällingar. 3-4 v gamla ällingar bör du inte ha ute, de behöver en mamma eller en värmelampa. Jag har mina i typ hönstraktorer, med täckande plåttak, tills de är 4-5 v om de har ankmamma. Är de maskinkläckta har de värmelampa tills de är ca 4 v, sedan får de vara ute dagtid, om vädret är bra, men är inne på nätterna.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

 

LasseDalom

  • Inlägg: 1025
    • -
SV: nybörjarfrågor om ankor-TACKSAM FÖR SVAR!
« Svar #2 skrivet: 13 apr-13 kl 23:48 »
1. Inga problem, däremot kan en ensam anka må ganska dåligt.

2. Jag har dem i hönsgård. Grävskyddet är inte superviktigt om de får vara instängda om nätterna. (då eventuella rävar gräver)  Sätt dock på nåt över, jag har mist en eller två blåankor till ormvråk alt. duvhök. MEN överdramatisera inte det här med rovdjur, det är lätt att man gör det om man läser för mycket här.

3. Nåt köpefoder om du vill, annars matrester och krossad säd. Badar älskar de att göra ganska tidigt. Småällningar behöver mamma eller värmelampa. Men slappna av, är du uppmärksam och tar dig tid med djuren så märker du sådant här. Frusna ällingar klumpar ihop sig. Var lyhörd, dina ankor säger till vad de vill ha.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

458 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser