Jag gjorde maskrosvin för tre år sen med köpejäst och det blev bästa vinet hitentills! Har 2 flaskor kvar av det tror jag. Kan posta loggen här med recept. Tog ungefär 50 dagar från att jästen tillsattes till att vinet var i flaskan. Det enda jag eventuellt ska ändra på inför nästa gång är kanske dubbelt så stor mängd maskrosor i samma volym. "ploppen" är från jäsröret på jäshinken

2,6 kg socker (17x15(% alkohol i slutet)x10(liter))
40 oechslegrader (800/2.7/8 = 38)
Recept (10 L):
400 g maskrosblomblad
2,6 kg socker fördelat på 0,8 kg dag 1 och 1,8 kg dag 4.
3 apelsiner (riv yttersta skalet sen pressa juicen)
2 citroner (riv yttersta skalet sen pressa juicen)
Borde ge ca 40 oechslegrader vid starten med 8 liter vatten. Bör ge ett vin med ca 15 % alkohol.
Förlopp:
Jäst tillsattes 20070609 23:00.
10 h efter att jästen tillsattes: 6 plopp i minuten.
16 h: 15 plopp i minuten.
63 h: 7 plopp i minuten, kollade med en hydrometer och den visade 0 så jag tillsatte 1,8 kg socker. 3 h senare är det 28 plopp i minuten.
Dag 5: 31 plopp i minuten.
Dag 9: 16 plopp i minuten.
Dag 10: Tappade om vinet och hällde bort bottensatsen. Kvar blev 9,5 liter. Började jäsa ganska omgående i långsamt tempo.
Dag 12: 6 plopp i minuten.
Dag 14: 4 plopp i minuten.
Dag 16: 3 plopp i minuten.
Dag 18: 3 plopp i minuten.
Dag 19: 2 plopp i minuten.
Dag 21: 1 plopp var 45e sekund.
Dag 24 (20070702): 1 plopp i minuten.
Dag 28: 1 plopp var tredje minut, omtappning, jässtopp tillsattes och skakning i ca 5 min. Ställde sen dunken i källaren där det är kring 15 grader.
20070730 buteljerade vinet och eftersötade varje flaska med 1 matsked socker.