Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Maskrosvin  (läst 34115 gånger)

andtol

  • Gäst
SV: Maskrosvin
« Svar #40 skrivet: 20 maj-10 kl 11:28 »
Plockar upp en gammal tråd:

3 kg maskrosblommor, det gula bara

Ska man bara ha de gula bladen eller är det ok med hela blomknoppen?

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Maskrosvin
« Svar #41 skrivet: 20 maj-10 kl 11:43 »
Helst ska inget grönt komma med, det smakar väldigt bittert.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Maskrosvin
« Svar #42 skrivet: 21 maj-10 kl 19:10 »
Jag har ett gammalt recept från min moster i Västervik.

4 l vatten
3 l maskroser (endast det gula)

Koka vattnet och slå över maskrosorna. Låt dra ett dygn. Sila och krama ur.

Tillsätt 1,7 kg socker och 3 skivade citroner i vätskan.
Rör om.
Låt stå i 4 veckor i en hink med gladpack över.

Hoppas det blir bra.

Ja det är det vi får se.  :D Nu står det på avrinning i alla fall.

Undrar bara om det ska röras om något under tiden det står sina 4 veckor? Och om det går lika bra med ett plastlock med ett hål i ? Alltså damejanhinken med hål för pluppröret. Eller ska det inte komma in luft alls?

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Maskrosvin
« Svar #43 skrivet: 21 maj-10 kl 22:57 »
Ok. nu är det färdigt runnet och kramat och sockrat och citronat.
Luktar lite  :P så jag undrar om det verkligen blir så gott som alla säger.

andtol

  • Gäst
SV: Maskrosvin
« Svar #44 skrivet: 22 maj-10 kl 05:39 »
Helst ingen luft alls ska nå saften.

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Maskrosvin
« Svar #45 skrivet: 22 maj-10 kl 15:54 »
Helst ingen luft alls ska nå saften.

Ok tack andtol då får jag plugga igen det.  :D
Nu ska jag ut o kolla om det finns granskott till granskottssirap.  :)

andtol

  • Gäst
SV: Maskrosvin
« Svar #46 skrivet: 22 maj-10 kl 16:46 »
Ok tack andtol då får jag plugga igen det.  :D
Nu ska jag ut o kolla om det finns granskott till granskottssirap.  :)

Jag vet inte vad som händer när man vildjäser som du gör men luft måste ju kunna ta sig ut. Kanske en bommulstuss i hålet?

Grankottssirap?

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Maskrosvin
« Svar #47 skrivet: 22 maj-10 kl 17:23 »
Jag vet inte vad som händer när man vildjäser som du gör men luft måste ju kunna ta sig ut. Kanske en bommulstuss i hålet?

Grankottssirap?


Eller pluppröret? om jag hittar det förstås.

Finns recept här inne på granskottsirap.
Jag tog det enklaste; blanda socker o skott i burk å låta det stå i solen.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75042.0

andtol

  • Gäst
SV: Maskrosvin
« Svar #48 skrivet: 25 maj-10 kl 09:24 »
Eller pluppröret? om jag hittar det förstås.
Nu står en sats och pluppar genom pluppröret här hemma. ;)

J PEPE

  • Inlägg: 16
    • Halland
    • www.eftracykeluthyrning.se
SV: Maskrosvin
« Svar #49 skrivet: 27 maj-10 kl 18:55 »
Jag har ett gammalt recept från min moster i Västervik.

4 l vatten
3 l maskroser (endast det gula)

Koka vattnet och slå över maskrosorna. Låt dra ett dygn. Sila och krama ur.

Tillsätt 1,7 kg socker och 3 skivade citroner i vätskan.
Rör om.
Låt stå i 4 veckor i en hink med gladpack över.

Hoppas det blir bra.

Har gjort enligt ett recept som är väldigt snarlikt ditt. Det har börjat jäsa. Men nu på femte el sjätte dagen så ser det ut som att det har börjat bildas mögelsporer. Luktar fortfarande gott så jag har kvar det tills vidare och håller tummarna. Har haft en en handuk över istället för gladpack. Det kanske är det.!?
Skånsk Blommehöna och bin
www.eftracykeluthyrning.se

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Maskrosvin
« Svar #50 skrivet: 27 maj-10 kl 19:02 »
Använd jäshink, och sterilisera allt, annars är risken att man inte får det som man tänkt.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Maskrosvin
« Svar #51 skrivet: 27 maj-10 kl 20:11 »
Jag kokar alltid sil-handuken innan jag silar + alla redskap och hinken.

Det brukar funka.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Maskrosvin
« Svar #52 skrivet: 01 jun-10 kl 22:36 »
Jag gjorde maskrosvin för tre år sen med köpejäst och det blev bästa vinet hitentills! Har 2 flaskor kvar av det tror jag. Kan posta loggen här med recept. Tog ungefär 50 dagar från att jästen tillsattes till att vinet var i flaskan. Det enda jag eventuellt ska ändra på inför nästa gång är kanske dubbelt så stor mängd maskrosor i samma volym. "ploppen" är från jäsröret på jäshinken  ;D


2,6 kg socker (17x15(% alkohol i slutet)x10(liter))
40 oechslegrader (800/2.7/8 = 38)

Recept (10 L):
400 g maskrosblomblad
2,6 kg socker fördelat på 0,8 kg dag 1 och 1,8 kg dag 4.
3 apelsiner (riv yttersta skalet sen pressa juicen)
2 citroner (riv yttersta skalet sen pressa juicen)
Borde ge ca 40 oechslegrader vid starten med 8 liter vatten. Bör ge ett vin med ca 15 % alkohol.

Förlopp:
Jäst tillsattes 20070609 23:00.
10 h efter att jästen tillsattes: 6 plopp i minuten.
16 h: 15 plopp i minuten.
63 h: 7 plopp i minuten, kollade med en hydrometer och den visade 0 så jag tillsatte 1,8 kg socker. 3 h senare är det 28 plopp i minuten.
Dag 5: 31 plopp i minuten.
Dag 9: 16 plopp i minuten.
Dag 10: Tappade om vinet och hällde bort bottensatsen. Kvar blev 9,5 liter. Började jäsa ganska omgående i långsamt tempo.
Dag 12: 6 plopp i minuten.
Dag 14: 4 plopp i minuten.
Dag 16: 3 plopp i minuten.
Dag 18: 3 plopp i minuten.
Dag 19: 2 plopp i minuten.
Dag 21: 1 plopp var 45e sekund.
Dag 24 (20070702): 1 plopp i minuten.
Dag 28: 1 plopp var tredje minut, omtappning, jässtopp tillsattes och skakning i ca 5 min. Ställde sen dunken i källaren där det är kring 15 grader.
20070730 buteljerade vinet och eftersötade varje flaska med 1 matsked socker.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
SV: Maskrosvin
« Svar #53 skrivet: 03 maj-14 kl 04:54 »
Tog den längsta "maskrosvin-tråden jag hittade :)
Har lite nybörjare frågor.
Räcker det med en jästhink eller behöver man 2 för omflyttningen?
Fungerar Jästhink lika bra som en damejeanne? Hur får man rent en damejeanne efter citronerna varit där i, eller missförstår jag receptet?
Vart ska det stå under tiden det tillverkas(varmt/kallt)?
Kan man långtids förvara i en damejeanne när det är klart?
Hur stor behållare behövs under hela processen? Räcker det med en 10 liters måste man göra mer om behållaren är större?
« Senast ändrad: 03 maj-14 kl 05:02 av Bell »
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Maskrosvin
« Svar #54 skrivet: 03 maj-14 kl 08:19 »
Rumstemperatur funkar bra vid tillredning och jäsning. Ska man långtidsförvara i damejeanne så måste man hälla av bottensats och sas göra i ordning vinet men det är inte att rekommendera. Vinet mår bättre av att buteljeras och läggas mörkare och svalare än i rumstemperatur, tror jag iaf. Du kan tigga flaskor på nån närbelägen krog eller matställe, de är bara glada att slippa tomflaskorna.
Behållarens storlek har en viss betydelse för att du ska kunna följa jäsprocessen, en stor damejeanne till en liten slatt vin innehåller ju i sig en massa luft och då är det mer svårbedömt hur bra eller inte det jäser.
Se mitt recept här >>>  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=166862.msg1574763#new
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

 

Radar

  • Inlägg: 1691
    • Jämtland
SV: Maskrosvin
« Svar #55 skrivet: 03 maj-14 kl 08:20 »
1. Det bästa är om man har två jäshinkar. En för att jäsa i och en för efterbehandling. Sedan tillbaka till hink ett, eventuell behandling, över till hink två osv.
2. Båda fungerar lika bra för att jäsa i. En hink är mycket enklare att få rent efteråt. Använd damejeannen för lagringen.
3. En jämn temperatur på ca 18-20 grader C.
4. Det är utmärkt att lagra på damejeanne. En bra kork på och svep helst in toppen tätt i plastfolie eller liknande. (Folien minskar änglarnas andel).
5. Man väljer storlek på jäskärl efter mängden man tänker tillverka. Det brukar för det mesta inte vara några problem att göra t.ex. 15 liter i en 30-liters hink.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

435 gäster, 2 användare
skräptanten, Tiomilaskogen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser