Håller med, fina förutsättningar utan att behöva köpa jord!
Jag undviker att lägga aska direkt på odlingar. Jag föredrar att sprida den på gräsmattan och under fruktträd. Och sedan använder jag gräsklipp och löv i komposten och som marktäckning. Sprider man aska bör man gärna kalka lite extra, man minskar då risken för att eventuella tungmetaller tas upp av växterna. Sikta gärna från kol. Kolet blandar du ner i komposten.
Jag hade gjort ungefär likadant som Christelle. Ett rejält bottenlager med bara halm och gödsel. Kanske bottnat med lite grenar. Ovanpå det ett par dm mer försiktigt gödslat lager med mest sandjord. Kanske 2/3 sandjord, 1/6 brunnen gödsel/kompost och 1/6 halm. Har du gräsklipp är det också bra att blanda ner. Lite stenmjöl och kalkstenskross är inte heller fel. Särskilt löken vill gärna ha lite extra kalk. Räkna med att halmen sjunker ihop, så gör bädden lite onödigt tjock.
Till vintern täcker du med halm, löv eller gräsklipp. Tillför kompost till våren. När det växer som bäst på sommaren kan du gödselvattna ibland.
Sedan bör du redan nu fundera på växtrotation. Du bör inte odla samma gröda på samma plats flera år i rad, då ökar risken för sjukdomar och skadedjur. Morot och lök kan vara särskilt känsligt.
Jag hade inte odlat potatis i bäddarna, utan odlat det utanför. Potatis tar mycket plats. Men det beror ju på hur mycket du skall ha. Skall du inte ha mer än vad som får plats i en halv bänk så borde det gå fint. Du kan då enkelt rotera potatisen så att den inte kommer tillbaka till samma plats mer än var 6:e år. Inte oftare än var fjärde år är rekommendationen.
Här finns en rolig sida som visar på olika växter som trivs eller inte trivs ihop:
http://saltsjoportalen.ownit.nu/gronadalen/odling/odlingstips/odling-trivs-ihop.htmOdla gärna lite ringblommor och tagetes bland det övriga. Det ser fint ut och hjälper till att hålla borta en del sjukdomar och odjur. Kålfjäril och nematoder, exempelvis.
Jag vill gärna ha mina bäddar öppna i botten, så att maskar kan krypa upp och ner, men har man rotogräs eller gräsmatta intill är det kanske inte så bra. Man kan då gräva ner en kant av ogräsduk runt om, eller gräva ner ramen, istället för lägga på gräsmattan. Jag hade helt klart grävt ut för att komma ner lite djupare med halm och gödsel. Men det beror ju på hur höga bänkar du tänker ha.
Jag hade gjort två bänkar nu, och satt vitlök och morot i en av dem nu i oktober/november. Blir tidig skörd nästa år. Täcka när frosten kommer. Och förberett den andra för våren.
En bänk skulle jag gjort till vårvintern. Kanske förbereda den med en del grävning nu, och täcka med halm så att det inte fryser för mycket. Sedan blir det en varmbänk under vårvintern när färsk gödsel brinner i botten. Ger tidiga örter, rädisor, majrova och sallad. Och dra upp småplantor till de andra bäddarna.
Och odla i omgångar!!! Dela upp varje bänk i flera mindre rutor. Försök få ett par/tre skördar per ruta. Chansa väldigt tidigt att sätta lite rädisor, bladkål, majrova, persilja och dill på en liten del av bänkarna. Har du tur klarar det sig. Sedan sätter du en omgång till när frostrisken är borta. De delar du ännu inte odlar i kan du använda för ringblommor och tagetes.
Du har allt du behöver för att göra en varmbänk. Då kan du tjuvstarta väldigt tidigt.