Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blanda jord  (läst 7518 gånger)

crusenier

  • Inlägg: 23
    • Gotland
Blanda jord
« skrivet: 07 sep-12 kl 09:37 »
Jag håller precis på att göra ett par rejäla odlingsbänkar, frågan är nu bara vad jag skall fylla dem med? Att bara fylla med köpta jordsäckar funkar inte ekonomiskt helt enkelt...
Här hemma finns tillgång till en stor hög sandjord, halm, både färsk och brunnen hästgödsel, vedaska och till våren även hönsgödsel. Hur skall jag tänka när jag skall blanda upp jorden? Kan man lägga massor av halvruttna grenar i botten för att fylla ut ytterligare? Eller sten/grus?
Kan man sätta odlingsbänkarna direkt på gräset med bara en ogräsduk emellan, eller måste man gräva ur där de skall stå?

Tack på förhand önskar en glad nybörjare  :)
Brukshästar, Gotlandshöns, skog och liten trädgårdsodling på hobbynivå.

crusenier

  • Inlägg: 23
    • Gotland
SV: Blanda jord
« Svar #1 skrivet: 07 sep-12 kl 09:41 »
Jag kanske skall tillägga att jag skulle vilja odla vitlök, lök, lite potatis, morötter, rödbetor, tomater, chili, sallad och paprika. Ev blir det lite bönor längs en av långsidorna på den ena bänken med.
Vilket skulle ni ha odlat i samma bänk? Det blir tre bänkar totalt på ca 120x350cm.
Brukshästar, Gotlandshöns, skog och liten trädgårdsodling på hobbynivå.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Blanda jord
« Svar #2 skrivet: 07 sep-12 kl 10:30 »
Philippe Plöninges bok "Den goda jorden" är en bra grund

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Blanda jord
« Svar #3 skrivet: 07 sep-12 kl 11:00 »
Jag håller precis på att göra ett par rejäla odlingsbänkar, frågan är nu bara vad jag skall fylla dem med? Att bara fylla med köpta jordsäckar funkar inte ekonomiskt helt enkelt...
Här hemma finns tillgång till en stor hög sandjord, halm, både färsk och brunnen hästgödsel, vedaska och till våren även hönsgödsel. Hur skall jag tänka när jag skall blanda upp jorden? Kan man lägga massor av halvruttna grenar i botten för att fylla ut ytterligare? Eller sten/grus?
Kan man sätta odlingsbänkarna direkt på gräset med bara en ogräsduk emellan, eller måste man gräva ur där de skall stå?

Tack på förhand önskar en glad nybörjare  :)
Hade börjat med halm, sedan färsk gödsel, sedan brunnen gödsel och överst vedaskan blandad i sandjorden. det är ju helt onödigt att använda köpejord när du har en massa bra grejer hemma. Ogräsduk behövs inte för ogräset men kanske för att hindra sniglarna att ta sig igenom underifrån. Gräva ur är inte heller nödvändigt om odlingsbänkarna har ett bra djup i förhälande till det du ska plantera tx vill potatis gärna ha svängrum och morötter vill ha skapligt djup om de ska bli fina.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Blanda jord
« Svar #4 skrivet: 07 sep-12 kl 11:44 »
Håller med, fina förutsättningar utan att behöva köpa jord!

Jag undviker att lägga aska direkt på odlingar. Jag föredrar att sprida den på gräsmattan och under fruktträd. Och sedan använder jag gräsklipp och löv i komposten och som marktäckning. Sprider man aska bör man gärna kalka lite extra, man minskar då risken för att eventuella tungmetaller tas upp av växterna. Sikta gärna från kol. Kolet blandar du ner i komposten.

Jag hade gjort ungefär likadant som Christelle. Ett rejält bottenlager med bara halm och gödsel. Kanske bottnat med lite grenar. Ovanpå det ett par dm mer försiktigt gödslat lager med mest sandjord. Kanske 2/3 sandjord, 1/6 brunnen gödsel/kompost och 1/6 halm. Har du gräsklipp är det också bra att blanda ner. Lite stenmjöl och kalkstenskross är inte heller fel. Särskilt löken vill gärna ha lite extra kalk. Räkna med att halmen sjunker ihop, så gör bädden lite onödigt tjock.

Till vintern täcker du med halm, löv eller gräsklipp. Tillför kompost till våren. När det växer som bäst på sommaren kan du gödselvattna ibland.

Sedan bör du redan nu fundera på växtrotation. Du bör inte odla samma gröda på samma plats flera år i rad, då ökar risken för sjukdomar och skadedjur. Morot och lök kan vara särskilt känsligt.

Jag hade inte odlat potatis i bäddarna, utan odlat det utanför. Potatis tar mycket plats. Men det beror ju på hur mycket du skall ha. Skall du inte ha mer än vad som får plats i en halv bänk så borde det gå fint. Du kan då enkelt rotera potatisen så att den inte kommer tillbaka till samma plats mer än var 6:e år. Inte oftare än var fjärde år är rekommendationen.

Här finns en rolig sida som visar på olika växter som trivs eller inte trivs ihop:

http://saltsjoportalen.ownit.nu/gronadalen/odling/odlingstips/odling-trivs-ihop.htm

Odla gärna lite ringblommor och tagetes bland det övriga. Det ser fint ut och hjälper till att hålla borta en del sjukdomar och odjur. Kålfjäril och nematoder, exempelvis.

Jag vill gärna ha mina bäddar öppna i botten, så att maskar kan krypa upp och ner, men har man rotogräs eller gräsmatta intill är det kanske inte så bra. Man kan då gräva ner en kant av ogräsduk runt om, eller gräva ner ramen, istället för lägga på gräsmattan. Jag hade helt klart grävt ut för att komma ner lite djupare med halm och gödsel. Men det beror ju på hur höga bänkar du tänker ha.

Jag hade gjort två bänkar nu, och satt vitlök och morot i en av dem nu i oktober/november. Blir tidig skörd nästa år. Täcka när frosten kommer. Och förberett den andra för våren.
En bänk skulle jag gjort till vårvintern. Kanske förbereda den med en del grävning nu, och täcka med halm så att det inte fryser för mycket. Sedan blir det en varmbänk under vårvintern när färsk gödsel brinner i botten. Ger tidiga örter, rädisor, majrova och sallad. Och dra upp småplantor till de andra bäddarna.


Och odla i omgångar!!! Dela upp varje bänk i flera mindre rutor. Försök få ett par/tre skördar per ruta. Chansa väldigt tidigt att sätta lite rädisor, bladkål, majrova, persilja och dill på en liten del av bänkarna. Har du tur klarar det sig. Sedan sätter du en omgång till när frostrisken är borta. De delar du ännu inte odlar i kan du använda för ringblommor och tagetes.

Du har allt du behöver för att göra en varmbänk. Då kan du tjuvstarta väldigt tidigt.
« Senast ändrad: 07 sep-12 kl 13:31 av sɹǝpuɐ »

sizz

  • Inlägg: 126
    • Uppland
SV: Blanda jord
« Svar #5 skrivet: 10 sep-12 kl 16:54 »
Jag håller med christelle.

Stefan Sundström skriver om det i sin underhållande "handbok i utanförskap" mycket läsvärd med glimten i ögat... Han gör det okomplicerat och billigt, lite av en "man tager vad man haver" handbok.




Ett tips är att "dubbelså" vissa grödor, rädisor och rödbetor kan du så i samma rad, rädisorna tar du upp under tidig sommar och rödbetorna sitter kvar till långt in på höstkanten...

Om du har mycket brunnen hästgödsel så skulle du kunna göra en bänk med halm i botten och sen hästgödsel ovanpå så odlar du squash där (förutsatt att du vill ha squash) jag gjorde precis så och har plockat två stora squash i veckan i 6 veckors tid nu.. Mycket mat till minimal ansträngning...

Lycka till!



 

crusenier

  • Inlägg: 23
    • Gotland
SV: Blanda jord
« Svar #6 skrivet: 12 sep-12 kl 12:24 »
Wow! Tack så otroligt mycket för bra och utförliga svar  :D Stenmjöl har vi också en liten hög liggande här hemma sedan lösdriftsbygget så det kan jag blanda ner lite med. Länken med vad som trivs och inte trivs tillsammans som Anders lade upp var ju också kanon! Det är just sådant som jag inte kan något alls om.
Jag sätter nog lite potatis i en bänk, jag har ett litet trädgårdsland som vi skall gräva och täcka över under nästa säsong för att försöka bli av med all jäkla kirskål  >:( Så tanken är att potatisen skall få flytta dit sedan.
Nu i höst tänker jag sätta vitlök, jag skall nog slänga ner lite morötter då med, vilken sorts morötter skall jag så då? Sommar? Vinter? Annan sorts som jag inte hört talas om?
En kompis satte all sin lök, både sharlotten, röd och gul samtidigt som vitlöken i fjor och fin en kanonfin skörd nu i sensomras! Är det något ni skulle rekommendera, eller skulle ni ha väntat med det?

Bra tips att odla i omgångar och flera saker samtidigt! Det har jag inte alls tänkt på! Vad finns det för något mer som man kan dubbelså förutom rödisor och rödbetor? Jag såg dessutom någon som har gjort bänkar med små "trekantiga hustak" över i genomskinlig plast så det blev som ett litet drivhus, jag funderar på att göra ett sådant till en bänk och sedan sätta paprika, chili och tomats där. Tror ni att även aubergine skulle klara sig där?

Squashen har jag faktiskt satt direkt i gödselstacken, det växer som tusan  ;D

Btw, jag är otroligt glad att jag har hittat alternativ, det finns så mycket kunskap här!
Brukshästar, Gotlandshöns, skog och liten trädgårdsodling på hobbynivå.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

609 gäster, 2 användare (1 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser