Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Måste de ha "traditionella" sittpinnar?  (läst 6288 gånger)

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #20 skrivet: 11 aug-12 kl 14:30 »
En vanlig hästbox bara där jag har släpat in grenar o gamla träd o slängt i en hög bara  ;D
Passar både liten som stor o kostar mej inte en enda spänn  8)
Då får du först släpa ut allt innan du kan städa?
Alldeles för jobbigt i min smak.
Gör allt så lätt som möjligt, vill att det ska vara fritt från bajs i mesta möjliga mån.
Hedemorahöns

mli79

  • Inlägg: 541
    • Skåne
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #21 skrivet: 12 aug-12 kl 20:28 »
Jag får prova mig lite fram och se hur mina vill ha det. Igår försökte jag sätta upp en tupp och en höna på en pinne när de skulle sova, och de betedde sig ungefär som man ser en Disneyfilm där nån ska bada en hund. De håller sig till halmen.

Vad tror ni, är det för tight med att ha 35cm mellan sittpinnarna, både från vägg och mellan pinnar, om de är i samma höjd? jag försöker optimera det lilla utrymmet jag lätt kan bygga om.
Bor på gård med man, barn, hundar, katter, ponnys, ardenner,  gutefår, höns och minigrisar.

henrietta70

  • Inlägg: 328
    • Skåne
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #22 skrivet: 12 aug-12 kl 23:57 »
Det jag lärde mig är att man inte ska flytta plats för sittpinnarna ens 10 cm -  för kycklingar iaf  - de blev jätte oroliga i flera dar!
 Nu när de blivit äldre verkar det vara lite lugnare och de byter självmant sovplats - kanske är det DET som är grejen - välja sjävla.

Det är så att jag inte är riktigt klar med planeringen av själva disponeringen av hönshuset ännu - därför tänkte jag att man kunde ju ändra vartefter... NOPE! Det bästa är att allt är klart innan äggen ska kläckas! 

Kringlan

  • Inlägg: 174
    • Östergötland
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #23 skrivet: 13 aug-12 kl 03:20 »
Mli79: Någonstans kring 30-35 cm blir bra.
Jag ska kolla vad jag har för mått imorgon, du borde kunna ha ungefär samma/något större till brahma. Jag själv fick flytta ut pinnarna eftersom det "syntes" var orpingtonhönorna suttit. (Inte långt från brahma i storlek)

Kringlan

  • Inlägg: 174
    • Östergötland
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #24 skrivet: 14 aug-12 kl 22:35 »
Mli79; NU har jag kollat; jag har 35 cm från väggen till sittpinnen och det är minimum för att min orpington inte ska bajsa på väggen. Välj alltså 35-40 cm beroende på hur stora Brahma är, ( vet att de är stora men inte exakt hur mycket större än orpington)
Mellan pinnarna måste du ju ha dubbla avståndet för där är det också hönsen på pinnen brevid som ska aktas.

mli79

  • Inlägg: 541
    • Skåne
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #25 skrivet: 23 aug-12 kl 20:49 »
Tackar för måtten Kringlan!
Jag har nu funderat om och kommer nog ha en lååång sittpinne istället för två. Jag har kommit på en skitsmart (enligt mig alltså..) skrapa som jag lätt dagligen kan skrapa ut bajszonen under pinnarna dagligen. En fråga bara.. måste hönsen ha strö under pinnarna? Det är ju ingen yta jag antar att de kommer att gå runt på ändå, det kanske räcker med att jag lägger in en hög med nytt strö längs ena sidan av pinnen så kanske de sprätter ut ströet själva under pinnen? Nu när jag tänkte spara på bajset och gödsla med det sen, vilket strö är bäst då?
Bor på gård med man, barn, hundar, katter, ponnys, ardenner,  gutefår, höns och minigrisar.

Kringlan

  • Inlägg: 174
    • Östergötland
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #26 skrivet: 23 aug-12 kl 21:07 »
Nej, för hönsen skull behövs det inget strö, men hönsbajs är ju ganska fuktigt så det är bra med strö som suger upp gojset på gödselbordet. Om du tänkt skrapa bort det varje dag struntar du i ströet där eller så räcker det att du strör på några nävar, bara så det inte kletar fast för mycket på xxxx, vad du nu har som gödselbräda.

Som strö tycker jag om kutterspån, andra använder väl halm och torv också. Jag vet inte hur torven blir i komposten?, det blir nog luckert, men håller ingen fukt direkt. Här har vi en "vandrande" kompost nedanför ett berg, när det blivit fullt flyttar vi högen lite.. Babbel babbel.. Vad jag ville säga var; har absolut ingen koll på hur lång tid det tar att förmultna när det gäller kutterspånen.
Det rena gödslet du tar ut kan du lägga i komposttunna eller blanda med vatten och gödselvattna med. Googla efter koncentrationen.

 

LasseDalom

  • Inlägg: 1025
    • -
SV: Måste de ha "traditionella" sittpinnar?
« Svar #27 skrivet: 24 aug-12 kl 21:12 »
Låt dom sova som dom vill. Inget att lägga megamycket krut på. Var istället noga med foder o städning. Det tror jag upskattas mera!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

643 gäster, 2 användare (2 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser