Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blodklimpar i baken  (läst 1320 gånger)

Maria Österåker

  • Inlägg: 5
    • Finland
Blodklimpar i baken
« skrivet: 12 maj-12 kl 17:28 »
Vi har en tacka som lammade för 12 dagar sedan. Hon fick tre lamm, varav två överlevde. I början tog hon till sig lammen bra, men nu stöter hon bort den ena. Eftersom hon är ganska elak med henne har vi bundit upp henne så att hon inte kan stånga lammet. Naturligtvis slipper hon till mat och vatten samtidigt som hon kan lägga sig ner. Ändå är hon väldit otålig när det ena lammet äter (det andra lammet får äta utan problem). Nåja, det problemet trodde vi oss kunna leva med. Men nu när jag var till fåren märkte jag att det ena lammet hade mörkbrunt, segt slem/blod på huvudet. Det visade sig komma från tackan som hade ganska mycket i baken. Vad kan det vara? Kan det vara efterbörden efter så här lång tid? Det var som sagt väldigt segt och klumpigt. Såg även att det var utsmetat på ena väggen. Finns det något man kan göra utan att ta ut en veterinär (typiskt att det är lördag kväll)? Tackan äter bra och dricker bra. Hon är naturligtvis väldigt bräkig eftersom hon är fastbunden, men verkar inte slö eller så... Usch vad man går omkring och oroar sig. Egentligen kan jag väl kanske inte vänta på svar här, utan borde göra något direkt, men gör i alla fall ett försök.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Blodklimpar i baken
« Svar #1 skrivet: 12 maj-12 kl 18:55 »
Det är säkert bara avslag från tackan, efter lammnignen som lammet har kört huvudet in i :o Tvätta av lammet så blir det säkert bra :)
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Feffe

  • Inlägg: 85
    • Gotland
SV: Blodklimpar i baken
« Svar #2 skrivet: 12 maj-12 kl 20:46 »
Hej,

Förstår att du blir orolig, blod är aldrig kul. Jag kommer med standardsvaret; Har ni tempat tackan? Normalt är 38,5-39,5, veckan efter lamning är 0,5 ökning också normalt. Efterblödningar tycker jag kan komma efter upp till två veckor, även om det är vanligast att det inte gör det.
Om tackan inte har feber, inte är nedsatt, äter och dricker normalt och att lammungarna får äta som tidigare, skulle inte jag oroa mig. Dock finns det ju en anledning till din oro, så lita på den känslan och håll henne under vidare observation, ta tempen regelbundet, dvs ett par gånger om dagen den närmaste två dagarna om du kan. Då märker du om läget förändras. Dessutom är min erfarenhet av Distriktsvetrinärerna (iallafall på Gotland) att de är fantastiska, och att telefonkonsultation inte kostar någonting, ens på lördagskvällar...
« Senast ändrad: 12 maj-12 kl 20:49 av Feffe »
Bor tillsammans med frun på en liten gotländsk gård och har Finullsfår, Blekingeankor, Skånsk blommehöna, ett par bikupor och två randiga småtigrar.

 

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Blodklimpar i baken
« Svar #3 skrivet: 13 maj-12 kl 06:51 »
som Vallhunden skriver, så är det säkert bara avslag från tackan. När hon är orolig och skriker så drar livmodern ihop sig,så det är nog bara bra.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

464 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser